- Reklama -

Krašto apsaugos ministerija (KAM) skelbia neturinti duomenų apie pernai Vilniaus NATO viršūnių susitikimo metu fiksuotą incidentą, kai prieš JAV pareigūną galimai buvo panaudotas „Havanos sindromą“ sukeliantį ginklas. Todėl ministerija negali nei patvirtinti, nei paneigti spaudoje pasirodžiusios informacijos.

„Šia tema žiniasklaidoje rašoma daug, tačiau detaliau pakomentuoti, patvirtinti ar paneigti tokių vertinimų negalime. Apie NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu vykusį įvykį duomenų neturime“, – teigiama KAM komentare, kurį Eltai raštu perdavė Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė.

Visgi, ministerija atkreipia dėmesį, jog „ Rusijos saugumo ir žvalgybų tarnybų metodikoje gali būti taikomos ir naudojamos įvairiausios priemonės, (…) kad būtų paveiktas ir įbaugintas oponentas“.

Kiek anksčiau antradienį savo ruožtu Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė šiuo metu neturintis komentarų apie spaudoje pasirodžiusią informaciją dėl „Havanos sindromą“ sukeliančio ginklo panaudojimo.

ELTA primena, kad pirmadienį publikuotame jungtiniame „The Insider“, „Der Spiegel“ ir laidos „60 Minutes“ tyrime atskleista, jog „Havanos sindromą“ sukeliančiu ginklu buvo užpultas Jungtinių Valstijų gynybos departamento pareigūnas. Tai, pasak publikacijos, įvyko praėjusių metų liepą Vilniuje vykusio NATO viršūnių susitikimo metu. Tyrime taip pat nurodoma, kad „Havanos sindromas“ yra siejamas su Rusijos karinės žvalgybos padalinio 29155 naudojamais ginklais.

Pentagonas patvirtino pasirodžiusią informaciją – atstovė Sabrina Singh nurodė, kad per Aljanso lyderių susitikimą vienam gynybos departamento pareigūnui pasireiškė simptomai, panašūs į „Havanos sindromo“ simptomus.

„Havanos sindromu“ apibendrintai vadinami tokie simptomai, kaip galvos skausmas, klausos sutrikimai, svaigulys ir pykinimas – dėl jų skundėsi daug Kubos sostinėje Havanoje gyvenusių JAV diplomatų ir jų artimųjų. Apie panašus nusiskundimus pranešta ir iš kitų pasaulio vietų. Minėti asmenys nurodė, kad simptomai jiems prasidėjo po keisto triukšmo ar pajutus didelį spaudimą galvoje.

Augustė Lyberytė (ELTA)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!