- Reklama -

Egiptas – seniai lietuvių atrasta kryptis, tačiau ji populiari tiek metų išlieka ne veltui – ši šalis pasižymi įspūdinga gamta, istoriniais paminklais ir visus metus lepinančia šiluma. Net ir vėlyvą rudenį kurorte galima mėgautis aukštesne nei 25 laipsnių temperatūra.

Tačiau išskirtinę istoriją turinti šalis gali pasiūlyti ne tik ramų poilsį prie jūros turistiniuose kurortuose. Kelionių organizatoriai pastebi, kad keičiasi keliautojų požiūris į Egiptą – jie čia vyksta ne tik poilsiauti prie jūros, tačiau ir pažintiniais tikslais.

Autentiškojo Egipto paieškos

Sigita Vaitelė, kelionių agentūros „Tez Tour“ produkto vadovė, sako, kad į Egiptą, dėl nesibaigiančio šiltojo sezono, lietuviai plūsta ištisus metus.

„Egiptas patenka į populiariausių lietuvių poilsiautojų krypčių dešimtuką. Mėgstantys aukštą temperatūrą ir maudynes šiltoje jūroje poilsiautojai renkasi į šalį vykti vasarą, o šaltąjį sezoną – tie, poilsiautojai, kurie nori mėgautis kiek mažesne kaitra. Vėlyvą rudenį, žiemą, ankstyvą pavasarį poilsiautojus pasitinka nuosaiki šiluma, o naktimis būna netgi gaiviai vėsu. Be to, ši kryptis – labai universali. Patiks tiek pasyvaus, tiek aktyvaus poilsio, vandens sporto mėgėjams“, – sako S. Vaitelė.

Pasak jos, tikrasis šalies pažinimas vyksta lankant išlikusius senosios istorijos liudininkus, bendraujant su vietiniais ir matant, kuo jie gyvena.

„Pastebime, kad vis daugiau keliautojų naujai atranda Egiptą, aktyviau domisi įvairiomis pažintinėmis ekskursijomis ir programomis. Atsižvelgę į augantį susidomėjimą Egipto kryptimis, pristatome sezono naujieną – kruizą Nilu, aplankant daugybę istorinių vietų“, – kalba kelionių organizatoriaus atstovė.

Ji pabrėžia, kad tokios kelionės metu kasdien išlipant vis kitame Egipto kampelyje, galima pamatyti autentiškąją Egipto pusę, nenublizgintą, nesuvaidintą.

Galimybė susipažinti su neturistiniu Egiptu

Jūratė Juknaitė, „Tez Tour“ gidė Egipte, sako, kad šioje šalyje labiausiai ją žavi vietinių gyventojų sugebėjimas džiaugtis gyvenimu, taip pat nuostabi gamta – Asuano kopos, kalnai, jūra, faraoniškasis palikimas, žaliasis Nilo slėnis, kurį galima pamatyti plaukiant kruiziniu laivu.

„Kruizo po Nilą metu galima pažinti visai kitokį, neturistinį Egiptą. Plaukiant laivu aplankoma pietinė jo pusė – nuo Denderos iki Abu Simbelio. Ši šalies pusė jaukesnė, egzotiškesnė, o Nilo krante esančiame Asuano mieste galima susipažinti ir su spalvinga, afrikietiška nubių kultūra“, – pasakoja J. Juknaitė.

Mitologija formavosi tūkstantmečius

Pasak jos, Senovės Egipto mitologija labai turtinga, ji formavosi tūkstančius metų, o didelėje Egipto teritorijoje susipindavo su gretimų šalių mitais. Lankant šventyklas, kuriomis ir garsėja pietinis Egiptas, susipažįstama su pagrindiniais, svarbiausiais Senojo Egipto dievais, deivėmis, jose vaizduojami Izidės ir Ozyrio, Horo ir Setho, Hathor ir Horo mitai.

Tokio tipo kelionę verta rinktis tiems, kurie nori neskubėdami pasimėgauti lėtu ir sąmoningu keliavimu. Daugiau laiko praleidžiama lankant faraoniškojo laikotarpio palikimą ir susipažįstant su šiuolaikiniu Egipto gyvenimu.

