- Reklama -

Marijona Lukoševičienė ir žemės ūkio viceministrai Lina Kūjalytė ir Saulius Cironka

Sausio 8 d. Šiūlėnų kultūros namuose surengtas šventinis ataskaitinis Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Ignalinos skyriaus renginys. Tai tradicinė šventė, kurioje apžvelgiama ūkininkų sąjungos veikla, džiaugiamasi metų darbais, laimėjimais, dėkojama rėmėjams ir aktyviems LŪS nariams.

Renginyje dalyvavo savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, žemės ūkio viceministrai Lina Kūjalytė ir Saulius Cironka, Kaimo plėtros departamento direktorė Vilma Daugailienė, kiti svečiai, rėmėjai.

Rajono ūkininkams ir 10 metų skyriui vadovaujančiai Marijonai Lukaševičienei, kuri taip pat yra ir Šiūlėnų bendruomenės pirmininkė, linkėta sėkmingų ir pelningų metų, dėkota už prasmingus darbus, aktyvumą, visuomeninę veiklą. Pirmininkės darbas įvertintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos apdovanojimu – garbės ženklu. Po susirinkimo visi kviesti pasilinksminti. Ūkininkams koncertavo ir jų vakarą vedė Donalda Meiželytė.

Ataskaitinį pranešimą apie LŪS veiklą skaičiusi Marijona Lukaševičienė pastebėjo, kad 2015-ieji ūkininkams buvo tikrų iššūkių metai. Apgailestauta, kad žemės ūkio produkcijos supirkimo kainos pasiekė dugną, tačiau ūkininkai rankų nenuleidžia,  kantriai dirba, nes šiame versle, pasak pirmininkės,  svarbiausias yra žemę ir darbą mylintis žmogus. Pastebėta, kad per dešimtmetį ūkininkų sąjungos narių skaičius išaugo, ypač džiugina jauni ūkininkai, kurių vis daugėja.

Pirmininkė įvardijo svarbiausius teisės aktus, kuriuos tobulinant buvo išklausyta ūkininkų nuomonė, į kurią buvo įsiklausoma, tačiau gaila, kad nemažai siūlymų taip ir nerado atsako centrinės valdžios sprendimuose. „Gindami savo teisėtus lūkesčius, dirbdami nelygiavertėmis sąlygomis, visgi turime išmokti vertinti Europos Sąjungoje vykstančius pokyčius, būti aktyvesniais procesų dalyviais.“,- sakė skyriaus pirmininkė.

Aptarusi metų darbus ir naujienas, pirmininkė dėkojo aktyviausiems LŪS nariams, puikiems ūkininkams ir pagalbininkams. Tai Marytė Meškelienė, Zigmantas Kajėnas, Egidijus Šiaudinis, Regina Veličkienė, Romas Luneckas, Regina Glebavičienė, Vytautas Gimžauskas  ir kiti.

Taip pat džiaugtasi  gražiu bendradarbiavimu su savivaldybe, žemės ūkio skyriumi, konsultavimo tarnyba, kitomis ūkininkais besirūpinančiomis institucijomis. Ūkininkams linkėta tvirtybės, sėkmės ir didesnio aktyvumo bei vienybės.

Renginyje prisiminti svarbiausi renginiai. Pirmininkė kartu su valdybos nariais dalyvavo devynių  LŪS prezidiumo posėdžių darbe, įvairiose konferencijose Žemės ūkio ministerijoje ir Žemės ūkio rūmuose. Puikus tradicinis renginys –  konkursas „Metų ūkis“, kurį sąjunga pernai organizavo jau 22-ą kartą. Tai bene  ilgiausias tradicijas turintis konkursas, kuris per tiek metų šiek tiek kito savo forma, tačiau esminiai dalykai išliko tie patys.

Pirmasis konkursas įvyko 1994 m. Jame galėjo dalyvauti LŪS nariai, turintys ne mažiau kaip 10 ha žemės. Šio reikalavimo jau senai nebelikę ir šiandien svarbiausia, kad ūkis per pastaruosius metus būtų padaręs realią pažangą ir įvertintas pagal konkurso nuostatus. 2015 metų konkurso „Metų ūkis“  nugalėtojai buvo pasveikinti Ignalinoje vykusioje rudens mugėje. Joje negalėjo dalyvauti antrosios vietos laimėtojai Jolanta ir Ramūnas Bubniai iš  Ceikinių seniūnijos Kančiogino kaimo.  Jauni ūkininkai buvo pasveikinti dabar.

„Jūsų organizacija tikrai stipri, aktyvi, turi palaikymą ir puikių rėmėjų, moka bendradarbiauti, bendrauti bei atsakingai ginti ūkininkų interesus. Džiugu, kad savo veikla esate žinomi ir vertinami respublikiniu lygiu“,- kalbėjo meras Henrikas Šiaudinis.

