- Reklama -

Seime valdantiesiems ruošiantis pakeisti Šaulių sąjungos pavaldumą – padaryti ją pavaldžią ne krašto apsaugos ministrui, bet premjerei Ingridai Šimonytei, kilo klausimas: ar I. Šimonytė kuriasi nuosavą armiją? Ką reiškia tokios reformos krašto apsaugos sistemoje?

Šiuo klausimu savo nuomonę išsakė buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, atsargos generolas leitenantas Valdas Tutkus:

„Esu dalyvavęs pirmame savanorių suvažiavime, į kurį buvo pakviestas tuometinis Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis. Ir buvo toks siūlymas – kad savanoriška krašto apsaugos tarnyba (SKAT) turi būti pavaldi Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui Vytautui Landsbergiui.

Aš bijau, kad būtų už tai ir nubalsavę, bet… Tuo metu Vytautas Landsbergis neprisiėmė tokios garbės, nes jis nenorėjo skaldyti kariuomenės. Tai yra faktas. Tuo metu ir aš kalbėjau, ir viską galiu paliudyti.

O dabar kitas ekskursas: Trečiame reiche buvo taip vadinama partijos kariuomenė – prieš tai SA ir SS, po to tapo viena SS, pavaldi asmeniškai H. Himleriui. SS daliniai nebuvo pavaldūs gen. štabui – jie darė tą, ką jiems liepė partija. Tai yra partinė kariuomenė.

V. Putinas turi nacionalinę gvardiją, kuri pavaldi asmeniškai V. Putinui.

R. Kadyrovas turi savo gvardiją (apie 25 tūkstančius žmonių), kuri pavaldi R. Kadyrovui.

O pas mus I. Šimonytė nori susikurti gvardiją, kuri bus pavaldi I. Šimonytei.

Tai gal žmonės tegul pagalvoja, arba šauliai pagalvoja, į kur mes einam?

Aš žinau, jog kai kurie signatarai išsakė savo nepasitenkinimą, aš žinau, kad tai nepatinka Lietuvos generalitetui, bet sulaukti kritikos iš veikiančių generolų jūs negalit, nes jie neturi teisės to daryti. Bet yra ir atsargos generolų, kurie taip pat išreiškė nepasitenkinimą.

Kokia Šaulių sąjungos pagrindinė funkcija šiandien? Tai yra jungtis tarp kariuomenės ir visuomenės, kuri turi ir gali dalyvauti valstybės gynyboje.

Šaulių sąjunga yra ne tiktai su šautuvu bėgiojantys, bet ir pagyvenę žmonės, ir jaunieji šauliai, kitaip, tai yra patriotiškai nusiteikę žmonės.

Mano vadovavimo kariuomenei laikais buvome sudėlioję, kad koviniai šaulių būriai gali būti kaip savanorių pajėgų sudėtinė dalis.

O į kur dabar nueisim, aš nežinau. Mačiau, kad parašyta, jog, pirma, dabar šaulių vadą skirs ne krašto apsaugos ministras. Antra, vadas nebūtinai bus atsargos kariškis. Trečia, Šaulių sąjunga bus pavaldi tiesiai premjerei (arba premjerui). Pavyzdžiui, Vytautui Landsbergiui užteko proto nepadaryti tokio dalyko. Šitiems turbūt ne.

Todėl mano klausimas gerb. Ingridai, taip pat Laurynui Kasčiūnui: jūs gerai pagalvojot, į kurios kompanijos liniją jūs stojate – nes vienoje pusėje yra Hitleris, Putinas, Kadyrovas, o kitoje – Vakarų valstybių vadovai? Kokios užduotys bus Šaulių sąjungai, jeigu ji bus pavaldi premjerei?“

Parengta pagal Komentaras TV

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!