- Reklama -

Tautos paminklui Vilniuje teatras jau paaukojo 6000 eurų, taip pat lėšos rinktos Druskininkų bei Širvintų savivaldybėms, kurios išreiškė iniciatyvą statyti poetui paminklus savo miestuose.

Šįkart aktorių pasirodymą stebėjo ir poeto anūkė Salomėja, kuri tądien šventė ir savo gimtadienį. Anūkė taip pat prieš dvi savaites dalyvavo ir lietuviškų obelų sodinime sostinės Karoliniškių mikrorajono vietoje, kur būtent ir galvojama įamžinti poeto atminimą.

Lapkričio 5 d. visuomenininkai “Basos mamos” su lydere Vitalija Jankauskaite-Milčiuviene, Lietuvos arboristikos centras ir jo vadovas Algis Davenis, skulptorius Mindaugas Jankauskas, gydytojas Vytautas Abraitis ir daugelis kitų Vilniuje Karoliniškių mikrorajone atsodino seną sodą. Buvo pasodintos išskirtinai senosios lietuviškos obelų veislės, kurios šiandien jau itin retos.

Kaip sakė iniciatyvinės grupės narys skulptorius Mindaugas Jankauskas, pati idėja, pamačius tą erdvę, susidėliojo savaime. Tai turėtų būti erdvė skirta poezijai. „Tai nuostabi sostinės vieta: kaimas viduryje miesto. Senos obelys primena lietuvišką vienkiemį, todėl mes ir nutarėme šalia pasodinti senų lietuviškų veislių obelis“, – sakė visuomenininkas.

„Sodinome su mintimi, kad ši graži vieta – nors Vilniaus viduryje, bet primenanti lietuvišką kaimą, labai tiktų poeto Justino Marcinkevičiaus atminimo įamžinimui. Kartu su architektais ir kitais specialistais rengiame vizualizaciją, pagal kurią siūlysime Vilniaus miesto savivaldybei įrengti apžvalgos bokštą – regyklą su paminklu poetui. Tiesiog pati vieta leidžia pastatyti tokią pakylą, iš kurios atsivertų vaizdai į Vilnių“, – sakė visuomeninės organizacijos „Basos mamos“ įkūrėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Pasak šaukliškio (Skuodo r.) skulptoriaus M. Jankausko, toje erdvėje galėtų vykti poezijos skaitymo vakarai, poezijos pavasario festivaliai, juk Just. Marcinkevičius buvo poezijos pavasarių pradininkas. „Idėja, vizija labai gražiai susirišo su būtent šia Vilniaus vieta. “Tai būtų paminklas susietas su apžvalgos bokštu – regykla, nuo kurios atsiveria širdį verianti sostinės panorama. Taip pat svarbi ne tik pati erdvė su paminklu, bet ir atmosfera. Todėl mes prie šios vietos prisirišome. Tikrai supratome, kad čia yra ideali aplinka poeto atminimui įamžinti. Kai šią viziją pateiksime konkursui skulptoriams ir architektams, manau, jog kūrybiškumui atsiskleisti bus didžiulė erdvė”, – įsitikinęs visuomenininkas.

Kol kas, kaip teigia M. Jankauskas, oficialiai į Vilniaus miesto savivaldybę dar nebuvo kreiptasi. Jokių raštų nei meras nei kitos sostinės savivaldybės institucijos nėra gavusios. Šiuo metu rengiamos vizualizacijos, kad būtų lengviau pristatyti pačią viziją.

“Be to, norime suburti didesnę iniciatyvinę grupę, pritraukiant į ją didesnį būrį architektų bei menininkų, kad mūsų, kaip visuomenininkų svoris būtų didesnis, kad matytųsi, jog mūsų tikslai yra rimti ir, kad visi suprastų, jog Vilniuje atsiras nauja lankytina vieta, nauja erdvė, kultūros objektas“, – sakė skulptorius M.Jankauskas, pridurdamas, jog visiškai šalia – televizijos bokštas – taip pat šventa kiekvienam vilniečiui ir lietuviai vieta, prisimenant kruvinus sausio 13-osios įvykius.

„Bent jau aš asmeniškai širdyje esu įsitikinęs, jog tikrai viskas bus gerai“, – optimistiškai nusiteikęs tikino visuomenininkas, skulptorius iš Šauklių (Skuodo r.) M. Jankauskas. Anot jo, jokių abejonių visuomenėje dėl šios vietos neturėtų kilti. Šiai Lietuvos sostinės vietai yra garbė, kad joje atsiras J Marcinkevičiaus paminklas. Tai esą bus visos tautos paminklas širdžių poetui.

Visuomenininkų teigimu, ir toliau telkiama iniciatyvinė grupė. „Kai jausime, jog tikrai yra tinkamas laikas, derinsime su savivaldybe ir, skelbsime konkursą projekto įgyvendinimui“, – sako visuomenininkai.

Aukoti galima: VšĮ Basos mamos LT863500010014967622 Paskirtis: J. Marcinkevičiaus paminklui

„Švyturio“ inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!