Seimo narė Ligita Girskienė. Nuotr. iš asmeninės L. Girskienės paskyros FB
- Reklama -

 

Europos Centriniam bankui pastaruoju metu ženkliai padidinus bazinę palūkanų normą Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Ligita Girskienė siūlo teisės aktų pakeitimus, kurie gyventojams padėtų atlaikyti smarkiai išaugusių būsto paskolų naštą.

Ji siūlo įstatymiškai nustatyti, kad nuolatiniai Lietuvos gyventojai iš deklaruojamų pajamų galėtų atimti palūkanas už vieną paimtą kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba palūkanas už vieno gyvenamojo būsto finansinę nuomą. Ši lengvata galiotų asmenims, kurie yra įsigiję būstą su paskola iki 2023 metų pradžios. Anksčiau galiojusi tokia tvarka buvo nutraukta nuo 2019 m.

„Per mažiau nei metus didžiajai daliai paskolų turėtojų išlaidos banko palūkanoms padidėjo daugiau nei 250 eurų kas mėnesį. Tai yra didelė suma jaunų šeimų biudžetams, turint mintyje, kad šiuo metu ženkliai išaugo būtiniausių prekių ir maisto produktų kainos, o metinė infliacija 2022 m. siekė beveik 22 proc.“, – sako L. Girskienė.

Anot jos, vidutinė būsto paskola Lietuvoje yra 95 tūkst. eurų, paskolomis būstui įsigyti dažniausiai naudojasi jaunos šeimos su vaikais, o padidėjusios palūkanos smarkiai blogina šių šeimų gyvenimo kokybę.

Pastaruoju metu Europos Centrinis Bankas sparčiai didina bazinę palūkanų normą, kuri 2023 m. kovo 13 d. pasiekė 3 proc. Ši bazinė palūkanų norma kelia būsto paskolų palūkanas, kurios dažniausiai yra surištos su 6 mėnesių tarpbankinėmis palūkanų normomis (EURIBOR), kurių dydis 2023 m. kovo 13 d. siekė 3.375 proc.

„Dėl padidėjusių palūkanų galimybė patirti asmeninį bankrotą padidėja labai ženkliai. Būtina skubiai ir konstruktyviai veikti ir spręsti realias problemas, nes daugeliui tuoj pasidarys labai sunku išmaitinti šeimas“, – sako Seimo narė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!