- Reklama -

Seimo narys Kęstutis Masiulis stengiasi, kad iš degalinių nedingtų alkoholis . KK nuotr.

Vakar, antradienį susiginčijau su TS-LKD nariu A.Matulu – prognozavau, kad, kaip jau Seime įprasta, bus pritaikyta klasikinė klastinga visokių visuomenei žalingų įstatymų prastūmimo schema: TS-LKD nariai (ypač tie, kurie priklauso šios partijos krikdemų frakcijai) pirmieji inicijuoja alkoholio vartojimo didinimą. Po to veidmainiškai atsiima pataisas, nes neva suklydo. Tada prišoka kairieji ir TS-LKD paslaugiai papasuotą kamuoliuką įmuša į vartus – priima didesnį tautos girdymą skatinančius įstatymus. (Taip jau buvo 2011 metais).

A.Matulas sakė, kad šį kartą tikrai taip nebebus ir visi TS-LKD nariai rytoj, t.y.trečiadienį, atsiims savo pasiūlymus vėl leisti pardavinėti alkoholį degalinėse ir tokiu būdu šis projektas nebegalės būti svarstomas.

Deja, A.Matulas suklydo – savo parašus atsiėmė TS-LKD frakcijos nariai A.Matulas, V.Čigriejienė, A.Dumčius, K.Kuzminskas, V.V.Margevičienė, bet neatsiėmė TS-LKD narys Kęstutis Masiulis. Todėl Sveikatos komitetas gavo teisę šį projektą svarstyti ir džiugiai šiai K.Masiulio iniciatyviai pritarė – vėl siūlys ištroškusiems alkoholio įsigyti degalinėse: http://www3.lrs.lt/pls/inter/dokpaieska.showdoc_l?p_id=1100041&p_tr2=2 .

Kad mažai nepasirodytų, vienu metu įšaldė grupės Seimo narių pasiūlymą sutrumpinti alkoholio prekybos laiką 4 valandomis – kad negalėtume svarstyti ir kad nespėtume iki šios sesijos pabaigos.

Alkoholio sugrąžinimui į degalines liko keletas žingsnių: gruodžio 3 d., ketvirtadienį, Seimo seniūnų sueigoje (visų frakcijų vadovai arba atstovai) turės įrašyti šį klausimą į Seimo posėdžio darbotvarkę (manau, kad su malonumu tai ir padarys).

Tada Seimas svarstys ir, manau, kad pritars pagal tą pačią schemą – TS-LKD atstovai neva priešinsis, bet kairiųjų balsų bus daugiau.

Beliks tik prastumti baigiamąją fazę – balsavimą dėl priėmimo. O tam yra kitas 2011 metais išbandytas triukas – tokius alkoholinius klausimus kišti į paskutinį šios sesijos posėdį prieš Kūčias – kad neva skubėdami „suklystų“ ir balsuotų „už“. Ir dar vienas techninis tokio nukišimo balsuoti paskutinę minutę niuansas – Seimo nariai išsivažinėja švęsti Kūčių bei Kalėdų, todėl nebelieka galimybės surinkti Seimo narių prašymų Prezidentei, kad vetuotų.

Nors 2011 m. suspėjome surinkti kelias dešimtys parašų po tokiu prašymu, bet Prezidentė labai skubiai tą įstatymą, padidinantį alkoholio reklamą ir tuo pačiu prieinamumą, pasirašė, o į mūsų prašymą vetuoti neatsakė.

Ar ir dabar taip bus? Greičiausiai, kad taip, nes nepasikeitė veikiantieji asmenys.

Netrukus pamatysime, kas stipresni – alkoholio pramonė ir jos lobistai, ar Seimo narių supratimas, kad kol bus didelis alkoholio prieinamumas, tol ir toliau dažnai žus žmonės nuo girtų vairuotojų, nuo alkoholinės psichozės apimtų asmenų ir pan.

P.S.: kodėl priekaištauju TS-LKD, o kitoms frakcijoms ne? Todėl, kad ji vienintelė savo programoje įrašė alkoholio prieinamumo mažinimą ir dar yra savo partijos taryboje priėmusi sprendimą, įpareigojantį visus savo politikus įskaitant Seimo narius nebalsuoti už alkoholio prieinamumo didinimą. Tuo tarpu kitos partijos neslepia, kad yra už didesnį alkoholio prieinamumą. Tiesa, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija tarsi bando priešintis, bet jos gretose esanti Rus aljanso partijos narė Irina Rozova savo begaliniu uolumu visą laiką balsuojantį už alkoholio vartojimo didinimą, bloškia šią frakciją prie kitų girdymo šalininkių – LSDP, Darbo partijos bei Tvarkos ir teisingumo.

Už visus šiuos didvyrius ir išgerkime. Degalinėse. Per Kalėdas.

P.P.S.: įdomu, o kiek kas gauna už tokių iniciatyvų stūmimą ir tokių klastingų schemų taikymą?

Seimo narys Naglis Puteikis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!