- Reklama -
Seimo narė Birutė Vėsaitė. KK nuotr.
Seimo narė Birutė Vėsaitė. KK nuotr.

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) biuras apsvarstė Seimo delegacijos ETPA pirmininkės Birutės Vėsaitės ir kitų delegacijos narių iniciatyva užregistruotą rezoliucijos pasiūlymą, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl Baltarusijoje, Astrave statomos atominės jėgainės saugumo reikalavimų pažeidimų. Priimtas sprendimas pavesti ETPA Socialinių reikalų, sveikatos ir tvarios plėtros komitetui parengti pranešimą ir rezoliuciją šiuo klausimu.

 Pasiūlyme rezoliucijai teigiama, kad nepaisydama įrodytų Espoo ir Arhuso konvencijų principų pažeidimų, Baltarusija sparčiai tęsia atominės elektrinės statymo darbus, kuriuos atlieka Rusijos korporacija „Rosatom“. Statybos vykdomos pažeidžiant tarptautinius saugumo ir poveikio aplinkai standartus bei negerbiant atvirumo principų, nederinant proceso su kaimyninėmis valstybėmis. Objekto vieta pasirinkta net nepradėjus tarptautinio poveikio aplinkai įvertinimo atsižvelgiant į Espoo Konvenciją, o Atominės energetikos agentūros saugumo reikalavimai ignoruojami. Susirūpinimą kelia ir tai, kad Baltarusija neatliko ir ES reikalaujamų saugumo bandymų („angl. stress – tests“), nors privalėjo tai padaryti pagal 2011 m. pasirašytą susitarimą su Europos Komisija.

 Teigiamai įvertinusi ETPA Biuro sprendimą, Seimo delegacijos ETPA pirmininkė B. Vėsaitė pabrėžė, kad tai rodo, jog Europos Taryba laiko Astravo atominės jėgainės saugumo klausimą labai svarbiu ir išreiškė viltį, kad pranešimo rengimas bei dokumento priėmimas ETPA plenarinėje sesijoje labiau įpareigos Baltarusiją laikytis tarptautinių atominio saugumo principų ir aplinkosaugos reikalavimų statant atominę jėgainę.

 Į ETPA Biurą tuo pačiu Astravo AE klausimu buvo kreiptasi prieš ketverius metus,  bet tuomet kreipimasis nesulaukė dėmesio. „Džiaugiuosi, kad  Europos taryba šįkart sureagavo į  tokią jautrią temą kaip  saugumo reikalavimai atominės energetikos objekte,“ –  sako socialdemokratė B. Vėsaitė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!