- Reklama -

Pasak Jono Šimėno, šiuo metu Lietuvoje nevaržomai prekiaujama savotiškais alkoholinių gėrimų pakaitalais. Seimo archyvo nuotr.

Seimo narys Jonas Šimėnas įregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kuria siekiama išspręsti kosmetikos, kurios sudėtyje yra daugiau nei 20 procentų alkoholio, vartojimo ne pagal paskirtį problemą.

Pasak Jono Šimėno, šiuo metu Lietuvoje nevaržomai prekiaujama savotiškais alkoholinių gėrimų pakaitalais. „Dažname kioske galima laisvai įsigyti kosmetinio spirito, burnos skalavimo skysčio, kurie yra malonaus uogų skonio, o jų sudėtyje alkoholio koncentracija yra didesnė nei 50 procentų. Šie produktai kelis kartus pigesni už alkoholinius gėrimus. Tyrimai rodo, kad 90 procentų šių produktų vartojama ne pagal paskirtį – juos žmonės paprasčiausiai išgeria. Tai kelia grėsmę sveikatai, nes produktuose esantis izopropilo alkoholis ir kitos priemaišos turi užslėptą poveikį ir veikia kaip nuodas“, – sako J. Šimėnas.

Parlamentaras siūlo priimti įstatymo pataisą, draudžiančią pardavinėti kosmetinius produktus, kurių sudėtyje yra daugiau nei 20 procentų etilo alkoholio, prekybos kioskuose.

Kaip pastebi J.Šimėnas, pagal dabartinį įstatymą šią, alkoholio pagrindu sukurtą, kosmetiką be jokių apribojimų gali pirkti vaikai visose pardavimo vietose.

„Nors alkoholiui ir jo produktams valstybė taiko akcizo mokestį, minėtiems produktams jis netaikomas. Taip prarandamos biudžeto pajamos, nes prekė neakcizinė. Nors jos sudėtyje yra 60 procentų alkoholio, nereikalaujama turėti prekybos alkoholiu licenciją“, – pabrėžia Seimo narys.

J.Šimėno teikiamą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą šią savaitę, trečiadienį, numatyta svarstyti Sveikatos reikalų komitete.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!