- Reklama -

Reaguodama į viešojoje erdvėje aptariamą Lietuvos heraldikos komisijos rekomendaciją valstybės institucijoms dėl Lietuvos ir Ukrainos simbolikos naudojimo, komisija teikia savo komentarą.

Lietuvos heraldikos komisija palaiko ir remia Ukrainą jos kovoje su Rusijos agresija tiek kaip institucija, tiek kiekvienas jos narys asmeniškai. Supranta ir palaiko jos simbolių demonstravimą, tokiu būdu išreiškiant solidarumą.

Rekomendacinis raštas dėl Ukrainos simbolikos naudojimo Lietuvos Respublikos Seimo informacijos ir komunikacijos departamentui bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės Komunikacijos departamentui buvo išsiųstas reaguojant į gaunamus piliečių skundus dėl galimai netinkamo Ukrainos ir Lietuvos simbolikos naudojimo socialinėse paskyrose.

Lietuvos Respublikos įstatymai nurodo, kad simboliai turi būti demonstruojami pagarbiai ir nepažeidžiant suverenių valstybių lygiavertiškumo principo:

Lietuvos valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymo 3 str. 1 dalis: Lietuvos Respublikos piliečiai, kiti asmenys privalo gerbti herbus, herbines vėliavas, herbinius ženklus, herbinius antspaudus;

Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo 12 str. 6 dalyje teigiama, kad „fiziniai ir juridiniai asmenys gali savo nuožiūra naudoti (kelti, pastatyti) užsienio valstybių tautines (nacionalines), Europos Sąjungos ar tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavas ir (arba) vėliavėles laikydamiesi vėliavų naudojimo principų ir tik tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba šioms vėliavoms“.

Pažymime, kad valstybių institucijų Facebook paskyrose naudojama dviejų valstybių simbolika ne visais atvejais yra tinkama. Viena vertus, kai kuriais atvejais oficiali Lietuvos simbolika yra pakeičiama ukrainietiška. Turint omenyje žiaurią Ukrainos žmonių patiriamą karinę agresiją, kaip trumpalaikis kitos suverenios šalies pagerbimas tikrai yra suprantamas, bet to nereikėtų daryti nuolat, nes Lietuvos valstybės institucijos naudoja oficialią Lietuvos valstybinę simboliką.

Kur kas opesnis atvejis yra Sveikatos ministerijos Facebook paskyroje, kurioje Lietuvos valstybės herbas yra uždėtas ant Ukrainos vėliavos. Heraldikoje yra nepriimtina ant vienos suverenios valstybės simbolių vaizduoti kitos valstybės simbolius.

Paprastai, jei kalbame apie valstybės herbines vėliavas, ant valstybės vėliavų yra dedamas tos valstybės herbas. Istoriškai, du skirtingų valstybių simboliai jungiami esant bendrai valstybei (Lenkijos-Lietuvos atvejis) ar okupaciniais atvejais (pavyzdžiui, Rusijos dvigalvis erelis su lietuviškais simboliais). Toks derinys istoriškai susiformavusios simbolikos prasme gali būti vertinamas ne tik kaip nepagarba valstybių simboliams, bet ir kaip tam tikros pretenzijos ar viršenybės demonstravimas ir žeisti pačius ukrainiečius. Šie simboliai gali būti vaizduojami tik greta kaip lygiaverčiai, o ant Ukrainos vėliavos gali būti tik Ukrainos herbas Tridantis.

Be to, Lietuva ir jos institucijos, reikšdamos paramą Ukrainai, neturėtų atsisakyti ir savo tapatumo simbolių. Lietuvos heraldikos komisija mano, kad Lietuvos ir Ukrainos simboliai gali darniai derėti greta vieni kitų, simbolizuodami, jog šios dvi valstybės yra kartu, ir Lietuva rems Ukrainą tiek, kiek reikės, ir rekomenduoja tą paramą reikšti laikantis Lietuvos Respublikos įstatymų.

Heraldikos komisijos pranešimas FB

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!