- Reklama -

Generalinis prokuroras kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti V.Gapšio teisinį imunitetą. KK nuotr.
Generalinis prokuroras prašo Seimo panaikinti V.Gapšio teisinį imunitetą. KK nuotr.

Šiandien, birželio 20 d., generalinis prokuroras  Evaldas Pašilis kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimą, prašydamas leisti patraukti Seimo narį Vytautą Gapšį baudžiamojon atsakomybėn ikiteisminiame tyrime dėl galimai įvykdytų politinės korupcijos požymių turinčių sunkių nusikaltimų valstybės tarnybai ir valdymo tvarkai.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente organizuojamas ir kontroliuojamas Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdyboje šių metų gegužės mėnesį pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal požymius nusikaltimų, numatytų Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 225 str. „Kyšininkavimas“ 3 d., 227 str. „Papirkimas“ 3 d., 226 str. „Prekyba poveikiu“ 3 ir 4 d.

Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, Baudžiamojo proceso kodekse bei Seimo statute nustatyta, kad Seimo nario asmuo neliečiamas, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Baudžiamojo proceso kodekse taip pat nustatyta, kad kitos procesinės prievartos priemonės šiam asmeniui taikomos tiek, kiek tai nedraudžiama pagal Lietuvos Respublikos įstatymus ar tarptautinės teisės normas.

Siekiant nustatyti šiam ikiteisminiam tyrimui reikšmingas aplinkybes, Seimo narys V. Gapšys buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, tačiau šių apklausų metu paaiškinimų nedavė. Todėl šiuo metu visi galimi ir nedraudžiami proceso veiksmai su Lietuvos Respublikos Seimo nariu V. Gapšiu yra atlikti.

Įvertinus nurodytas Lietuvos Respublikos Konstitucijos, Seimo statuto ir Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso nuostatas ir nustatytas faktines aplinkybes, konstatuotina, kad tolesnis baudžiamasis procesas (ikiteisminis tyrimas) Lietuvos Respublikos Seimo nario V. Gapšio atžvilgiu negalimas negavus Lietuvos Respublikos Seimo sutikimo patraukti šį asmenį baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

GP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!