- Reklama -

Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tyrusiai komisijai paviešinus savo išvadas, antradienį Generalinė prokuratūra, prašydama įvertinti šioje komisijoje dirbusių parlamentarų veiksmus, kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Yra gautas raštas. Jis susijęs su komisija, kuri pirmadienį užbaigė darbą ir paskelbė išvadas. Prokuratūra prašo išsiaiškinti ir įvertinti, ar komisija tyrimą vykdė pagrįstai ir teisėtai“, – Eltai antradienį teigė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

Pasak jos, Generalinė prokuratūra kreipimesi nurodo, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija savo veiksmų su prokuratūra nederino ir taip atskleidė pranešėjo asmens duomenis.

A. Norkienė pažymėjo, kad šis klausimas bus aptariamas trečiadienį vyksiančio Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio metu.

ELTA primena, kad pirmadienį darbą baigusi Seimo VSD pranešėjo komisija išvadas parlamentarams ketina pristatyti ketvirtadienį.

Komisijos išvadose konstatuojama, kad VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Taip pat konstatuojama, kad atsisakęs liudyti tyrimo komisijai prezidentas pažeidė priesaikos nuostatas.

Teigiama, kad už VSD pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybės atskleidimą yra tiesiogiai atsakingas departamento vadovas D. Jauniškis.

Taip išvadose nurodoma, kad prezidentas G. Nausėda rinkimų kampanijos metu ir jau pradėjęs eiti pareigas vykdavo į susitikimus su baltarusiškų trąšų verslo atstovais. Pasak komisijos, vėliau šalies vadovas aktyviai siekė netaikyti sankcijų baltarusiškoms trąšoms.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad VSD analizavo galimus pažeidimus, finansuojant tuomečio kandidato į prezidentus G. Nausėdos rinkiminę kampaniją. Visgi, komisijos teigimu, žvalgybos tyrimo informacija nebuvo pateikta sprendimų priėmėjams.

Išvadose teigiama, kad atsisakydamas pateikti komisijai kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo savo pareigomis ir bandė neigti parlamento įgaliojimus.

 

Raminta Majauskaitė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!