- Reklama -

Ignalinos rajono savivaldybės administracijoje į pasitarimą pakviesti rajono seniūnijų specialistai darbui su rizikos šeimomis

Vasario 23 dieną Ignalinos rajono savivaldybės administracijoje į pasitarimą pakviesti rajono seniūnijų specialistai darbui su rizikos šeimomis. Kalbėta apie jų darbo sąlygas, iškylančias grėsmes ir pavojus. Pasitarime dalyvavo savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas, Vaikų teisių apsaugos, Socialinės paramos ir kaimo reikalų skyrių atstovai, policijos pareigūnai. Buvo svarstytos apsaugos priemonių įsigijimo galimybės, aptarti institucijų bendradarbiavimo, pasidalijimo informacija klausimai.

2016 m. sausio 1 dienos duomenimis Ignalinos rajone yra 106 socialinės rizikos šeimos, 63 iš jų turi girtavimo problemų, kitos šeimoms trūksta socialinių įgūdžių.

Kaip minėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Danutė Ropienė, iki vasario 3 dienos 15 vaikų iš tokių šeimų jau buvo laikinai paimti, 6 vaikams nustatyta laikinoji globa. Seniūnijų specialistai nuolat lanko socialinės rizikos šeimas, stebi jų gyvenimo sąlygas, teikia reikalingą socialinę pagalbą, o užfiksavę vaikų nepriežiūros, girtavimo ar smurto atvejus tuoj pat informuoja Vaiko teisių apsaugos skyrių, policiją.

Apsilankymas tokiose šeimose dažnai nebūna malonūs. Specialistai minėjo, kad neblaivius ir agresyviai nusiteikusius asmenis dažniausiai pasiseka nuraminti ramiu pokalbiu, tačiau šeimų patikrinti atvykę darbuotojai neretai aprėkiami ar net iškeikiami, būna, kad kaimuose juos užpuola palaidi šunys. Iš įvairių komentarų galima suprasti, kad situacijų pasitaiko įvairių ir nežinia, ko gali tikėtis.

Specialistams pažadėta nupirkti savigynai skirtus dujų balionėlius ir šunis atbaidančius ultragarsinius prietaisus. Visi pritarė, kad galbūt tokios kraštutinės priemonės ir neprireiks panaudoti, bet tai tikrai padėtų jaustis drąsiau ir saugiau.

Policijos pareigūnų teigimu, dujų balionėlį galima naudoti tuomet, kai iškyla pavojus sveikatai ar gyvybei bei tuo atveju, kai norima sustabdyti prieš kitą asmenį naudojamą agresiją. Panaudojus šią priemonę būtina nedelsiant pasišalinti ir kviesti policiją.

Policijos pareigūnai primygtinai prašė netylėti ir atsitikus bet kokiam incidentui būtinai juos informuoti, nes jau vien policijos apsilankymas šeimose gali būti gera drausminimo priemonė.

Pasitarime kalbėta ir apie užkrečiamų ligų pavojų dirbant su socialinės rizikos asmenimis. Darbuotojai sakė, kad jiems reikalingos dezinfekcinės priemonės (specialus muilas, servetėlės, purškalai). Tai savo darbe dauguma jau naudoja.

Aptarti tarpinstitucinio bendradarbiavimo, pasidalijimo informacija klausimai bei planuojami rizikos šeimų lankymo planai.

„Niekada nelikite vieni, apie bet kokį įvykį socialinės rizikos šeimose informuokite, į visas situacijas operatyviai reaguokite“,- sakė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja D. Ropienė.

Ignalinos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Donatas Šemeklis visus patikino, kad policija dažniau lankys socialinės rizikos šeimas ir informuos jas apie galimas nuobaudas.

parengė Lina Kovalevskienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!