Palestiniečių palaikytojai pažėrė kritikos žiniasklaidai ir Seimui: apie kokią demokratiją mes kalbame?

0
163
- Reklama -

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje prasidėjo protesto akcija, kurios metu apie 100 žmonių išreiškė pagarbą per karinį konfliktą su Izraeliu žuvusius Gazos Ruožo gyventojus. V. Kudirkos aikštę palestiniečių palaikytojai pasiekė eidami tyloje nuo Katedros aikštės.

Palestiniečius palaikantys asmenys rankose laiko plakatus su užrašais „Ne apartheidui, okupacijai, karo nusikaltimams. #LaisvaPalestina.“, „End the occupation“ („Sustabdykite okupaciją“), „Your silence supports palestinian genocide“ („Jūsų tylėjimas palaiko palestiniečių genocidą“), „Stop genocide“ („Sustabdykite genocidą“, „Israel killed 1200 children in Gaza in 10 days“ („Izraelis per 10 dienų Gazoje nužudė 1200 vaikų“).

Apie šimtas renginio dalyvių rankose laiko kapinių žvakes, reikšdami solidarumą su Palestina, ant riešų ryši oranžines juosteles. Protesto akciją prižiūri Viešojo augumo tarnybos (VST) pareigūnai.

Renginio organizatorius, „Palestina.lt“ bendraįkūrėjas Andrius Mažeika V. Kudirkos aikštėje kreipėsi į protesto akcijos dalyvius ir pro šalį einančius žmones, teigdamas, kad Izraelis vykdo palestiniečių genocidą.

„Kur Vakarų Krante yra „Hamas“? Nėra „Hamas“ Vakarų Krante, yra tik Izraelio okupacija“, – kalbėjo A. Mažeika.

„Gaza nebe pirmą kartą bombarduojama ir nebe pirmą kartą aukų skaičius Gazoje siekia tūkstančius. Reikia kalbėti apie okupacijos nutraukimą, nes rezistencija okupacijai tęsis tol, kol bus okupacija, kokia ji forma bebūtų. Visi čia susirinkę smerkia bet kokį smurtą bet kokiomis formomis. Raginame istoriją pasakoti ne nuo vidurio“, – pabrėžė renginio organizatorius.

„Palestina.lt“ bendraįkūrėjas negailėjo kritikos Lietuvos žiniasklaidai ir valdžios atstovams. A. Mažeika ragino pasirašyti peticiją, kuri, anot jo, parodo palestiniečių palaikytojų atsiribojimą nuo Lietuvos valdžios oficialios pozicijos.

„Jeigu gali mūsų nacionalinis transliuotojas leisti sau publikuoti straipsnius, kuriuose yra antraštė „Hamas“ atakos Izraelyje“, bet prie antraštės naudojamos sunaikintos Gazos ir Gazos aukų nuotraukos, tai apie kokią mes kalbame žiniasklaidą, laisvą žodį ir demokratiją?“ – prie Vyriausybės susirinkusiųjų klausė A. Mažeika.

„Visus kviečiu pasirašyti peticiją, kuri yra mūsų atsakas ir atsiribojimas nuo mūsų oficialios valdžios pozicijos, tai yra, pavyzdžiui, Seimo išleistos rezoliucijos, kurioje žodžio Palestina jūs nerasite. Yra išreikšta visiška, besąlygiška parama Izraeliui, ir nėra jokių bandymų pasakyti Izraeliui – sustokite arba bent jau sustokite laikinai“, – kritikavo oficialią Lietuvos paramą Izraeliui protesto organizatorius.

Prieš „tylos eiseną“ Katedros aikštėje susirinko apie 100 palestiniečių palaikytojų. Netoliese buvo ir keletas Izraelio palaikytojų, kurie bandė konfrontuoti palestiniečių rėmėjus.

Visuomeninkas Daniel Lupshitz buvo priėjęs prie Palestiną palaikančios eisenos dalyvių, tačiau buvo paprašytas pasitraukti.

„Ko tu pyksti? Eik, gyvenk savo ramybėje, eik, gyvenk savo kelyje, savo žemėje, jeigu dar tu turi žemę“, – sakė palestiniečių palaikytojas.

Kiek vėliau įvyko ir didesnis D. Lupshitz ir palestiniečių palaikytojų apsižodžiavimas.

„Palestinos teritorijos nebuvo ir nėra“, – palestiniečių palaikytojams sakė D. Lupshitz.

Po „Hamas“ atakos spalio 7 d. Izraeliui pradėjus bombarduoti Gazos Ruožą, didžiuosiuose Europos miestuose kilo palestiniečius palaikantys protestai.

ELTA primena, kad spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Irtautė Gutauskaitė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!