- Reklama -
Prezidentė D.Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Taryboje. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė D.Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Taryboje. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Taryboje, kur 27 ES šalių lyderiai tariasi dėl gairių deryboms su Jungtine Karalyste, rengiantis šios šalies pasitraukimui iš ES. 

Prezidentės teigimu, Jungtinė Karalystė liks svarbia Europos dalimi, net ir nebūdama ES nare. Tai – artima politinė ir ekonominė partnerė, patikima gynybos sąjungininkė, su kuria esame susieti ir tvirtais žmogiškaisiais saitais. Todėl derybose svarbu ir apginti savo interesus, ir rasti naujus sprendimus, leisiančius glaudžiai bendradarbiauti ateityje.  

Pagrindinis Lietuvos tikslas – užtikrinti, kad Jungtinei Karalystei pasitraukus iš ES šioje šalyje gyvenantys Lietuvos piliečiai išsaugotų turimas teises ir nebūtų diskriminuojami. 

Galimybe laisvai gyventi, mokytis ir dirbti Jungtinėje Karalystėje pasinaudojo daugiau nei 3 milijonai europiečių, todėl jų teisių apsauga – ir  vienas svarbiausių ES derybinių prioritetų. Šalių vadovai sutarė siekti, kad JK esančių ES piliečių padėtis nepablogėtų.  

Derybose su Jungtine Karalyste taip pat bus siekiama užtikrinti, kad jai pasitraukus iš Europos Sąjungosneatsirastų teisinis vakuumas, apsunkinantis sąlygas verslui. JK yra reikšminga Lietuvos eksporto partnerė ir penkta didžiausia pasaulio ekonomika, todėl Lietuvai svarbu išlaikyti glaudžius ekonominius ryšius, apsaugant pamatines ES laisves. 

ES lyderiai taip pat pabrėžė, kad derybose sieks tvirtų ir konstruktyvių ateities santykių, kurie apimtų ne tik prekybą, bet ir glaudų bendradarbiavimą gynybos, užsienio, saugumo politikoje, kovoje su tarptautiniu terorizmu.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!