- Reklama -

Seimo narys Egidijus Vareikis (nuotr. iš E.Vareikio blogo)

Savaitgalį vykusius Rusijos prezidento rinkimus stebėjęs Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) rinkimų misijos stebėtojas Egidijus Vareikis šiandien Seime vykusioje spaudos konferencijoje informavo apie rezultatus.

Pasak E.Vareikio, stebėtas visas rinkimų procesas, šiuo metu rengiamas raportas apie rinkimų atitikimą Europos Tarybos ir kitų tarptautinių organizacijų keliamiems standartams.

Ar Rusija įgyvendino ETPA priešrinkiminės misijos pasiūlymus dėl rinkimų skaidrumo padidinimo, kaip vykdė savo pačios prisiimtus įsipareigojimus ir pažadus?

E. Vareikis pažymėjo, kad rinkimuose buvo nemaža naujovių, kurios turėjo padidinti rinkimų skaidrumą. „Svarbiausi nauji dalykai buvo permatomos urnos balsavimui, siauresni biuletenių įmetimo plyšiai, neleidžiantys įmesti kelių biuletenių, sudėtų į krūvelę. Taip pat beveik 100 tūkstančių rinkiminių apylinkių balsavimo punktuose buvo įrengta po dvi videokameras, kurios fiksavo bendrą salės vaizdą ir rinkėjų elgesį prie balsadėžės“, – kalbėjo parlamentaras.

Tarp naujovių, turėjusių užtikrinti skaidresnę rinkimų eigą, įvardijama ir komisijos narių gauta aiškesnė instrukcija, kurioje darbo tvarka aprašyta „žingsnis po žingsnio“ tvarka, taip pat išplėstas balsavimo būdas, kurio metu biuleteniai buvo skaičiuojami ir skenuojami automatiškai.

„Rusijos rinkimuose būta progreso, bet ne proveržio. Misija konstatavo, kad techninės naujovės išties padidino skaidrumą balsavimo metu, tačiau balsų skaičiavimas vyko neskaidriai ir galutiniai rezultatai kelia abejonių“, – sakė E. Vareikis, pridurdamas, jog misija kritikavo ir pasiruošimą rinkimams, kurio metu kandidatai turėjo nelygias sąlygas kampanijai ir žiniasklaidai.

Galutinį vertinimą Europos Taryba paskelbs šių metų balandžio mėnesį plenarinės Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesijos metu.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!