Prezidento kanceliarijos nuotr./aut. Robertas Dačkus
- Reklama -

Užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui pasiūlius prezidentui atšauktą ambasadorių Jungtinėje Karalystėje pakeisti savo vyriausiąja patarėja Asta Skaisgiryte, šalies vadovas Gitanas Nausėda nurodo ilgametę diplomatę įsivaizduojantis ne diplomatinėje atstovybėje Londone, bet ministerijos vadovės poste. Pasak prezidento, A. Skaisgirytės ilgametė patirtis ir kompetencija yra „akivaizdžiai per didelė užimti ambasadorės pozicijas“.

„Ponia Skaisgirytė buvo mūsų ambasadore Jungtinėje Karalystėje – kaip ir kitose labai svarbiose valstybėse. Šiuo metu, man atrodo, jos kompetencija yra akivaizdžiai per didelė užimti ambasadorės pozicijas. Puikiausiai ją įsivaizduočiau užsienio reikalų ministro pozicijoje“, – antradienį lankydamasis Pakruojo rajone žurnalistams sakė G. Nausėda.

G. Landsbergis pasvarstė apie galimą A. Skaisgirytės paskyrimą nauja ambasadore kalbėdamas apie besitęsiantį skandalą dėl atšaukto ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno.

„Galėtų prezidentas savo patarėją siųsti į Londoną. Tikrai matau puikių žmonių. Ta pati Asta Skaisgirytė, kuri yra buvusi ambasadore Londone. Manau, kad ji būtų puiki ambasadorė jei grįžtų. Arba jos komandos nariai“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Paragino ieškoti išeičių iš susiklosčiusios situacijos: mums tai yra nepriimtina

Visgi, reaguodamas į ministro pasvarstymus, šalies vadovas dar kartą paragino ieškoti išeičių iš susiklosčiusios situacijos. G. Nausėdos teigimu, kol nėra atliktas objektyvus tyrimas, ambasadorius yra „pusiau nuteistas, pusiau nenuteistas“.

„Pirmiausiai išsiaiškinkime, kokia yra pono Bajarūno situacija. Šiuo metu ponas Bajarūnas yra pusiau nuteistas, pusiau nenuteistas. Aš kalbu perkeltine, ne teisine to žodžio prasme“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Mes pasisakome už tai, kad būtų objektyvus, visapusiškas tyrimas – mums sakoma, kad neturima įgaliojimų. Tai jeigu galvojama, kad, pavyzdžiui, galima nuteisti žmogų ir pasmerkti jį nusiuntus savo patarėją, kuris eina laikinai generalinio inspektoriaus pareigas – mums tai yra nepriimtina. Mes manome, kad sprendimas dėl Bajarūno nėra pilnas, jis yra pusinis. Ir turime ieškoti išeičių iš susidariusios situacijos“, – teigė jis.

ELTA primena, kad URM pranešė, jog ministras Gabrielius Landsbergis pasirašė įsakymą, kuriuo laikinai nuo spalio 19 d. sustabdo ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus atstovybės darbas.

Pats mobingu kaltinamas ambasadorius yra paprašęs atlikti nepriklausomą tarnybinį patikrinimą, ar prieš jį nėra vykdomas psichologinis smurtas.

Diplomato kreipimesi keltas ir klausimas dėl žalos ambasadoriaus reputacijai.

Primename, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas „Delfi“ paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, Užsienio reikalų ministerija (URM) sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Portalo paviešintose URM inspektorių ataskaitos detalėse kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl buvo siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra tiesiog reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

Ambasadoriai yra skiriami ir atleidžiami prezidento Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

 

Augustė Lyberytė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!