- Reklama -

Panevėžyje nuo rugpjūčio 9 dienos vyksta tarptautinis šachmatų festivalis, kuriame dalyvauja dalyviai iš aštuonių Europos šalių

Panevėžyje nuo rugpjūčio 9 dienos vyksta tarptautinis šachmatų festivalis, kuriame dalyvauja dalyviai net iš aštuonių Europos šalių: dalyviai atvyko ne tik iš įvairiausių Lietuvos miestų, bet ir iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Italijos.

Tarptautinis turnyras tradiciškai vyksta prekybos centre „Babilonas“, kur dalyviams suteikta erdvi salė su oro kondicionavimo sistema. Neretai aukščiausio lygio respublikinėse varžybose nebūna nei gero apšvietimo, nei pakankamai vietos sėdėti prie stalų – šiame turnyre jokių nepatogumų dalyviai nejaučia. Turnyrui rėmėjai skyrė pačią didžiausią salę su labai geru apšvietimu, dalyviai yra aprūpinti gaiviaisiais gėrimais, o pasistiprinti gali čia pat veikiančiuose restoranuose. Laisvu laiku dalyviai mielai lankosi įvairiausiose parduotuvėse, kurių gausa džiugina kiekvieną – tuo labiau, kad šiuo metu prasidėję taip lauktos vasarinio išpardavimo akcijos. „Babilone“ veikia ir spausdinimo, kopijavimo paslaugos, kur labai užsiėmę turnyro dalyviai beveik nepalikdami varžybų aplinkos, gali tvarkytis profesinius reikalus – pavyzdžiui, kai „dega“ kokie nors procesiniai dokumentai ar svarbūs verslo dokumentai. Dalyvius taip pat džiugina specializuota kavos kavinė, kuri taip svarbi tonusą norintiems palaikyti šachmatininkams. Rugpjūčio 10 dieną turėtų šurmuliuoti krepšinio fanai – „Babilone“ yra įrengta speciali krepšinio fanų kavinė, kurioje įrengti plačiaekraniai televizoriai. Tikimasi, jog krepšinio gerbėjų šūksniai netrukdys varžybų dalyviams susikaupti žaisti, o anksčiau baigę popietines partijas šachmatininkai galės papildyti sirgalių gretas, stebėdami Lietuvos rinktinės kovą su Rusijos komanda.

Tarptautinis turnyras rugpjūčio 9 dieną prasidėjo atidarymu. Sveikinimo žodį tarė varžybų organizatorius Arvydas Baltrūnas, pasidžiaugęs, jog tradicinis tarptautinis turnyras vėl vyksta, pritraukęs dalyvių iš įvairių Europos šalių. Turnyro atidarymo ceremonijoje taip pat dalyvavo Panevėžio miesto mero pavaduotojas Gintaras Šileikis, palinkėjęs dalyviams visokeriopos sėkmės. Po to organizatorius pristatė turnyro arbitrus – nusipelniusią šalies šachmatų trenerę, išugdžiusią ne vieną Lietuvos čempioną, Salviniją Gabrilavičienę ir tarptautinę kategoriją turintį arbitrą Raimondą Paliulionį, kuris treniruoja vaikus ir jaunimą Biržuose.

Turnyras padalintas į „A“ ir „B“ turnyrus. „A“ turnyre žaidžia žaidėjai, turintys aukštesnius ELO reitingus, o „B“ turnyre rungiasi kiek žemesnius reitingus turintys, tačiau niekuo ne prastesni šachmatų mylėtojai.

„A“ turnyre dalyvauja kiek mažiau dalyvių – iš viso 28, tačiau dalyviai džiaugiasi, jog esant tokiam mažam dalyvių skaičiui, lieka mažiau netikėtumų, siekiant išsiaiškinti patį stipriausiąjį dalyvį. „B“ turnyre“ dalyvauja 60 sportininkų.

