- Reklama -
Opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo Pirmininką V. Pranckietį, kad šis paragintų VRK pirmininkę L. Matjošaitytę trauktis iš pareigų. KK nuotr.
Opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo Pirmininką V. Pranckietį, kad šis paragintų VRK pirmininkę L. Matjošaitytę trauktis iš pareigų. KK nuotr.

Seimo opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų sąjūdžio frakcijų ir frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovai Kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, atkreipdami dėmesį į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės veiksmus.
Kreipimesi pabrėžiami epizodai, kai VRK pirmininkė veikė vienasmeniškai, neteikdama klausimų svarstyti komisijai. Pirmiausia – L. Matjošaitytė iki šiol nėra pateikusi VRK svarstyti komisijos išvadų „Dėl juridinių asmenų skirtos paramos mecenatu (globėju) įvardijant Ramūną Karbauskį“, nors išvados buvo baigtos rengti dar praėjusių metų birželį.
Antra, Seimo frakcijų atstovai priminė, kad L. Matjošaitytė nepaisė komisijos veiklos kolegialumo principo ir VRK biudžeto neteikė tvirtinti komisijai. Dėl pastarosios situacijos nuomonę yra išreiškęs ir Seimo Teisės departamentas, kuris konstatavo, jog VRK Pirmininkas negali nuspręsti nevykdyti VRK įstatymo 13 straipsnio 1 dalies 6 punkte nustatytos pareigos teikti VRK tvirtinti VRK išlaidų sąmatą. Tai reiškia, kad dėl komisijos pirmininkės įgaliojimus viršijančius veiksmų, VRK nevykdė jai įstatyme nustatytos pareigos šią sąmatą tvirtinti.
„L. Matjošaitytės vienasmeniai veiksmai, nesitariant su komisija, kuriais ji iš pažiūros veikia LVŽS interesų naudai, kenkia VRK reputacijai, menkina pasitikėjimą šia institucija ir tikrai nėra naudingi teigiamai vidinei komisijos atmosferai. Todėl mes prarandame pasitikėjimą L. Matjošaityte, abejojame, ar ji gali dirbti skaidriai ir nešališkai, ir kreipiamės į Seimo Pirmininką siūlydami jam įvertinti VRK pirmininkės elgesį bei paraginti komisijos pirmininkę trauktis iš užimamų pareigų“, – situaciją komentavo TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.
Prieš metus panaši situacija buvo susiklosčiusi dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininko Romo Valentukevičiaus veiksmų, kai jis išaiškinimą tuometinei LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojai Gretai Kildišienei dėl automobilio, nuomojamo iš partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“, pateikė vienasmeniškai, nesitaręs su kitais komisijos nariais. Toje situacijoje Seimo Pirmininkas griežtai įvertino tokius kolegialios institucijos vadovo veiksmus bei paragino VTEK vadovą trauktis iš pareigų. Pastarasis tokį sprendimą ir priėmė.
„Matydami šių dviejų asmenų veiklos panašumą, kai yra nepaisoma komisijos veiklos kolegialumo principų, prašytumėme Jūsų taip pat įvertinti L. Matjošaitytės veiklą bei paraginti ją trauktis iš užimamų pareigų“, – rašoma Seimo opozicinių frakcijų vadovų kreipimesi į Seimo Pirmininką.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!