- Reklama -

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Šiandien Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Bukarešte (Rumunija) dalyvavo dvišaliuose susitikimuose su Rumunijos Vyriausybės vadovu Victoru Ponta ir Kinijos premjeru Li Keqiangu.

Susitikime su Rumunijos Ministru Pirmininku premjeras A. Butkevičius trumpai aptarė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai eigą ir pasiektus rezultatus, taip pat kalbėjo apie bendradarbiavimą transporto sektoriuje. Lietuvos Vyriausybės vadovas pakvietė Rumuniją aktyviau įsitraukti į konteinerinio traukinio „Vikingas“ projektą.

„Konteinerinis traukinys „Vikingas“ ir neužšąlantis Klaipėdos uostas galėtų tapti Rumunijos eksporto vartais į Šiaurės Europos šalis – tai saugu, greita ir pigu. Tikimės, jog Rumunija apsispręs tapti visateise „Vikingo“ projekto nare“, – kalbėjo premjeras A. Butkevičius.

2013 m. vasarį AB ,,Lietuvos geležinkeliai“ su Rumunijos geležinkelių kompanija „CFR Marfa“ pasirašė ketinimų protokolą dėl prisijungimo prie konteinerinio traukinio ,,Vikingas“ projekto. Susitikime Rumunijos premjeras pažymėjo, kad gruodį ketinimų protokolą dėl prisijungimo prie projekto planuoja pasirašyti ir Lietuvos bei Rumunijos susisiekimo ministrai. Tai būtų politinės valios ir palaikymo išraiška, tačiau dar ne galutinis žingsnis siekiant prie projekto prisijungti kaip visateisei narei. „Vikingas“ – tai greitasis konteinerinis traukinys, nuo 2003 m. kursuojantis tarp Odesos ir Klaipėdos per Baltarusiją bei jungiantis Baltijos ir Juodosios jūros regionus.

Dvišaliame susitikime su Kinijos premjeru Li Keqiangu Ministras Pirmininkas A. Butkevičius padėkojo už Kinijos paramą Lietuvai kandidatuojant į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą ir aptarė mūsų šaliai svarbų produktų eksporto į Kiniją klausimą. Ministras Pirmininkas priminė apie iš Kinijos negrįžtančius pieno sertifikatus ir paprašė paspartinti klausimo sprendimą.

„Lietuva Kinijos rinkai galėtų pasiūlyti aukštos kokybės pieno produktų, tokių kaip pieno milteliai, sausos išrūgos, įvairių fermentinių sūrių. Taip pat esame suinteresuoti mėsos gaminių, žuvies produktų, konditerijos gaminių, grūdinių košių bei gėrimų eksporto galimybėmis į Kiniją“, – kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Susitikime su Kinijos premjeru taip pat aptarti bendri transporto ir infrastruktūros projektai bei susitarimas dėl abipusio diplomų pripažinimo. „Tikimės, jog artimiausiu metu baigsime rengti abipusio susitarimo dėl diplomų pripažinimo dokumentus ir pasirašysime sutartį“, – teigė premjeras A. Butkevičius.

Kinijos Ministras Pirmininkas Li Keqiangu pažymėjo, jog visi Lietuvos premjero iškelti klausimai bus sprendžiami atitinkamų institucijų lygiu.

Rytoj Ministras Pirmininkas A. Butkevičius taip pat dalyvaus Rumunijos sostinėje vyksiančiame verslo forumo „Kinija – Centrinės ir Rytų Europos valstybės“ atidarymo ceremonijoje ir viršūnių susitikime „Kinija+16“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!