- Reklama -

Arminas Mockevičius

Rengiant biudžetą buvo vadovaujamasi pagrindiniu principu – paklusniems pinigai, o kritikams špyga. Tą pagrįsiu savo analize apačioje.

Taigi panagrinėjau ne pranešimus spaudai ir kalbas, bet skaičius ir pamačiau gana įdomių dalykų.

Pirmiausia pagal sritis. Na, viskas suprantama, kad Energetikai reikia papildomų pinigų – čia negalima ginčytis ir +131 % atrodo tikrai logiškai, tačiau antroje vietoje Gabrieliaus Landsbergio vadovaujamos Užsienio reikalų ministerijos finansavimo didėjimas +49%. Tikrai nemanau, kad yra vietoje ir laiku, tuo labiau matant, kad finansavimas Žemės ūkiui ir regioninei politikai mažėja gana drastiškai. Buvo skambiai paminėta, kad kultūrai padidės finansavimas – turiu pradžiuginti padidės net 1 %.

Įdomu panagrinėti ir atskiras įstaigas – didžiajai daliai finansavimas didėja dėl bazinio dydžio ir kitų pagrįstų išlaidų. Niekam nenuostabu, kad 2 kartus didėja finansavimas VRK, visgi bus rinkimai, bet įdomybės prasideda vėliau.

Turiu klausimų, kuo nusikalto Konkurencijos taryba, VTEK, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, Marijampolės apylinkės teismas, Generalinė prokuratūra, kurioms mažinamas finansavimas darbo užmokesčiui. Kai kurioms gana žymiai.

Galimai taip yra pasakoma: „nesišakokite ir nerodykite savo nuomonės“. Nes Generalinė prokuratūra kai kuriais atvejais tikrai pasirodė principinga (prisiminkime Aplinkos ministeriją, prokurorės principingumą). Keista, kad vienam teismui mažinamos išlaidos – tikrai nesu įsigilinęs, bet gal kažkas pakomentuos (gal priėmė kažkokį netinkamą sprendimą?).

Ir, žinoma, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, matyt, per gerai dirba ir per daug nepriklausomai reiškia ekspertinę nuomonę Seime ir viešai, kad gal neverta tų narkotikų legalizuot ir alkoholio prieinamumo didinti, kas kertasi su valdančiųjų norais.

Dar yra kelios įstaigos, kurių bendras finansavimas sumažėjo – tai ir STT, VSD, Viešųjų pirkimų tarnyba, Statistikos departamentas, tas pats VTEK, visi universitetai, labiausiai nukentėjo Sporto universitetas (gal čia keičiasi finansavimo modelis? Atsakymo neradau), Nacionalinis vėžio institutas. Visgi šių įstaigų finansavimo sumažinimas galimai reiškia viena – „Nesikiškite į ne savo reikalus ir tikimės, kad nepasikartos Masiulio istorija! O jei turite savo nuomonę, gal jūs ją susikiškite, kur nesueina“.

Bet iš įstaigų tikriausiai labiausia mylima tapo Lygių galimybių kontrolieriaus įstaiga (padidinimas 17 %) – matyt, už siūlymus nediskriminuoti asmenų be vaikų prie prekybos centrų, raštiško sutikimo seksui šeimoje ir panašių idėjų generavimo, o Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga (11%) – už reklaminę kampaniją, skatinančią skirtis, visgi, turiu pripažinti, atskiros kultūros įstaigos tikrai gavo daugiau. LRT už gerą ir „objektyvų“ darbą gavo 14 % daugiau ir turės 63,4 mln. eurų biudžetą, o žurnalistų etikos tarnyba už gerą žurnalistų priežiūrą gaus 17 % padidinimą.

Apibendrinus galiu pasakyti, kad biudžetas sudarytas be jokio nuoseklumo, chaotiškai, pagal „myliu-nemyliu“ principą. Gal vienintelė kryptis yra aiški – energetika.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!