- Reklama -
KTU Rektorius prof. habil. dr. Petras Baršauskas ir Mokslo prorektorė prof. dr. Asta Pundzienė su Taivano Tsing Hua universiteto prorektoriumi Hsuanu Fengu

Azijos tigru vadinama šalis rado patikimą partnerį Lietuvoje. Taivano – lyderiaujančios informacinių technologijų šalies, kurioje pagaminama didžioji dalis pasaulio elektronikos – aukštosios mokyklos sudarė bendradarbiavimo sutartis su Kauno technologijos universitetu.

Taivano universitetuose ir mokslo institucijose lankęsi KTU atstovai – rektorius prof. habil. dr. Petras Baršauskas ir mokslo prorektorė prof. dr. Asta Pundzienė džiaugiasi užmegztu bendradarbiavimu su dviem didžiausiais Taivano universitetais – Nacionaliniu Taivano universitetu ir Nacionaliniu Tsing Hua universitetu. „Su Taivanu bendradarbiavome ir anksčiau – jau kelerius metus KTU mokslininkai vykdo bendrus projektus su šios šalies mokslininkais. Tačiau nuo šiol bendradarbiavimas bus glaudesnis – tariamasi dėl bendrų studijų programų, studentų, dėstytojų mainų, bendro dalyvavimo moksliniuose tyrimuose ir eksperimentinėje plėtroje. Atradome bendrą kalbą biomedicinos ir aplinkosaugos, mechanikos, vadybos ir ekonomikos mokslo kryptyse“, teigia A. Pundzienė.

Gegužės pradžioje vizito į Taivano universitetus išvyko KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto atstovai. „Kinija ir jos ekonomika yra viena sparčiausiai augančių ir darančių didžiausią įtaką pasaulyje šalių. Siekiame nuolatos mokytis iš geriausiųjų, kaupti ir perteikti naujausias žinias bei patirtį“, teigia Finansų katedros vedėjas prof. dr. Rytis Krušinskas. „Norime pasisemti patirties iš tokių šalių, kaip Taivanas, Korėja, kurios technologijų įsisavinimo srityje yra labiau pažengusios nei daugelis Europos valstybių. Technologijų perdavimas į pramonę čia yra efektyvesnis ir duodantis geresnių apčiuopiamų rezultatų šalies ūkiui“, priduria R. Krušinskas.

Pabrėždamas, kad KTU yra universitetas, tradiciškai palaikantis glaudžius ryšius su verslu ir pramone, ekonomistas viltingai žiūri į technologijų vadybos srities vystymą Lietuvoje.

Lietuva – patrauklus bendradarbiavimo partneris Azijos tigru dėl staigaus aukšto ekonomikos išsivystymo lygio vadinamai valstybei. „Mes esame maža šalis, tačiau tuo pačiu ir didelės rinkos – Europos Sąjungos – dalis. Esame panašioje situacijoje kaip Taivanas – nedidelė šalis vienaip ar kitaip integruota į didžiąją Kinijos rinką. Taivanui Europa – didelė eksporto rinka, todėl jų studentai, praleidę KTU vieną ar du semestrus geriau susipažins su mūsų socialine ir kultūrine aplinka ir bus pasirengę vystyti verslo santykius su Europos Sąjungos organizacijomis“, – bendradarbiavimo su KTU privalumus taivaniečiams dėsto Ekonomikos ir vadybos fakulteto prodekanas doc. dr. Kęstutis Duoba.

Kaip įrodymą, jog kinai rengia savo studentus santykiams su Europa, jis pateikia faktą, kad pagrindiniuose Kinijos universitetuose yra mokoma visų Europos Sąjungos kalbų. Taivano (oficialus šalies pavadinimas – Kinijos Respublika) ekonomika, skaičiuojant perkamosios galios pariteto metodu, užima 19 vietą pasaulyje. Per pastaruosius 30 metų šios šalies ekonomika augo kasmet vidutiniškai po 8 proc. Žaibiškas Taivano ekonomikos augimas antrojoje XX a. pusėje buvo pavadintas Taivano stebuklu, o dėl staigaus ekonomikos šuolio ši šalis, kartu su Singapūru, Pietų Korėja ir Hong Kongu tapo žinoma kaip vienas iš keturių Azijos tigrų.

Taivanas – viena iš svarbiausių šalių pasaulinėje elektronikos rinkoje; elektroniniai komponentai ir personaliniai kompiuteriai – Taivano informacinių technologijų pramonės tarptautinės reikšmės sritys.

Aldona Steponavičiūtė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!