- Reklama -
A.Zuoko sunaikinimu dabar labiausiai suinteresuoti 2K - Kirkilas ir Kubilius

Giedrė Gorienė

Jei kas nors dar prieš pusmetį būtų pasakęs, kad konservatorius Kęstutis Masiulis ir liberalcentristas Artūras Zuokas, tuomet buvę aršiausiais priešais ir savo politines špagas kryžiavę net teismuose – baudžiamosiose bylose, visiškai netrukus taps geriausiais politiniais partneriais, neabejotinai būtume pridėję smilių prie smilkinio ir paklausę: “Ar tamstai – ne parikt?” Mat dar 2006 metų kovo 1 d. Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo posėdyje, išgirdęs A.Zuoko pasiūlymą taikytis ir atsiprašyti, K.Masiulis pareiškė: “Jokiais būdais!”. Ir tvirtai gynė savo pareikštą nuomonę, kad “Rubikon Group” juodojoje buhalterijoje minimas “Abonentas” yra ne kas kitas, o Artūras Zuokas. Tuo tarpu pats A.Zuokas teigė, kad tai K.Masiulis jam sugalvojo “Abonento” pravardę ir dėl to žiniasklaida “Abonentą” ėmė tapatinti su A.Zuoku.

Ilgai trukę teismai baigėsi A.Zuoko fiasko, ir “Abonentui” neliko nieko kito, kaip savo internetinėje svetainėje K.Masiulį išvadinti “populistu”. “Vilniaus apygardos teisme priimta nutartis pagal mano pateiktą apeliacinį skundą dėl apylinkės teismo sprendimo, pagal kurį miesto tarybos narys Kęstutis Masiulis išvengė atsakomybės už šmeižtą ir neteisingus faktus, tačiau pripažintas populistu”, – rašo A.Zuokas ir pasidžiaugia, kad ‘”teismo nutartimi turime oficialiai pripažintą "emocingą politinį populistą".

Žiemą, per savivaldybių rinkimus, Kęstutis Masiulis taip pat vis dar aršiai kovojo prieš “abonentizmą”, tačiau rinkimus Vilniuje laimėjus Rolando Pakso liberaldemokratams, o ir Vilniaus meru tapus Juozui Imbrasui, Kęstučio Masiulio, kaip ir kitų konservatorių lyderių, “vertybės” staiga ėmė ir pasikeitė – dar prieš metus rinkęs parašus ir rengęs interpeliaciją tuometiniam Vilniaus merui Artūrui Zuokui, šiandien Kęstutis Masiulis, veikdamas išvien su “abonento” dešiniąją ranka Algimantu Vakarinu, ruošia interpeliaciją dabartiniam Vilniaus merui Juozui Imbrasui. Priežastis? Paprasta: liberalcentristai Kęstučiui Masiuliui pažadėjo Vilniaus mero kėdę. “Abonento” dešinioji ranka Algimantas Vakarinas bus vicemeru, o “Abonentas” būtų kaip tas Darius Šaluga, kurį STT sulaikė paėmus 50 tūkstančių litų, – lyg ir “atostogose”, bet po savivaldybę vis “makaluojasi”…

Tiesa, prieš kelis mėnesius, kai liberaldemokratai Vilniuje “klijavo” valdančiąją koaliciją, į ją buvo kviečiami ir K.Masiulio vadovaujami Vilniaus skyriaus konservatoriai. Tačiau tuomet tokiai minčiai pasipriešino Tėvynės sąjungos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, pareiškęs oficialiai pripažintam “emocingam politiniam populistui”: “Arba aš, arba jie”.

“Didelis čia praradimas”, – tada gan ironiškai iš tokio V.Landsbergio ultimatumo pasišaipė K.Masiulis, tačiau netrukus, matyt, paauklėtas partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus, užtilo. O užtilęs, pakeitė savo puolimo kryptį 180 laipsnių kampu: iš aršiausio A.Zuoko priešo tapo… aršiausiu jo sąjungininku.

Nieko nepadarysi – partijos vadovybės įsakymas yra partijos vadovybės įsakymas. Ir tie, kurie turi savo asmeninį mąstymą ir savo asmeninę nuomonę, prie valdžios niekad nebūna prileidžiami.

Taigi kas atsitiko, kad konservatoriai, kadaise buvę aršioje “Abonento” opozicijoje, šiandien patys sėda į tą pačią valtį, ant kurios užrašyta: “Abonentizmas”?

Šito reiškinio priežasčių, sako “Karšto komentaro” šaltiniai iš Konservatorių partijos, reikia ieškoti kur kas giliau.

O priežastis – labai svarbi ir kol kas gana slapta: pasak “Karšto komentaro” šaltinių iš Vytauto Landsbergio aplinkos, šiuo metu Artūras Zuokas ir Vytautas Landsbergis per tarpininką derasi dėl abiejų partijų susijungimo.

“Konservatoriai – daugiau politikai, o liberalcentristai – daugiau ekonomistai. Todėl sujungus šias abi partijas, gautųsi viena labai stipri partija”, – sakė KK šaltiniai.

Be jokios abejonės, šitos partijos nesusijungs, kol liberalcentristams vadovaus “Abonentas” Artūras Zuokas. “Todėl turėtų vykti palaipsninis A.Zuoko pasitraukimas iš partijos pirmininko posto. Jei Zuokas iš pirmininkų pasitrauks ir partijos vairą perduos, pavyzdžiui, kad ir Algimantui Vakarinui, tuomet derybos dėl partijų susijungimo ar bendros koalicijos per ateinančius Seimo rinkimus įgytų visai kitą pagreitį. O jei Zuokas pereitų per “skaistyklą” ir atsiplautų nuo jam primestos “Abonento” etiketės, jis būtų visai neblogas susijungusių partijų pirmininkas. Sakykite, ką norite, bet už Andrių Kubilių jis šimtą kartų pranašesnis ir talentingesnis”, – sakė KK šaltiniai iš V.Landsbergio aplinkos.

