- Reklama -
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Ukrainos Respublikos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi aptarė dvišalius klausimus (president.lt nuotr.)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Ukrainos Respublikos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi aptarė dvišalius klausimus, Ukrainos pažangą europinės integracijos srityje ir regioninio bendradarbiavimo aktualijas, tarp jų būsimą Lietuvos pirmininkavimą ESBO.

„Įvyko svarbus susitikimas su Prezidentu Viktoru Janukovičiumi, kuris pratęsia gražią mūsų valstybių bendradarbiavimo tradiciją. Šiandien taip pat įvyko Ketvirtasis Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų Tarybos posėdis. Su Prezidentu pasirašėme Lietuvos ir Ukrainos strateginės partnerystės įgyvendinimo gaires 2011-2012 m.”, – sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Aptariant dvišalį bendradarbiavimą ekonomikos ir transporto srityse, šalies vadovė atkreipė Ukrainos Prezidento dėmesį, jog greitasis konteinerinis traukinys „Viking”, kursuojantis tarp Klaipėdos ir Odesos uostų, atveria puikias galimybes išplėsti krovinių pervežimo srautus tarp Baltijos ir Juodosios jūros regionų. Tačiau esant sudėtingoms muitinių procedūroms ir tik vienai priskyrimo stočiai Ukrainoje, jis nepakankamai gerai funkcionuoja Ukrainos teritorijoje.

“Efektyvus „Viking” darbas leistų pritraukti didesnius prekių pervežimo srautus iš Kaukazo, Turkijos ir Šiaurės šalių, kurios jau domisi tokiomis galimybėmis. Su Prezidentu aptarėme iškilusias problemas ir sutarėme bendrai jas spręsdami siekti „Viking” projekto maksimalios naudos”, – kalbėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šalies vadovė taip pat pakvietė Ukrainos elektros energijos tiekėjus dalyvauti Lietuvos elektros rinkoje. Lietuvos ir Ukrainos Prezidentai ketina tartis su Baltarusija dėl ukrainietiškos elektros ir kitų energetikos šaltinių importo per Baltarusiją į Lietuvos teritoriją.

Valstybių vadovai aptarė Ukrainos europinės integracijos procesą. Lietuvos Prezidentė pabrėžė, jog Europos Sąjunga suinteresuota sėkmingomis politinėmis reformomis Ukrainos viduje ir linki laikytis skaidrumo ir demokratiškumo principų. Šalių vadovai sutarė toliau bendradarbiauti šiuo klausimu, ypač perduodant Ukrainai Lietuvos patirtį derantis su ES.

„Derantis su Europos Sąjunga Ukrainai linkiu nueiti tokį pat struktūrinių reformų kelią, kurį nuėjo Lietuva. Siekiant glaudesnės europinės integracijos būtina sėkmingai pasirengti Laisvosios Prekybos sutarčiai, o vėliau ir Asociacijos susitarimui su ES. Lietuva yra pasirengusi padėti Ukrainai artėti prie Europos Sąjungos, pasidalindama savo patirtimi, resursais ir palaikymu”, – kalbėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak Prezidentės, Lietuva vertina Ukrainos vaidmenį užtikrinant saugumą regione ir dalyvavimą Afganistano tarptautinėje misijoje, o ypač Goro provincijoje, kur kartu su Lietuva prisideda prie provincijos atstatymo darbų. Valstybės vadovės teigimu, tai realios dvišalės strateginės partnerystės pavyzdys.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

2010-10-14

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!