- Reklama -
Širvintų rajono merė, Ž.Pinskuvienė. KK nuotr.
Širvintų rajono merė Ž.Pinskuvienė. KK nuotr.

Ar Seimo narė Dovilė Šakalienė iš tikrųjų domisi Širvintų rajonu ir jame gyvenančiais vaikais? Ar iš jos Širvintų rajono savivaldybė sulaukė oficialaus kreipimosi ar bent paklausimo apie realią situaciją? O gal, manysite, ji lankėsi Širvintose, susitiko su vaiko teisių apsaugos specialistais, socialiniais darbuotojais, Savivaldybės, kurios kompetencija viešai abejoja, atstovais? Žinoma, kad ne.

Vakar portale „Alfa“ pasirodė Rugilės Audenienės publikacija, kurioje „nuoširdžiai susirūpinusi“ vaikais Širvintų rajone Seimo narė D. Šakalienė šaukia apie penkiolikmečio savižudybę, apie neva neveikiančią vaiko teisių apsaugą ir tariamą nepotizmą.

Teigdama, kad turi konkrečių duomenų iš žmonių, kurie neva skambino dėl nusižudžiusio berniuko ir „yra pasiruošę liudyti apie tai, kad jis patirdavo smurtą, visi apie tai žinojo“, Seimo narė nesikreipia į atsakingas institucijas, į policiją, o skelbia pranešimą interneto portale!

Nesulaukiau ir D. Šakalienės minimo „kvietimo“, todėl savo ruožtu šiandien pati kreipiausi į Lietuvos Respublikos Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją. Tikiuosi būti ne tik pakviesta, bet ir išklausyta.

Šiandien išsiunčiau ir prašymą policijai išnagrinėti D. Šakalienės minimus „konkrečius duomenis“. Tik kyla klausimas, ar šiai Seimo narei iš tiesų rūpi vaikai, o gal tik ji pati ir jos žinomumas?

Būtent tokia nuomonė susidaro perskaičius publikaciją, kurioje be žodžių „Širvintų rajonas“ ir „Pinskuvienė“ daugiau nieko konkretaus negali surasti. Naujai iškepta Seimo narė D. Šakalienė, įžengusi į politinę areną po „valstiečių“ vėliava, bet kokia kaina siekia dėmesio skambia antrašte apie smurtą ir vaikų gelbėjimą, tačiau nepasakydama nieko konkretaus, vien tik padrikais „žmonės sakė“, „Seimą užplūdo skundai“. Išdrįsiu pasakyti, kad naudodamasi skaudžia nelaime, ji apeliuoja į skaitytojų jausmus pigiais „turgaus bobos“ metodais. Tačiau tokiu būdu galimai atsiriboja nuo tiesioginės atsakomybės ir Seimo nario pareigų.

Taip, berniuko savižudybė sukrėtė visą Širvintų rajoną. Deja, vaikų savižudybės Lietuvai kol kas yra viena iš giliausių ir sunkiai įveikiamų problemų. Po to įvykio kreipiausi į įstatymų leidėjus siūlydama imtis konkrečių veiksmų, teisės aktų pakeitimų, siekiant efektyvinti šalyje veikiančią sveikatos, socialinės apsaugos, darbo su socialinės rizikos šeimomis, švietimo sistemą, atkreipiant ypatingą dėmesį į žmonių psichinės sveikatos stiprinimą, pozityvios tėvystės mokymą.

Gerai suprantu, kad tai yra didelis ir pastangų reikalaujantis procesas. Tačiau būtent to ir tikisi iš naujai išrinktų Seimo narių už juos balsavę žmonės. Mano išsakytas mintis greitai perėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministras. Tik vietoje to, kad būtų imamasi konkrečių veiksmų, pastangos ir laikas skiriamas populistinių pranešimų „kepimui“.

Baigdama, dar kartą raginu dėmesio bet kokia kaina siekiančius Seimo narius – imkitės konkrečių darbų, ieškokite būdų kurti efektyvią pagalbos žmonėms sistemą, o ne vaidinkite didelius herojus, remdamiesi „sakė-pasakė-skundėsi“.

Širvintų rajono savivaldybės merė

Živilė Pinskuvienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!