- Reklama -

Spalio 10 dieną, antradienį, JAV ambasada pristatė JAV vyriausybės finansavimą organizacijoms, remiančioms Ukrainos pabėgėlius Lietuvoje.

JAV ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Tamir Waser pabrėžė, kad jam didelė garbė pranešti, kad JAV ambasada Lietuvoje suteiks devynias dotacijas, kurių bendra suma viršija 1,5 milijono dolerių, pilietinės visuomenės organizacijoms, teikiančioms pagalbą ukrainiečiams visoje Lietuvoje. Tai didžiausia JAV vyriausybės parama ukrainiečių pabėgėliams Lietuvoje.

„Šios organizacijos nuo pat pirmųjų karo dienų atliko neįtikėtiną darbą, kad paremtų tuos, kurie pabėgo iš Ukrainos ir gyvena savo bendruomenėse. Šios dotacijos padės užtikrinti, kad gyvybiškai svarbus darbas būtų tęsiamas,” – sakė Tamir Waser.

2023 metų kovo mėnesį paskelbtame atvirame konkurse dalyvavo virš 30 organizacijų. Projektus finansavimui atrinkusi komisija, rėmėsi įvairių organizacijų, įskaitant Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūrą (UNHCR), atliktų poreikių analizių išvadomis. Baltijos regione ir Lietuvoje susirūpinimą keliantys klausimai susiję su socialinėmis ir teisinėmis paslaugomis, įsidarbinimo parama, kalba, prekyba žmonėmis ir išnaudojimu, psichikos sveikatos ir kitų sveikatos paslaugų poreikiu.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Beshta atkreipė dėmesį, kad ukrainiečiams, kurių gyvenimus sugriovė žiaurus ir neteisingas karas, tiems, kurie buvo priversti palikti namus ir ieškoti prieglobsčio Lietuvoje, reikia įvairios praktinės paramos.

„Kol mūsų piliečiai yra laikinai apsistoję Lietuvoje, papildomos paslaugos – nuo integracijos į Lietuvos visuomenę palengvinimo iki kalbos kursų ir psichologinės pagalbos – yra ypač svarbios ir aktualios. JAV valstybės departamento sprendimas skirti finansavimą organizacijoms, teikiančioms pagalbą nuo karo pabėgusiems Ukrainos piliečiams, leis sukurti naujų galimybių, programų ir paslaugų, skirtų dabartiniams ukrainiečių poreikiams tenkinti,“ – teigė Petro Beshta.

Devynioms nevyriausybinėms organizacijoms iš Kauno, Klaipėdos, Telšių, Šiaulių ir Vilniaus paskirstyta 1,56 milijono JAV dolerių. Įgyvendinamų projektų vertė siekia nuo 90,000 iki 250,000 JAV dolerių, projektų trukmė nuo 12 iki 24 mėnesių.

Lietuvos Skautija padės ukrainiečių vaikams integruotis į Lietuvos visuomenę, suteikiant berniukams ir mergaitėms galimybę dalyvauti skautiškoje veikloje ir programose, sukurtose pagal akredituotą Lietuvos skautijos jaunimo programą.

VšĮ Tautinių bendrijų namai organizuos nemokamus lietuvių kalbos kursus ukrainiečių pabėgėliams, siekiant padėti jiems integruotis ir įsidarbinti.

VšĮ „Gelbėkit vaikus“ veikla skirta ukrainiečių pabėgėlių emocinės ir bendruomeninės paramos poreikių tenkinimu, taikant į vaiką orientuotą požiūrį, bendradarbiaujant su specialistais ir teikiant emocinio palaikymo dėžutes į namus.

Lietuvos Caritas Vilniaus ir Klaipėdos regionuose galės patenkinti kai kuriuos būtiniausius pabėgėlių poreikius bei teikti socialinę, teisinę, sveikatos priežiūros, psichologinę ir užimtumo pagalbą.

Lietuvos pabėgėlių taryba organizuos verslumo, skaitmeninio ir kibernetinio saugumo mokymus, kontaktų užmezgimo renginius ir lietuvių kalbos kursus.

Labdaros ir paramos fondas „Frida“ teiks individualizuotą teisinę, socialinę ir psichologinę pagalbą moterims pabėgėlėms su mažais vaikais.

Lietuvos profesinių sąjungų Aljansas organizuos Ukrainos pabėgėlių integraciją į darbo rinką, daugiausia dėmesio skiriant neįgaliesiems, socialiai pažeidžiamiems pabėgėliams ir asmenims, kurie yra pažeidžiami dėl prekybos žmonėmis seksualiniam ir darbo išnaudojimui.

Labdaros ir paramos fondas „Telšiai su Ukraina“ padės apsirūpinti būstu tarpininkaujant su nekilnojamojo turto savininkais, teiks socialines paslaugas, konsultuos užimtumo, socialinės integracijos ir psichologinės reabilitacijos klausimais.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!