Ir būtent dėl šios priežasties Konservatorių partijos viduje vyksta tai, kas vadinasi dvigubu ar net keturgubu žaidimu.

Taigi pirma linija – Vytauto Landsbergio linija. Planai ir tikslai: sujungti konservatorius su liberalcentristais. Laimėti kitus Seimo rinkimus ir postus padalinti šitaip: Seimo pirmininkas – Andrius Kubilius, premjeras – Artūras Zuokas.

Antra linija – Andriaus Kubiliaus linija, kurią jis žaidžia pats vienas su premjeru, Socialdemokratų partijos pirmininku Gediminu Kirkilu. Planai ir tikslai: neprisileisti “Abonento” kaip didžiausio politinio konkurento – nes A.Kubiliaus, kaip ir A.Zuoko, tikslas dabar yra vienas – premjero postas. Be to, A.Kubilius šiuo metu partijoje nemato kitų konkurentų, kurie galėtų konkuruoti su juo dėl partijos pirmininko posto. Tuo tarpu jei “abonentininkai” susijungtų su konservatoriais, A.Kubiliaus kaip partijos pirmininko saulė nusileistų – nors ir “Abonentas”, tačiau vis tiek A.Zuokas yra stiprus konkurentas A.Kubiliui.

Po kitų Seimo rinkimų A.Kubilius norėtų būti premjeru ir už tai garantuoja G.Kirkilui paramą per Prezidento rinkimus.

Todėl tai, kas įvyko praėjusią savaitę (pranešta, kad su 50 tūkst. litų kyšiu buvo sulaikytas Vilniaus savivaldybės aukštas valdininkas Darius Šaluga, kurį žiniasklaida įvardijo kaip A.Zuoko tarpininką), galima traktuoti kaip 2K (Kirkilas+Kubilius) projekto specialią operaciją: “Abonento” žlugimas”. Nes Artūro Zuoko kaip politiko visišku sunaikinimu pirmiausia yra suinteresuotos šitie du politikai: Andrius Kubilius ir Gediminas Kirkilas. O tarnybos – VSD ir STT, dalyvavusios Dariaus Šalugos sulaikymo operacijoje, šiandien yra priklausomos būtent nuo 2K projekto vadovų – konservatoriaus Kubiliaus ir socialdemokrato Kirkilo: VSD vadovauja konservatorių partijos narys Povilas Malakauskas, o nuo Kirkilo priklauso STT, kaip institucijos, kovojančios su korupcija, likimas – šį rudenį bus sprendžiama, ar panaikinti STT kaip atskirą instituciją, ar sujungti ją su FNTT. Todėl jei STT “žygiais, o ne žodžiais” įrodys savo reikalingumą per “teisingas operacijas” politinio projekto 2K vadovybei, tuomet STT kaip atskira institucija išliks – su savo neribotom galimybėm, iš ES plūstančiom lėšom “kovai su korupcija” ir atskiru finansavimu iš valstybės biudžeto. Beje, laikinai einantis STT vadovo pareigas Žimantas Pacevičius politikos kuluaruose yra laikomas “visišku konservatorių žmogumi”…

Taigi Artūras Zuokas, kurį dar populiariai vadina “Abonentu”, bus “suvalgytas”. Nes tai – potenciali grėsmė tiek dabartiniam premjerui Gediminui Kirkilui, tiek būsimam premjerui Andriui Kubiliui: mat politikos kuluaruose sklando kalbos apie kažkur giliai po kilimu vedamas tarppartijines derybas šį rudenį versti mažumos koaliciją ir sudaryti naują. O tų pokiliminių derybų iniciatoriai esą A.Zuoko liberalcentristai… Tokiu atveju G.Kirkilas išlėktų iš premjero posto ir turėtų atsisveikinti su savo rožinėmis svajonėmis po dviejų metų tapti Lietuvos Prezidentu. Nes paprasto Seimo nario postas nesuteikia tokių galimybių už valstybės pinigus daryti viešuosius ryšius, kurti įvaizdį ir rengtis Prezidento rinkimams, kaip premjero postas. Ir todėl dabar reikia kažkokio skandalo, skandalo pačiam “Abonentui”, kad tas neturėtų laiko galvoti apie naujas valdančiąsias koalicijas Seime.

Ir – keistas sutapimas: premjerui išvykus atostogauti (atseit, manęs čia nėra ir aš nieko nežinau), STT su VSD surengia operaciją ir suima vieną iš A.Zuoko žmonių – D.Šalugą su 50 tūkstančių litų kyšiu…

A.Zuokas su A.Vakarinu spjaudosi ant žado netekusių liberaldemokratų, kurie ir patys nesuprato, kas čia įvyko, ir išsitraukia dar didesnius kastuvus iškasti liberaldemokratams dar didesnes politines duobes, o G.Kirkilas su A.Kubiliu kvatoja, nesulaikydami juoko ašarų: “Abonentas” premjeru tikrai nebus!”…

Aukštasis pilotažas? Nemanytume – greičiau visiškas politinis supuvimas. Nes visa didžioji politika sukasi tik aplink 2K: vienas “K” (Kirkilas) nori būti Prezidentas, kitas “K” nori būti Ministras Pirmininkas. Ir todėl po tais tų dviejų “K” dviem žodžiais: “Aš noriu”, yra paminta viskas, kas vadinasi “moralė”, “vertybės” ir “Lietuva”.

O jei kitos partijos susivienytų ir parodytų šitam “2K” projektui, ką jos nori?…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007-07-29

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!