- Reklama -

KAM ministras Juozas Olekas. KK nuotr.

Krašto apsaugos ministerija (toliau – KAM) atvirai meluoja kariams savo atsakyme į atvirą laišką, kadangi tam tikrų detalių nepasakymas (nutylėjimas) irgi prilygsta melui.

Pirmiausia, KAM nenurodė savo atsakyme, kad tam, jog  PKT kariai gautų kelionpinigių, jie turi atsisakyti butpinigių, be to, nenurodė, kad kelionpinigiai mokami ne už visą atstumą, o tik už dalį kilometrų, t.y. 120 km iš viso (į abi puses) per dieną po 6 euro centus (viso maksimaliai mokama 7,2 euro per dieną). Toks skaičiavimas ir tokia mokėjimo tvarka nėra teisinga, kadangi daugeliui karių tenka vykti į tarnybos vietą ne tik 60 km į vieną pusę, tačiau ir 200 km, kas sudaro per dieną 400 km atstumą*.

VšĮ “Karių teisių gynimo centro” (toliau – KTGC) nuomone, kelionpinigių gavimas yra visiškai nesusijęs su butpinigiais, todėl prašant kelionpinigių, kariams neturi būti keliama sąlyga atsisakyti butpinigių, kadangi butuose kariai ar jų šeima nenustoja gyventi.

(*400 km vidutiniškai tenka sueikvoti 30 l kuro, kas šiai dienai kainuoja dyzelino ~ 28,80 eur, o benzino – 34,20 eur. Todėl likusią didžiąją dalį PKT karys turi dengti iš savo kišenės ir tik nežymią kelionės dalį dengia KAM atimdama butpinigius, kurių vertė sudaro apie 100 eurų.)

Antra, PKT kariai, kurie ateina 6 val. ryto į tarnybą mankštai pravesti, lieka tą pačią dieną žodiniu kuopos vadų nurodymu kaip atsakingi iki 21.15 val.

Priešingai nei KAM nurodo, PKT kariai, likę atsakingi, anksčiau tarnybos pabaigti ar papildomo laisvo laiko kitą dieną gauti negali, kadangi, kaip nurodo ne kurie vadai, jiems nėra pareigos numatyta, kaip ir kada tiksliai turi būti suteiktos laisvos dienos.

KAM savo atsakyme nurodo, kad „Karys, organizavęs mankštą ir atvykęs į tarnybą 6 val. ryto, pagal nustatytą tvarką ir jeigu neturi neatidėliotinų užduočių, tarnybą baigia 15 valandą“, tačiau KAM atsakyme nėra pasakoma, kad praktiškai daliniuose visada atsiranda neatidėlioti reikalai, kurių pagrindu 15 val. PKT kariai praktiškai neišleidžiami iš tarnybos, todėl toks neapibrėžtumas ir yra paliekamas vadams piktnaudžiauti savo tarnybine padėtimi ir, nepaisant to, dar duoti žodinius įsakymus likti iki 21.15 val.

Trečia, KAM ministras apkaltino karius, kurie informavo mus, jog jie gina savo teises neskaidriai nurodydamas, kad „Jei kariai mano, jog jų teisės yra pažeidžiamos, jie turi galimybę skaidriai ginti savo teises, pasinaudodami galiojančiomis procedūromis“.

Tad norime viešai paklausti KAM ministro:  kada nustosite skleisti propagandą kariams apie mūsų centrą, kad neva tai į mūsų centrą kreipimasis yra neteisėtas (kitaip jūsų pavadintas neskaidrus)? VšĮ „Karių teisių gynimo centras“ yra EUROMIL narys, yra nevyriausybinė organizacija, kuri atkakliai gina karių teises, be to, nesame pripažinti nė vienos institucijos kaip esantys neskaidrūs, o veiklos rezultatai yra efektyvūs (laimėtos bylos, inicijuoti įstatymų pakeitimai), todėl J. Olekas privalo atsakyti, kodėl naudoja oficialias KAM suteiktas priemones skleisti neigiamą propagandą KTGC atžvilgiu.

Nuo kada KAM generalinė inspekcija gina karių teises, kada visi atsakymai yra vienodi – “pažeidimų nenustatyta”?

Todėl J. Olekas visiškai nesiorientuoja esamoje situacijoje, nesupranta, kas yra KTGC ir kas yra karių teisių pažeidimas. Todėl jis turėtų pradžiai pats sau atsakyti, kodėl kariai skundžiasi KTGC, o ne generalinei inspekcijai.

J. Olekas, pakviestas į laidą, pasirenka Šiluvoje atlaidus, vietoje to, kad su KTGC atvirai diskutuotų apie esamas problemas ir ieškotų atsakymų ir abipusio bendradarbiavimo siekiant pašalinti karių teisių pažeidimus.

Ketvirta, J. Olekas “Žinių radijuje” nurodė, kad kariams mokama kompensacija už lauko pratybas ir budėjimus, tačiau šiame atsakyme apie tai neužsiminė. Lieka neaišku, ar J. Olekas sakė tiesą radijuje, ar visgi pamelavo.

Aišku, manau, kad visada yra išimčių ir kažkas visada gauna laisvas dienas ir visus priedus, tačiau bendra situacija daliniuose yra pakankamai aiški ir visiškai kitokia, nei rašo KAM ministras ir jo viešųjų ryšių specialistas.

Laimonas Jakas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!