Italų sportininkai atvyko iš Milano kartu su savo vadovu Graziano Ottolini. Visi priklauso Milano šachmatų klubui. Sportininkai teigė į Lietuvą atvykę, norėdami ją geriau pažinti bei sužaisti stipriame šachmatų turnyre.

Po dviejų ratų daugiausiai taškų turi šachmatų trenerė, tarptautinė meistrė, Monika Tsiganova iš Talino (2), atvykusi su savo vaikais ir auklėtiniais, kuri trečiajame rate susitinka su tarptautiniu meistru Olegu Krivonosovu iš Latvijos, taip pat turinčiu 2 taškus. Po tiek pat taškų turi šachmatų treneris, tarptautinis meistras iš Minsko (Baltarusija) Sergei Khamitskyi, kuris trečiame rate susitinka su labai pajėgiu Lietuvos žaidėju, tarptautiniu meistru Mindaugu Beinoru.

„B“ turnyre pirmauja net 10 žaidėjų, turinčių po 2 taškus. Pirmosiose lentose susitinka Leonas Ramanauskas su Žyginamtu Svitojumi, ir Robertas Velioniškis su Marijumi Jurkūnu.

Turnyras vykdomas šveicariškąja sistema – dalyviai žaidžia su tais dalyviais, kurie surenka vienodai taškų. Burtus „traukia“ kompiuterinė šachmatų sistema, kuri parenka varžovus, turinčius skirtingus reitingus. Šia sistema žaidžiant, stengiamasi, jog vienodo pajėgumo varžovai susitiktų tik pačiame turnyro gale.

Tarptautinis turnyras, prasidėjęs rugpjūčio 9 dieną, baigsis rugpjūčio 15. Turnyro metu, rugpjūčio 17 dieną, 17 val. vyks „Žaibo“ turnyras (laiko kontrolė – po 5 minutes), kuriame galės dalyvauti visi norintys. Šveicariškąja sistema vykdomų turnyrų metu vykstantys „Žaibo“ turnyrai yra tradicija, nes turnyro viduryje dalyviai gali pailsėti, nežaisti, kiti dalyviai – išmėginti jėgas greituosiuose šachmatuose, o kiti, kurie negalėjo dalyvauti turnyre, gali prisijungti nors trumpam, susitikdami savo bičiulius iš šachmatų pasaulio.

Pažymėtina, jog turnyre dalyvauja iš aklasis šachmatininkas Anatolij Kuvšinov, kuris žaidžia specialiais pritvirtintais šachmatais. Jis po dviejų ratų kol kas nėra surinkęs nė vieno taško. Trečiajame rate A.Kuvšinov, turintis nemažą ELO koeficientą 2007, susitinka su pustaškį turinčia Migle Lepeškaite (ELO 1788).Iš viso “A” turnyre žaidžia 6 moterys ir merginos, tarp jų – ir šių metų Lietuvos čempionato prizininkė, panevėžietė Giedrė Vanagaitė, kuri po dviejų ratų turi 1 tašką. Turnyre taip pat dalyvauja senjorai Vytautas Vaitonis (1) ir Gintautas Barščiauskas (0) , visą savo laisvalaikį skiriantys šachmatams. Abu senjorai stengiasi nepraleisti nė vieno Lietuvos rimtesnio šachmatų turnyro, taip pat aktyviai dalyvauja užsienyje vykstančiose šachmatų varžybose. Senjoras Jonas Milaševičius po 2 ratų turi netgi 1,5 taško, kitas senjoras Jonas Janulynas kol kas nesurinkęs nė vieno taško.

Kaip teigia patys šachmatininkai, šachmatų sportas tuo ir yra ypatingas, nes jame nėra paisoma nei amžiaus, nei lyties, nei skirtingos socialinės padėties – viskas sprendžiama prie šachmatų lentos, pasitelkus pačius geriausius savo gebėjimus.

Kristina Apanavičiūtė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!