- Reklama -

R.Paksas ir V.Uspaskich sukirto rankomis: balandžio mėnesį jų vadovaujamos partijos jungiasi į vieną. KK nuotr.
KK nuotr.
Bendra DP ir TPP vadovybės spaudos konferencija po tarybos posėdžių dėl partijų susijungimo. KK nuotr.
Viktoras Uspaskichas. KK nuotr.
KK nuotr.
Valentinas Mazuronis ir Rolandas Paksas. KK nuotr.

Sekmadienį skirtinguose viešbučiuose posėdžiavusios partijos Tvarka ir teisingumas bei Darbo partijos tarybos pritarė partijų sujungimui.

„Dalyvavimas taryboje buvo gausus – iš 107 tarybos narių dalyvavo 102. 96 buvo už tai, kad pradėti partijų jungimosi procesą, 3 susilaikė, 3 buvo prieš. Partija Tvarka ir teisingumas pasiruošusi pradėti žingsnius dėl susijungimo su Darbo partija“, – spaudos konferencijoje sakė partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Rolandas Paksas.

Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskich pasidžiaugė, kad Darbo partijos taryba už partijų susijungimą balsavo vienbalsiai: iš 120 dalyvavusių 120 pritarė.

Partijų tarybos nusprendė sukurti po keturias darbo grupes, kurios apsijungusios pradės ruošti būsimos partijos dokumentus, statutą, programą suvažiavimui.

Darbo partijos taryboje taip pat buvo aptartas ir dar vienas klausimas: Darbo partijos dukterine partija vadinama Leiboristų partija taip pat nori jungtis į naują darinį. Tačiau kadangi Darbo partija su partija Tvarka ir teisingumas šito klausimo dar nebuvo apkalbėję, šis klausimas nebuvo svarstomas. Nors, kaip spaudos konferencijoje pažymėjo V.Uspaskich, jeigu prie naujo darinio dar prisijungtų ir Leiboristų partija, tai galėtų būti dar didesnė jėga šioje politinėje padangėje.

Pasak V.Uspaskicho, dar kelių partijų pirmininkai taip pat yra pareiškę norą jungtis su Darbo partija.

Darbo partijos ir partijos Tvarka ir teisingumas jungiamasis kongresas turėtų įvykti balandžio mėnesį.

Kas bus susijungusių partijų pirmininkas, bus apspręsta darbo grupėse dar iki jungiamojo kongreso.

Papildyta.  R.Pakso kalba partijos tarybos posėdyje 2013 02 24 d.

“Šiandien jau galime aiškiai pasakyti, kad dvi, didelį Lietuvos gyventojų pasitikėjimą turinčios partijos Tvarka ir Teisingumas bei Darbo partija, realiai gali tapti viena, stipria politine jėga. Darome tai ne dėl skaitlingumo, ne dėl didesnio valdžios siekimo ar dėl noro griauti koaliciją. Darome tai dėl Lietuvos žmonių.

Susijungsime dėl naudos visai šaliai. Mūsų mažoje valstybėje partijų – daugiau nei dvidešimt. Pasaulyje netrūksta šalių, kuriose šaliai valdyti pakanka kelių ar vos dviejų stiprių partijų. Ir tai šalys turinčios ilgą parlamentinės veiklos istoriją. Todėl šis susijungimas – dar vienas įrodymas tiek mūsų šalies piliečiams, tiek visam pasauliui, kad einame brandaus parlamentarizmo keliu.

Mes neišradome nieko naujo – partijų susijungimas natūralus reiškinys politiniame gyvenime. Tokie organiški procesai vyksta visame pasaulyje. Savo laiku Lietuvoje tą darė tiek kairieji, tiek dešinieji, tiek centro partijos. Tėvynės sąjunga susijungė su krikščionimis demokratais, LDDP – su socialdemokratais. Vadinasi, pats susijungimas savaime nėra blogis, kažko vengimas ar slėpimasis kaip kartais bandoma įteigti. Žinoma, skeptiškų, bauginančių ir klaidinančių kalbų niekada netrūks. Kažkada panašią situaciją išgyveno ir mūsų koalicijos partneriai socialdemokratai, kuriems teko iškęsti kaltinimus, kad susijungdami savo gretose paslėps komunistus, o kiek griežčiau mums šiandien oponuojantys dešinieji, patys prieš beveik penkerius metus džiūgavo, kad susijungus Tėvynės Sąjungai ir Lietuvos krikščionims demokratams jie tapo didžiausia partija Lietuvoje.

Tai, kad nauja partija bus stipri – ne mūsų vienų nuomonė ir įsitikinimas. Tą pripažįsta autoritetingi Lietuvos politologai ir sociologai ir žiniasklaidos atstovai. Netiesiogiai, bet apie tai kalba ir kai kurie mūsų koalicijos partneriai tikindami, kad nepasiduos spaudimui koalicijoje ir įžvelgdami kitus nesamus pavojus. Griauti koalicijos mes neketiname. Vyriausybės vadovas tą supranta.

Prieš savaitę, pasklidus žinioms apie mūsų partijų susijungimą teko išgirsti įvairiausių nuomonių. Vis dėlto, džiugiausia tai, kad mūsų su Viktoru Uspaskich prie pusantrų metų kilusį sumanymą dauguma laiko teisingu sprendimu. Visų pirma, ir svarbiausia, kad tai palankiai įvertino visuomenė, rinkėjai. Teko skaityti ne vieną interneto komentarą, išklausyti tiesioginius atsiliepimus. Sulaukiau daug protingų, įdomių nuomonių. Palaikančių netrūksta. Tai tik parodo, kad einame teisingu keliu.

Mūsų sprendimo priima ir Prezidentė. Griežta ir akyla politikė tikrai būtų įspėjusi mus ir visuomenę, kad daroma klaida ar keliamas pavojus valstybės valdymo stabilumui. Trumpai pasakydama, kad partijų jungimasis – koalicijos ir partijų reikalas, iš tiesų Prezidentė pasakė savo poziciją.

Taip, po susijungimo mūsų partija bus didžiausia ir, neabejotinai, stipriausia partija Lietuvoje. Tačiau peršama nuomonė, kad tą padarėme vedini tik tuščio valdžios siekimo – tėra tik kalbos tų, kuriems gal būt nebeliko su kuo jungtis, o gal net gresia galimybė skilti. Susijungti tik dėl to, jog keli žmonės galimai išvengtų baudžiamosios atsakomybės, kad galėtume kelti sąlygas koalicijos partneriams – tokie pareiškimai labiau primena apmaudžias nuoskaudas, nei pagrįstus argumentus. Prokurorų ir konkurentų komentarai, kad šis jungimasis tėra tik noras išvengti atsakomybės yra populistiniai, keliantys bereikalingą įtampą ir neturintys pagrindo. Ši sąjunga perima abiejų partijų įsipareigojimus, kokie jie bebūtų: tiek įsipareigojimai rinkėjams, tiek prieš įstatymą.

Pakvietę drauge burtis Darbo partijos narius, esame įsitikinę, kad nauja politinė jėga tinkamai atstovaus buvusiuose rinkimuose jas pasirinkusių abiejų partijų rinkėjų interesus, visus Lietuvos žmones. Valstybės jėga 1918 metais buvo Lietuvos valstybės akto signatarų vienybėje. Telydi ta vienybė ir mūsų žingsnius kelyje į socialiai teisingą, solidarią, savarankišką, išdidžią ir nepriklausomą XXI amžiaus valstybę”, – partijos tarybos posėdyje dėl susijungimo su DP kalbėjo TTP pirmininkas Rolandas Paksas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!