- Reklama -

Seimo narys V.Gapšys. KK nuotr.

Seimo opozicinės Darbo partijos frakcijos vadovybės teigimu, Lietuvą ir Europą sudrebinusios kratos dujų įmonėse tik sustiprino abejones šio sektoriaus skaidrumu.

Anot Darbo partijos frakcijos seniūno Vytauto Gapšio, pareigūnų atliktos kratos tik patvirtino įtarimus, kad dujų pardavimas, skirstymas bei tiekimas Lietuvoje gali būti prasilenkiantis su įstatymais, o pradėtas tyrimas yra puiki galimybė pakeisti susiklosčiusią žalingą dujų pirkimo sistemą Lietuvoje.

„Noriu tikėtis, kad vykdomas tyrimas bus visapusiškas ir nešališkas. Deja, bet kalba eina apie didžiulius pinigus ir skirtingus interesus, tad neatmetu, kad tyrimui gali būti daromas spaudimas. To tikrai negalime atmesti, žinodami Lietuvos energetikos sektoriaus specifiką, kai dujos perkamos iš tarpininkų, o ne tiesiogiai iš gamintojų, kas visiškai nesuvokiama“, — sako V. Gapšys.

Anot jo, vykdomas tyrimas turėtų parodyti ne tik tai, kaip rimtai yra nusiteikusios tarptautinės organizacijos, bet ir tai, kokios rimtos yra ir Lietuvos politikų iniciatyvos, susijusios su energetikos sektoriaus nepriklausomybės bei skaidrumo didinimu šalyje.

„Visi kalba apie nepriklausomybę energetikoje, tačiau kai siūlome įstatymų pataisas, padedančias sutaupyti ne vieną šimtą milijonų litų per metus, atsisakant dujų pirkimo per tarpininkus bei perkant jas tiesiai, palaikymas būna toks vangus, kad net susidaro įspūdis, jog didžioji dalis valdininkų yra suinteresuoti tuo, kad Lietuva dujas pirktų brangiau. Tad manau, kad pradėtas tyrimas mūsų šalyje labai aiškiai parodys, ar mūsų valdininkai yra nepriklausomi, priimdami sprendimus, ar yra paveikti suinteresuotų asmenų grupių ir toliau nieko nenorės daryti, o iš geros iniciatyvos ir rimto tyrimo teliks tik didelis oro burbulas“, — sako V. Gapšys.

Jo teigimu, jei tyrimas bus vykdomas visapusiškai ir išsamiai, labai greitai turėtų paaiškėti ne tik tai, kiek realiai Lietuva permoka už dujas, pirkdama jas ne iš gavėjo tiesiogiai, o per tarpininkus, bet ir kitos, ne ką menkiau žalingos aplinkybės Lietuvai, perkant ir tiekiant dujas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!