- Reklama -
Europos parlamentas Strasbūre. KK nuotr.
Europos parlamentas Strasbūre. KK nuotr.

Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė Vilijos Blinkevičiūtės (Socialistai ir demokratai) parengtą rezoliuciją, kurioje siūloma užkirsti kelią vaikų santuokoms.

Besivystančiose šalyse viena iš trijų mergaičių ištekinama dar nesulaukusi 18 metų, o viena iš devynių – nesulaukusi 15 metų. Tačiau ši problema aktuali ne tik trečiosiose šalyse, bet ir Europoje. Europarlamentarai pabrėžia, kad vaikų santuoka yra priverstinės santuokos forma, nes vaikai negali duoti laisvo ir informacija pagrįsto sutikimo tuoktis. Tai žalinga praktika, kuri pažeidžia vaiko teises ir yra smurto prieš moteris ir mergaites forma.
Rezoliucijoje ES ir jos valstybės raginamos bendradarbiauti su užsienio šalių teisėsaugos institucijomis, taip pat padėti šioms šalims paruošti teisės aktus, kuriais būtų nustatytas minimalus santuokinis amžius ir draudžiamos priverstinės santuokos. EP taip pat ragina užtikrinti pagalbą nepilnametėms nuotakoms, kad jos galėtų grįžti į mokslus, bei skirti lėšų vaikų santuokų prevencijos programoms.
Savo ruožtu europarlamentarai ragina stiprinti ES užsienio politikos kampanijas šia tema, skatinti moterų ir mergaičių švietimą bei įgalinimą, geriau apmokyti su aukomis bendraujančius socialinius darbuotojus ir mokytojus, taip pat parengti aukų nustatymo vadovą. Be to, siekiant geriau įvertinti šios problemos mastą, EP nariai rekomenduoja sukurti vaikų santuokų ES valstybėse stebėsenos metodiką.
„ES neseniai nusprendė pasirašyti Stambulo konvenciją, kurioje priverstinė santuoka laikoma smurto prieš moteris forma. Kartu joje raginama nuo tokių santuokų apsaugoti ir berniukus bei vyrus. Konvencijoje reikalaujama vaiko privertimą tuoktis, taip pat vaiko išviliojimą į kitą šalį siekiant priversti jį susituokti laikyti nusikaltimu. Labai svarbu, kad ir Lietuva kuo greičiau ratifikuotų šią konvenciją“, – pažymėjo EP Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė V. Blinkevičiūtė.

EP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!