- Reklama -

Seimo opozicija "tarkuoja" Algirdą Butkevičių dėl žento viešųjų ryšių įmonės laimėtų konkursų . KK nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, komentuodamas viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie tai, kad Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentas UAB „Ministerium“ turėtas akcijas pardavė po to, kai minėta bendrovė kartu su partneriais laimėjo daugiau kaip 2,2 mln. eurų vertės konkursą, sako: „Susidaro įspūdis, kad premjero žentas buvo reikalingas vienam konkrečiam konkursui laimėti. Ir, pasirodo, tokia taktika pasiteisino. Milijoninį žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) konkursą bendrovė laimėjo“.

„Pagal Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenis tai yra didžiausias „Ministerium“ veiklos istorijoje laimėtas valstybinis konkursas. Matoma tokia įvykių chronologija: šis konkursas buvo paskelbtas po mėnesio, kai premjero žentas įsigijo akcijas, o pasibaigus konkursui žentas iš karto akcijas pardavė“, – teigiama Seimo TS-LKD frakcijos išplatintame pranešime spaudai.

„Čia tokia nauja profesija, matyt, žentas – vienam konkursui?“ – replikavo A. Kubilius.

„Kaip šiandien paskelbė žiniasklaida, schema, kaip laimėti milijoninį Žemės ūkio ministerijos organizuojama konkursą, buvo sumanyta jau seniai, o sėkmei užsitikrinti dar buvo pakviestas į kompaniją ir premjero žentas.

Atlikus išsamią valstybės užsakymus laimėjusių bendrovių analizę nuo 2012 m. matosi, kad premjero žentui tapus įmonės „Ministerium“ akcininku, įmonei pradėjo daug geriau sektis.

Nuo 2012 m. randame įrašus apie 28 viešuosius pirkimus. Dalyvaudama pirmuosiuose 10 konkursų, „Ministerium“ laimėjo tik vieną. Žiūrint į antrąjį dešimtuką, iš 10 laimėjo 4, o šiais metais iš 8 laimėjo net 7.

Įdomiausia yra UAB „Ministerium“ pirkimų 2015 m. VPT interneto puslapyje skelbiama statistika: net 7 iš 8 bendrovei buvo sėkmingi, 5 iš jų – laimėti, bet konkurentai nepaskelbti.  „Ministerium“ įveikė tokias įmones kaip „Publicum“ ar D. Gudelio „VIP viešosios informacijos partneriai“. Pastaroji bendrovė paskutiniame ŽŪM konkurse dalyvavo kartu su parodų centru „Litexpo“. ŽŪM konkursas buvo skelbtas aukšto lygmens renginiams organizuoti, bet „Litexpo“, su didžiule renginių organizavimo patirtimi, konkursą pralaimėjo, nes iš konkurso buvo pašalinta. Kyla klausimų, kokiais kriterijais remiantis iš konkurso, kuriame dalyvavo ir „Ministerium“, pašalinamos kitos žinomos bendrovės, turinčios ilgametę patirtį ir kompetenciją“, – teigiama TS-LKD frakcijos pranešime spaudai.

„Gerbiamasis premjere, ar jūs pats paprašysite parlamentinio šios istorijos tyrimo, ar mums reikės tuo pasirūpinti? Gal nelaukdamas parlamentinio tyrimo galite informuoti, už kokią sumą jūsų žentas pardavė „Ministerium“ akcijas? Ir gal galite informuoti, kokią dividendų sumą jis dabar gauna?“, – šiandien per Vyriausybės valandą apibendrino A. Kubilius.

Socialdemokratai: “Konservatoriai rinkimų kampaniją nusprendė grįsti šmeižtu”

„Konservatoriai savo rinkimų kampaniją  toliau grindžia purvo ir šmeižto drabstymu. Įsikibę į Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus šeimos reikalus toliau bando skleisti melagingą informaciją.

Seime Vyriausybės valandos metu TS – LKD atstovai klausinėdami Vyriausybės vadovą A.Butkevičių tvirtino, kad Premjero dukters vyro įmonė laimėjo daugumą valstybės užsakymų – 7 iš 8.  Dėl tokios Seimo nario Andriaus Kubiliaus skleidžiamos  melagingos informacijos Seimo LSDP frakcija jau kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Nuo tos dienos kai Evaldas Vaitasius įsigijo bendrovės „Ministerium“ akcijų, įmonė dalyvavo 8 konkursuose. Bendrovė  iš jų laimėjo tik 3 konkursus, o ne 7, kaip viešai bando paskelbti konservatoriai. Visus konkursus vertino ir kontroliavo Viešųjų pirkimų tarnyba“, – teigiama Seimo LSDP frakcijos pranešime spaudai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!