- Reklama -
Pasak finansų ministro V.Šapokos, Biudžeto pinigai – tai ne konkrečios ministerijos ar konkretaus ministro, o visų mokesčių mokėtojų pinigai. KK nuotr.
Pasak finansų ministro V.Šapokos, biudžeto pinigai – tai ne konkrečios ministerijos ar konkretaus ministro, o visų mokesčių mokėtojų pinigai. KK nuotr.

Šiandien prasideda oficialios diskusijos dėl vadinamojo Vyriausybės „pokyčių krepšelio“. Dvi savaites susitikę derėsis ir bendrų sprendimų ieškos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, finansų ministras Vilius Šapoka ir atskirų sričių ministrai. Ministerijos visos kartu turi sutaupyti apie 187 mln. eurų, kurie reikalingi šalies augimą skatinsiantiems Vyriausybės prioritetams įgyvendinti.

„Tai savotiškas testas ministerijoms, parodysiantis, kaip rimtai ir atsakingai jos žiūri į pokyčius, šiuo metu reikalingus valstybei. Todėl labai svarbus yra gebėjimas išsigryninti prioritetus ir suplanuoti išlaidas pagal keliamus tikslus, o ne tik pagal priemones“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Ministerijos skatinamos sutaupyti, peržiūrėdamos savo vykdomą veiklą, atsisakydamos neprioritetinių, mažiausią poveikį turinčių priemonių arba mažindamos jų finansavimą. Taip pat įvertinusios  savo veiklos efektyvumo rodiklius, darbuotojų skaičių, išlaidas, skiriamas prekėms bei paslaugoms.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, „krepšelis“ bus padalinamas toms pačioms ministerijoms pagal nustatytus Vyriausybės prioritetus, stiprinamos tos sritys, kurioms finansavimo trūksta, norint pasiekti užsibrėžtų tikslų.

„Biudžeto pinigai – tai ne konkrečios ministerijos ar konkretaus ministro, o visų mokesčių mokėtojų pinigai. Jausdami atsakomybę už juos, išlaidas turime planuoti ne pagal kažkieno įgeidžius, „degančius“ projektus ar išdalintus pažadus. Tikimės ministerijų strateginio bei plataus požiūrio ne tik į savo sritį, bet ir bendrą šalies biudžetą“, – sako V. Šapoka.

Vadinamasis „pokyčių krepšelis“ – tai Vyriausybės prioritetiniams darbams ir anksčiau įstatymais prisiimtiems įsipareigojimams vykdyti reikalingos lėšos. Iš viso kitąmet jis sieks 615,7 mln. eurų, iš kurių 428,4 mln. eurų susidarys iš šiemet ministerijų baigiamų vykdyti programų, priemonių ir investicinių projektų lėšų, taip pat iš numatomo 2018 m. pajamų prieaugio.

Derybų metu bus įvertinti asignavimų valdytojų (ministerijų) argumentai dėl galimų sutaupymų arba galimų poreikių prioritetams įgyvendinti, todėl tikslios asignavimų sumos konkrečiai ministerijai bus aiškios po poros savaičių. O galutinis Vyriausybės siūlomas valstybės biudžeto projektas Seimui bus teikiamas  ne vėliau kaip 2017 spalio 17 dieną.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!