- Reklama -
Andrius Kubilius. KK nuotr.
Andrius Kubilius. KK nuotr.

Šiandien Europos Parlamento narys Andrius Kubilius Tbilisyje (Sakartvelo) vykusioje spaudos konferencijoje apžvelgė EURONEST Parlamentinės Asamblėjos (PA) sesijos, vykusios gruodžio 8-10 dienomis, rezultatus. Jos metu buvo priimta rezoliucija “Trio strategija 2030: kuriant Rytų Partnerystės ateitį”.

EURONEST PA pirmininkas A. Kubilius pažymėjo, kad “šįmet minime 10-ąsias Rytų Partnerystės – ambicingos politikos, kurios tikslas – skatinti taiką, stabilumą ir klestėjimą mūsų bendroje Europinėje šeimoje, gilinant ES, šalių narių ir Rytų partnerių ryšius, metines”.

“8-oji plenarinė šios Parlamentinės Asamblėjos sesija buvo puiki proga aptarti Rytų Partnerystės ateitį ir ypač – parlamentinę šios programos dimensiją, turint omeny, kad 2020 m. pavasarį vyks Rytų Partnerystės valstybių aukščiausio lygio susitikimas. Taip pat buvo aptartos ir kitos temos: energetinis saugumas, kiti geopolitiniai iššūkiai, taip pat bendradarbiavimas tarp ES ir Rytų Partnerystės valstybių”, – sakė europarlamentaras A. Kubilius.

Šioje sesijoje priimtą rezoliuciją “Trio strategija 2030: kuriant Rytų partnerystės ateitį” EP narys vadina svarbiu dokumentu, kuriuo pažymima, kad “šiandien mes esame kritinėje pusiaukelėje, kurioje turėtume savo strategiją papildyti naujais ilgalaikiais instrumentais, kurių pagalba padėtume Rytų Partnerystės šalims išlaikyti motyvaciją ir reformų pagreitį ateinantį dešimtmetį iki 2030 m.” Taip pat jame pabrėžiama, kad “ES turi patobulinti ir reformuoti savo politikos instrumentus siekiant atitikti Rytų Partnerių progresą” bei siūlo aktyvią ES atvirų durų politiką toms Rytų Partnerystės šalims, kurios pasieks reikšmingą progresą.

Rezoliucija siūloma, kad “Trio Strategija 2030” įsteigtų Europinį Trio procesą su gilesniais integracijos instrumentais tarp ES ir asocijuotų šalių, kaip tai vyko 2014 metais Berlyno proceso, kuriuo buvo siekiama sustiprinti ES lyderystę ir koaliciją su ES šalimis narėmis siekiant Balkanų šalių integracijos į ES, metu.

“Džiaugiuosi, kad kalbant apie Rytų Partnerystės politikos ateitį, mūsų kartu su bendražygiais pasiūlyta nauja “Trio Strategija 2030” tampa esmine šios politikos dalimi. Lietuvių pasiūlyta “Trio Strategija 2030” susilaukia entuziastingo Rytų Partnerystės šalių pritarimo, prieš kelias savaites šiai koncepcijai pritarė didžiausios Europos Parlamente Europos Liaudies Partijos (EPP) Kongresas, dabar jai pritarė ir svarbiausia Rytų Partnerystės politikos parlamentinė institucija – EURONEST Parlamentinė Asamblėja. Ir toliau tęsime nuoseklų darbą, kad “Trio Strategija 2030” taptų realiu Europos Sąjungos politikos instrumentu”, – sakė Europos Parlamento narys A. Kubilius.

Be to, Tbilisyje EP nariai A. Kubilius ir R.Juknevičienė susitiko su Sakartvelo valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovais bei aptarė aštrią politinę krizę šalyje, kuri kilo po to, kai valdančioji partija atsisakė įgyvendinti savo duotą pažadą ir todėl nebuvo priimti reikalingi įstatymai proporcinei rinkimų sistemai įgyvendinti prieš ateinančių metų Parlamento rinkimus. Šalys buvo kviečiamos susėsti prie bendro derybų stalo siekiant dialogo būdu surasti visoms pusėms priimtinus sprendimus jau kitų metų rinkimams ir taip sugrąžinti visuomenei ir tarptautinei bendruomenei pasitikėjimą būsimųjų rinkimų skaidrumu ir demokratiškumu.

Europarlamentaras pastebėjo, kad jei nebus pažangos įgyvedinant rinkimų reformą, atitinkamai gali nukentėti ir tolesnė ES parama Sakartvelui – tokia yra “daugiau už daugiau” ir “mažiau už mažiau” principų esmė. Šie principai buvo įtvirtinti Euronest PA priimtoje rezoliucijoje dėl Trio+ Strategijos ir Rytų partnerystės ateities.

Rytų Partnerystė pradėta įgyvendinti 2009 m., siekiant skatinti ES ir šešių toliau išvardytų Rytų Europos šalių partnerių politinę asociaciją ir ekonominę integraciją: Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos Respublikos ir Ukrainos.

EURONEST PA yra svarbus tarpparlamentinis forumas, kurį sudaro 60 EP narių ir po 10 narių iš Rytų Partnerystės valstybių (Armėnijos, Azerbaidžano, Sakartvelo, Moldovos ir Ukrainos) parlamentų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!