Savivaldybės vadovas pasidžiaugė, kad daugelis ūkių sugebėjo pasinaudoti ES parama, apsirūpino šiuolaikine technika, atsirado net ir  robotizuotų ūkių, o svarbiausias dalykas – nebelieka nedirbamos žemės, ji pagaliau tapo vertybe.  Stiprūs ūkininkai yra kaimo gyventojų darbdaviai ir pagalbininkai. Na, o savivaldybė, pasak mero, jei negali kažko duoti, tai bent jau stengiasi neatimti. Rajono ūkininkai naudojasi žemės ir žemės nuomos mokesčio 50 proc. lengvata, tai per metus sudaro apie 100 tūkst. eurų.

Meras ūkininkams ir skyriaus pirmininkei linkėjo stiprybės, kantrybės, sveikatos gerų  metų ir perdavė savivaldybės dovanas. Marijonai Lukoševičienei įteikta padėka už aktyvią veiklą atstovaujant ūkininkų interesams,  konkursų, švenčių organizavimą, idėjas ir tradicijų kūrimą.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas negailėjo gražių žodžių Ignalinos rajono ūkininkams, kurie turėdami bene prasčiausias žemes sugeba sėkmingai ūkininkauti ir apskrityje pasiekia tikrai gerų rodiklių. Kitoms savivaldybėms siūlyta imti pavyzdį iš Ignalinos ir taip pat remti ūkininkus. Na o savo vicepirmininkei Marijonai Lukaševičienei dėkojo už tvirtą paramą ir sakė, kad šią moterį visada galima siųsti į didelius mūšius.   Lietuvos ūkininkų sąjungos padėka už pažangų ūkininkavimą ir aktyvią visuomeninę veiklą įteikta Danguolei ir Zigmantui Kajėnams.

Žemės ūkio viceministrai Lina Kūjalytė ir Saulius Cironka pasidžiaugė, kad beveik 100-tu  procentų buvo įsisavintos kaimo plėtros programos lėšos. Pagirtas  sėkmingas Ignalinos vietos veiklos grupės darbas ir pasiryžimas tapti  dvisektorine grupe. Taigi linkėta plėsti ir žemės ūkį, ir žuvininkystę. Už pažangų ūkininkavimą viceministrai įteikė padėkas LŪS nariams Valdui Ramanauskui, Jūratei ir Arūnui Patiejūnams, Vladimirui Bezrodnui. Skyriaus pirmininkės darbas įvertintas aukštu ministerijos apdovanojimu – garbės ženklu.

“Jūsų rajonas labai aktyvus. O svarbiausia – jūs turite puikų lyderį. Marytė labai atsakingai atstovauja ūkininkams Nacionalinėje priežiūros taryboje, yra šios tarybos pirmininkė….“,- sakė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorės pavaduotoja Giedrė Butkienė.

Ignalinos kredito unijos vadovė Violeta Čeponienė M. Lukaševičienei dėkojo už darbą kredito unijos valdyboje, o ūkininkams – už pasitikėjimą. „Augant jums, auga ir unija. Jos veikla išsiplėtė, dabar paslaugas teikiame Ignalinoje, Zarasuose ir Švenčionyse“,- sakė V. Čeponienė.

Ignalinos vietos veiklos grupės strategijos įgyvendinimo vadovė Ligita Smagurauskienė džiaugėsi pirmąkart dalyvaudama tokiame gražiame renginyje ir stebėjosi Marijonos, jau kaip Šiūlėnų bendruomenės pirmininkės, organizuotumu, mokėjimu sutelkti žmones, sugebėjimu greitai ir sėkmingai įgyvendinti bendruomenei reikalingus projektus.  Skyriaus pirmininkę taip pat sveikino Naujojo Daugėliškio seniūnija,  ūkininkai ir bendruomenės nariai.

Gražių padėkos žodžių išsakė ir šventę parėmę ūkininkams paslaugas teikiančių įmonių (uždarųjų akcinių bendrovių „Gerovės idėjos“ „Šoklys“, „Biržų žemtiekimas“, Litagra“, „Agrokoncernas“, „Dotnuvos projektai“, Ignalinos kredito unija, „pas Egidijų“, „Birvėtos tvenkiniai”, “Ergo” draudimas)  vadovai ir atstovai. Savo krašto ūkininkams gerų metų linkėjo rajono bitininkų sąjungos pirmininkas Vytautas Gimžauskas, „Birvėtos tvenkinių“ atstovas Vykintas Brukštus. Jis pats yra gražus pavyzdys, liudijantis, kad jauni žmonės grįžta dirbti į kaimą.

Visi svečiai atvyko su dovanomis, padėkomis  ūkininkų sąjungai ir aktyviausiems ūkininkams. Marijona Lukaševičienė svečiams dėkojo už prasmingą draugystę, dėmesį ir  paramą, o prisiminimui įteikė kalvio Raimondo Žievio sukurtas suvenyrus. Atminimui svečiai ir rėmėjai pakviesti nusifotografuoti. Vėliau renginio dalyviai bendravo  ir  vaišinosi šventinėje vakaronėje.  Ūkininkus linksmino ir koncertavo atlikėja Donalda Meiželytė. Net Kalėdų senelis su didžiausiu dovanų maišu šventėn užsuko. Visi gavo po dovanėlę. Tuo pasirūpino Ignalinos kredito unija.

Lina Kovalevskienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!