„Faraonas Senovės Egipte – dievas žemėje. Karūnuotas dievu jis turėjo neribotą valdžią, bet kartu tai buvo tiesiog žmogus. Lankant faraonų šventyklas, statytas galingiausiųjų, kur faraonai vaizduojami lygūs su dievu, susipažįstama ir su jų gyvenimo, meilės, mirties istorijomis“, – pasakoja Egiptą puikiai pažįstanti gidė ir prisipažįsta, kad būtent meilės istorijos ir yra jos mėgstamiausios. Pradedant egiptiečių meilės poezija ir baigiant Ramzio Didžiojo ir Nefertari, Echnatono ir Nefertitės meilės istorijomis.

Daugiau laiko lieka vietinio turgaus lankymui

Norint, kad keliautojai pamatytų įspūdingiausias pietinio Egipto vietas – į kruizo programą įtraukta nuostabi Denderos šventykla, esanti Kenos mieste, Hovardo Karterio namas–muziejus, Tutanchamono kapavietės replika Luksoro mieste, kurią dabar aplankyti – ypatingai verta. Mat lapkritį sueina net 100 metų, kai kapavietė buvo atrasta.

Be to, kelionės metu nėra vykstama į turistines parduotuves, kaip yra įprasta lankantis Egipte. Vietoje jų siūloma apsilankyti jaukesnėse ir ramesnėse vietinėse parduotuvėse Luksore, užsukti į margaspalvį Asuano turgų. Stebint šiuolaikinio egiptiečių gyvenimo šurmulį ir derantis su prekeiviais, galima patirti dalį autentiškos vietinės kultūros.

Pasak S. Vaitelės, norint iš arčiau susipažinti su vietinių gyvenimu ir papročiais, kruizo metu siūloma apsilankyti nubių kaimelyje, kuriame virte verda vietinių gyvenimas.

„Tiek įvairiaspalvis turgus, tiek apsilankymas kaimelio mokykloje, pažintis su vietinių kalba atvers autentišką šalies pusę. Tai svarbi kelionės dalis, galimybė iš labai arti pamatyti nepagražintą kasdienybę ir gyvenimo būdą“, – sako S. Vaitelė.

Ji taip pat duoda vieną patarimą keliautojams, norintiems pradžiuginti mažuosius vietos gyventojus: „Mažieji egiptiečiai labai laukia dovanėlių iš turistų, jie nudžiunga gavę saldainių, smulkių pinigėlių ar netgi tušinukų. Mums tai kainuoja nedaug, o jiems tai – didelė dovana“.

Patiks ir tiems, kurie nesidomi istorija

„Tez Tour“ gidė pabrėžia, kad tokio tipo kelionę pasirinkę istorija nesidomintys keliautojai taip pat neprašaus pro šalį.

„Galima visiškai nesidomėti nei istorija, nei menu, bet mėgautis šios kelionės teikiamais malonumais. Neskubant įsiklausyti ir išgirsti tuos garsus, kuriuos girdėjo egiptiečiai ir prieš tūkstančius metų: Nilo tekėjimą, paukščių čiulbesį, duslų kupranugarių pėdų garsą, prasilenkiant nubių kaimelio pagrindinėje gatvėje. Užuosti smilkalų ir kaljano kvapą. Pasivaikščioti tose šventyklų salėse, kur galėjo lankytis tik žyniai ir faraonai. Pasimėgauti šviežiais vaisiais, daržovėmis, vietiniais prieskoniais“, – sako Egipto žinovė.

Reikėtų nepamiršti, kad čia esame svečiai

Žinoma, lankant šią šalį gidė primena nepamišti, kad joje esame svečiai, todėl turime gerbti jų papročius ir tradicijas, kurios skiriasi nuo mums įprastų. Čia daug kas kitaip, bet kartu ir taip pat: žmonės gimsta, auga, mokosi, tuokiasi, myli, kaip ir visame pasaulyje.

„Egiptiečiai greičiau užsidega, garsiau pykstasi, labai myli vaikus, o šeima jiems – visatos centras. Moterys, nors ir neturi mums įprastos laisvės dirbti, uždirbti, išlaikyti namus ir šeimą – yra mylimos, gerbiamos ir jomis rūpinamasi kur kas labiau nei vakarų pasaulyje. Nors išsilavinimas ir pragyvenimo lygis Egipte neprilygsta vakarietiškam, egiptiečiai lyg veidrodžiai mus atspindi. Žinoma, išimčių visur pasitaiko, tačiau jeigu gerbsime vietinius gyventojus ir jų tradicijas, bendrausime santūriai, mandagiai – jie atsakys tuo pačiu“, – pabrėžia gidė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!