- Reklama -
Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir Lietuvoje su valstybiniu vizitu viešintis Estijos Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas darbinių pietų metu aptarė dvišalius santykius, regioninius projektus bei Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus.

Viena svarbiausių pokalbio temų buvo bendri regioniniai projektai, ypač energetikos srityje. Iškeltas galimo tolesnio Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto vystymo klausimas.

„Energetinis saugumas yra reikšmingas visai Europos Sąjungai. Todėl pirmininkavimo laikotarpiu tam skirsime itin daug dėmesio. Šis klausimas itin svarbus nacionaliniu lygmeniu. Atominė energetika galėtų būti mūsų šalies energetinės nepriklausomybės dalis, tačiau VAE projektas gali būti vystomas tik su tam tikromis sąlygomis. Kviečiame regioninius partnerius susipažinti su mokslininkų atliktomis analizėmis ir darbo grupės išvadomis. Tikimės, kad iki liepos 1 d. kartu su regioniniais partneriais rasime bendrą kryptį“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Prezidento T. H. Ilveso teigimu, Estija neatmetama galimybės prisijungti prie projekto, jei jis būtų ekonomiškai patrauklus.

Kalbėdamas apie Lietuvos ir Estijos santykius, premjeras A. Butkevičius pasidžiaugė sparčiai augančiu dvišaliu ekonominiu bendradarbiavimu.

„Estija vertinama kaip svarbi mūsų prekybos, eksporto ir importo partnerė. Praėjusiais metais mūsų šalių prekybos apyvarta padidėjo 30 proc., lyginant su 2011-aisiais, ir siekė 8,84 mlrd. litų. Estija užima septintą vietą Lietuvoje pagal investicijas. Siekdami dar labiau sustiprinti mūsų ryšius turėtume bendradarbiauti mokslo, inovacijų, intelektinės nuosavybės ir teisių į jas apsaugos srityse, todėl kviečiame Estijos mokslininkus ir verslininkus pasinaudoti mūsų mokslo ir verslo slėniais“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Premjeras taip pat informavo Estijos Prezidentą apie suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybų eigą bei elektros jungtis su Lenkija ir Švedija, aptarė Oro policijos misiją. Pristatydamas svarbiausius Lietuvos ir visos ES darbus mūsų šalies pirmininkavimo ES Tarybai metu, Vyriausybės vadovas pabrėžė Bankų sąjungos, kovos su mokesčių vengimu svarbą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!