- Reklama -

Gabrielius Landsbergis. KK nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Gabrielius Landsbergis, vertindamas tarptautinio žurnalistinio tyrimo metu atskleistą informaciją apie slaptas ofšorines operacijas, susijusias su Kremliaus vadovais ir jų artimiausia aplinka, bei kitais tarptautiniais veikėjais, teigia, kad viešumas yra stipriausias demokratinės sistemos ginklas prieš korumpuotus režimus.

Europarlamentaras G. Landsbergis kreipėsi į Europos Komisijos prezidentą Žaną Klodą Junckerį, ragindamas įvertinti, ar paskelbtuose dokumentuose nėra ES politikų ir pareigūnų bei kartu didinti finansavimą tiriamajai žurnalistikai ir paremti tiriamosios žurnalistikos centrus „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) ir „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP).

„Žurnalistų tyrimo atskleistos slaptos schemos, kuriomis per ofšorines kompanijas plaunami pinigai, nuslepiami mokesčiai bei turtas, yra vienas svarbiausių demokratinės visuomenės ginklų kaip kovoti su tarptautine korupcija ir Kremliaus režimu. Neabejotina, kad panašios schemos, naudojamos ne tik Kremliaus režimo narių asmeniniam praturtėjimui, bet ir kitų valstybių politikų bei pareigūnų papirkinėjimui, įtakos agentų tinklo kūrimui. Kviečiu Europos Komisijos vadovą Ž.K. Junkerį išsamiai ištirti, ar paskelbtuose dokumentuose nėra ES politikų bei pareigūnų bei kartu didinti finansavimą tiriamosios žurnalistikos centrams“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak TS-LKD partijos pirmininko, ES turi didelius finansinius resursus, tačiau neretai neišnaudoja jų potencialo. Parama tiriamajai žurnalistikai ir savo kompetenciją įrodžiusiems tiriamosios žurnalistikos centrams yra viena geriausių priemonių saugoti bei stiprinti ES deklaruojamas ir išpažįstamas demokratines vertybes. Kaip skelbia minėtą „Panama papers“ tyrimą atlikę centrai, iki šiol jų finansavimą daugiausia remia nepriklausomi filantropai, „Atviros visuomenės“ centras, Jungtinių Tautų bei įvairūs JAV fondai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!