- Reklama -

Seimo Darbo partijos frakcija nepritaria smurtui, langų daužymui ir agresijai, bet pritaria Konstitucijoje numatytai teisei viešai reikšti savo nuomonę, kurios niekas negali riboti, jeigu visi daiktai vadinami savo vardais. Todėl Darbo partija palaikys taikius mitingus ir solidariai juose dalyvaus. Demokratinėje visuomenėje valdžia turi girdėti ne tik mūsų, kaip opozicinės partijos, bet ir visos tautos, žmonių, kurie ant savo pečių išlaiko valdžią, balsą.

Iš karto po pirmojo Seimo rinkimų turo, Darbo partija nedvejodama deklaravo palaikymą bet kokios — kairiosios ar dešiniosios — valdžios teisingiems ir naudingiems Lietuvai sprendimams, kurie reikalingi tam, kad išvengtume socialinio sprogimo. Deklaruojame ir dabar, bet po praėjusio „juodojo penktadienio“ — riaušių prie Seimo, mes raginame valdančiąją daugumą dar kartą atkreipti dėmesį į Darbo partijos pasiūlymus.

Būtina nedelsiant mažinti mokesčius ir, mažų mažiausiai, sulyginti juos su kaimyninėmis šalimis. Pirmiausia mokesčius būtina mažinti toms paslaugoms ir prekėms, kurias gali pakeisti importinės. Tokiu būdu bus ne tik apsaugotas nacionalinis verslas, bet ir, sukūrus patrauklesnę, negu kitose šalyse, investicinę aplinką, pritrauktas užsienio kapitalas. Nemažinti socialinių garantijų. Padengti biudžeto deficitą pasiskolintais pinigais, bet kiekvienas pasiskolintas litas turi būti nukreiptas į pridėtinės vertės sukūrimą ir pagalbą nacionaliniam verslui. Išleisti investicinius lakštus. Pagal statistiką, žmonės turi apie 15 mlrd. litų laisvų pinigų. Išleidus lakštus su 10–12 proc. metinių palūkanų, galima bus įtraukti į apyvartą nenaudojamas lėšas, o palūkanos liks Lietuvos rinkoje, bet ne užsienio bankuose. Atsižvelgti į JAV ir Japonijos krizės metu panaudotas priemones — išleisti kuponus, už kuriuos galima bus nusipirkti tik Lietuvoje pagamintus produktus.

Neįgyvendinus šių priemonių, Lietuvos prognozės bus liūdnos. 2009 m. verslininkai, tikėdamiesi geresnių laikų, stengsis taupyti ir gyventi iš inercijos iki paskutiniųjų — tokia verslininkų psichologija.

Bet su tokia politika geresni laikai neateis. 2009 m. pabaigoje sulauksime naujos nepasitenkinimo bangos. Didės bedarbystė, bus dar daugiau bankrotų. Tokiu būdu sužlugdžius Lietuvos verslą, nebus galimybės nei didinti, nei mažinti mokesčių, nes nebus iš ko rinkti. Tada problema gali tapti nevaldoma.

Ir dar …, nesinori kiršinti tautos, bet negalima nepaminėti valdančiosios daugumos, ypatingai — liberalais save tituluojančių partijų veidmainystės. Liberalų sąjūdis, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų ir centro sąjunga prieš rinkimus kalbėjo apie mažus mokesčius, rinkos skatinimą, liberalius santykius darbo rinkoje, tačiau, gavę postus, greitai savo pažadus pamiršo. Paprasčiau tariant, žmonių balsai buvo apgaulingai suvilioti.

Verta priminti, kad būtent 2004 m., kai Darbo partija atėjo į valdžią, pirmą kartą Lietuvos istorijoje prasidėjo mokesčių mažinimai, pensijų ir atlyginimų kėlimai bei sudarytos sąlygos stabilaus verslo veiklai ir plėtrai — būtent tai, ko šiandien trūksta Lietuvai. Nekalbame apie Vyriausybės atsistatydinimą, bet raginame ją pasitaisyti ir vis dar deklaruojame savo palaikymą teisingiems ir naudingiems sprendimams.

Darbo partijos pirmininkas,
Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas
Viktoras Uspaskich

2009-01-19

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!