- Reklama -

Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai
Vilniaus miesto savivaldybės tarybai
Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui
„Juventos“ gimnazijos kolektyvui

Kopijos:
J.E. Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai
Lietuvos Respublikos Seimo frakcijoms
Lietuvos Respublikos Seimo nariams
Žiniasklaidai

Lapkričio pradžioje Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė viešai išreiškė nepasitenkinimą, kad viena iš sostinės ugdymo įstaigų vėl priėmė į darbą neva skandalingai pagarsėjusią ir kaltinimą riaušių organizavimų sulaukusią mokytoją Astrą Genovaitę Astrauskaitę. Tąkart ministrė viešai pagrasino „Juventos“ gimnazijos vadovei, jog jos vadovaujamoje ugdymo įstaigoje bus atliekamas tarnybinis patikrinimas – jos teigimu, mokyklos vadovui esą turėtų rūpėti būsimo darbuotojo vertybės, nuostatos, nes jis dirbs mokyklos komandoje.

Lapkričio 26 d. žiniasklaidoje pasirodė pranešimas, jog Vilniaus savivaldybės komisija konstatavo, kad riaušių prie Seimo organizavimu kaltinama lietuvių kalbos mokytoja A.G. Astrauskaitė į darbą „Juventos“ gimnazijoje grąžinta pažeidus tvarką – tinkamai nepaskelbus atrankos. Savivaldybė informavusi, kad sprendimą skirti nuobaudą įstaigos direktorei ir įpareigoti atleisti mokytoją priims meras Remigijus Šimašius. O pastarasis pareiškė, jog sprendimą priims vadovaudamasis pirmiausia įsitikinimu, kad mokytojams turi galioti nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras (LŽTKC), būdamas nesusijęs nei su piliete A.G. Astrauskaite, nei su „Juventos“ gimnazija ir jos darbuotojais, reiškia viešą protestą dėl nepateisinami šiurkštaus ministrės Jurgitos Šiugždinienės, Vilniaus savivaldybės komisijos narių ir mero R. Šimašiaus daromų žmogaus teisių pažeidimo ir neetiško minėtų asmenų elgesio, pažeidžiant demokratijos bei teisėtumo normas ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos nuostatas:

1. Atkreipiame dėmesį, kad joks asmuo negali būti laikomas kaltu, kol kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu (Konstitucijos 31 str.). LŽTKC pažymi, kad A.G. Astrauskaitės atžvilgiu nėra baigtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje, kurioje ji yra kaltinama riaušių prie Seimo organizavimu ir provokavimu. Todėl nei meras, nei minėta komisija ir juolab ministrė nežino, ar tikrai A.G. Astrauskaitė organizavo ir provokavo riaušes prie Seimo.

2. Kita vertus, valstybės institucijos pačios susipainiojo teisiniame vertinime dėl institucijų padarytų procedūrinių pažeidimų, kurie neleidžia objektyviai spręsti, ar minėtos riaušės, apskritai, buvo. Taigi ministrė, Vilniaus savivaldybės komisija ir sostinės meras R. Šimašius, pažeisdami konstitucinę asmens nekaltumo prezumpciją be teismo ir nelaukdami ikiteisminio tyrimo pabaigos paskubėjo paskelbti verdiktą pilietei A.G. Astrauskaitei, esą ši kalta organizavusi ir provokavusi riaušes prie Seimo.

3. LŽTKC nepritaria A.G. Astrauskaitės veiksmams, kuriais prieš keletą metų ji paniekino Lukiškių aikštėje demonstruojamą A. Labašausko „Laisvės kalvos“ fragmentą. Lygiai taip pat nepritaria R. Šimašiaus elgesiui, kuriuo jis paniekino kankinių vieta laikomą Lukiškių aikštę, įrengdamas joje pramogų smėlio pliažą. Tačiau nei vieno, nei kito asmens elgesys neleidžia iš jų tyčiotis ar persekioti už pažiūras.

4. Konstitucijos 29 straipsnis imperatyviai nustato, kad valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys yra lygūs, kad žmogaus teisių negalima varžyti įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. Ministrei gerai yra žinoma, kad daugumoje Lietuvos švietimo įstaigų trūkstant darbuotojų jie yra priimami į darbą be jokių konkursų. Todėl šios valstybės tarnautojos išankstiniai grasinimai „Juventos“ gimnazijos vadovui, savivaldybės komisijos išvada, esą lietuvių kalbos mokytoja A. G. Astrauskaitė į darbą grąžinta tinkamai nepaskelbus atrankos, yra akivaizdus šios mokytojos persekiojimo pavyzdys dėl asmens pažiūrų ir įsitikinimų.

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras protestuoja prieš įstatymus pažeidžiantį minėtų valstybės bei savivaldos institucijų pareigūnų elgesį ir reikalauja nedelsiant nutraukti pilietės A. G. Astrauskaitės persekiojimą dėl jos pažiūrų ir įsitikinimų, o sprendimą dėl jos tinkamumo dirbti pedagoginį darbą priimti tik įsiteisėjus teismo nuosprendžiui.

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras:
Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija – Romualdas Povilaitis
Piliečių gynybos paramos fondas- Stasys Kaušinis
Lietuvos žmogaus teisių asociacija- Vytautas Budnikas
Nepartinis demokratinis judėjimas- Krescencijus Stoškus
Lietuvos Helsinkio grupė- Aurelija Kuzmaitė
Pareiškimas priimtas nurodytų organizacijų sutarimu:
Piliečių gynimo paramos fondo direktorius Stasys Kaušinis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!