Prezidentas apie iniciatyvą vertinti A. Purvainio elgesį: teisėjas turi Konstitucijoje numatytas piliečio teises ir laisves

0
160
LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Prezidentūros kanceliarijos nuotr./aut. R. Dačkus
- Reklama -

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad apie Seimo tyrimo komisiją dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo prakalbusio teisėjo Arūno Purvainio veiksmus turėtų vertinti Teisėjų taryba. Vis dėlto šalies vadovas kartu atkreipia dėmesį į tai, kad teisėjas, kaip ir kiti piliečiai, turi Konstitucijoje numatytas teises ir laisves.

„Prezidentas mano, kad Teisėjų tarybos pirmininkės S. Rudėnaitės kreipimąsi turi vertinti Teisėjų taryba, kuriai šis raštas ir adresuotas.

Prezidentas atkreipia dėmesį ir tikisi, kad Teisėjų tarybai yra žinoma, jog Lietuvos Respublikos Teismų įstatymo 44 straipsnio 1 dalis numato, kad „Teisėjas turi Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir įstatymuose numatytas Lietuvos Respublikos piliečio teises ir laisves“, – teigiama Eltai atsiųstame Prezidentūros komentare.

Praėjusią savaitę Teisėjų tarybos pirmininkė S. Rudėnaitė inicijavo Kauno apylinkės teismo vadovo A. Purvanio elgesio vertinimą. Šis sprendimas priimtas po to, kai teisėjas viešai pasisakė apie Seimo laikinąją komisiją, tyrusią Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją,

Teisėjų tarybos pirmininkės teikime nurodoma, kad Kauno apylinkės teismo pirmininko pasisakymai galimai pažeidė pagarbos ir lojalumo valstybei, nepriklausomumo ir nešališkumo principus bei peržengė saviraiškos ribas.

Išplatintame pranešime pažymima, kad, S. Rudėnaitės nuomone, A. Purvainis visuomenei suponuoja nuomonę, jog jo pasisakymas yra teismų pateiktas teisinis vertinimas. Pasak pirmininkės, teisėjo pasisakymus apie Seime vykstančius politinius procesus būtina įvertinti Teisėjų etikos principų laikymosi kontekste.

„Teisėjas privalo elgtis politiškai neutraliai ir korektiškai, viešai nereikšti savo politinių įsitikinimų, neužsiimti agitacija. Viešais pasisakymais, kuriais nesilaikyta politinio neutralumo ir korektiškumo, gali būti pažeistas ir teismų nepriklausomumas, kuris yra būtina teisinės valstybės sąlyga ir pagrindinė teisingo teismo proceso garantija“, – rašoma pranešime.

Teisėjų tarybos pirmininkės teigimu, teisėjas, kaip ir kiekvienas pilietis, turi teisę į žodžio, tikėjimo, susivienijimų ir susirinkimų laisves, tačiau naudodamasis šiomis teisėmis jis visuomet turi elgtis taip, kad išsaugotų savo pareigų orumą, teismų nešališkumą ir nepriklausomumą.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje A. Purvainis teigė, jog VSD pranešėjo T. Gailiaus istoriją nagrinėjusi Seimo laikinoji komisija galimai buvo sudaryta neteisėtai.

Pasak jo, komisijos tyrimo tikslas nebuvo aiškiai apibrėžtas, todėl kyla rizikos, kad tyrimas įsiterpė „į kitų valdžių veikimo lauką arba kitų valstybės institucijų veikimo lauką, kaip antai VSD, Specialiųjų tyrimų tarnybios Generalinės prokuratūros“.

Kaip Eltai duotame interviu pabrėžė A. Purvainis, Seimo komisija negali konstatuoti Konstitucijos pažeidimo ar priesaikos sulaužymo.

„Jau nekalbant apie tai, kad Seimo komisija galėtų priimti sprendimus, kaip, pavyzdžiui, teismo ar Konstitucinio Teismo, pateikti teisinį vertinimą, nes tai ne parlamento funkcija“, – kovo pabaigoje Eltai teigė Kauno apylinkės teismo pirmininkas.

Kelis mėnesius vykusio tyrimo išvados meta šešėlį ant G. Nausėdos, VSD ir STT vadovų

Praėjusią savaitę VSD pranešėjo T. Gailiaus istoriją nagrinėjusi Seimo komisija patvirtino parlamentinio tyrimo išvadą.

Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką.

Seimo tyrėjai daro išvadą, kad VSD direktorių medžiaga apie kandidato aplinką pasiekė per patį G. Nausėdą arba jo pavedimu veikusį asmenį. Taip pat nurodoma, kad departamente surinkta informacija galėjo būti atskleista ir pačiam G. Nausėdai.

Tuo metu atsakinėti į komisijos pateiktus klausimus atsisakęs prezidentas, parlamentarų nuomone, kliudė Seimui vykdyti savo pareigas ir pažeidė Konstituciją bei priesaikos nuostatas gerbti ir vykdyti įstatymus.

Parlamentinis tyrimas meta šešėlį ir ant STT vadovo Lino Pernavo, kuris, kaip teigiama išvadose, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti komisijai kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

Tyrimo išvadose taip pat skelbiama, jog parlamentinio tyrimo metu paaiškėjo, kad VSD tyrė galimus pažeidimus, finansuojant tuomečio kandidato G. Nausėdos rinkiminę kampaniją.

Taip pat išsiaiškinta, jog G. Nausėda bei jo rinkiminio štabo nariai 2018–2019 m. palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, su jais susitikinėdavo, o tapęs šalies vadovu šiuos asmenis kviesdavo į Prezidentūroje vykusius renginius. Pažymima, jog komisijai liudiję aukštas pareigas Prezidentūros kanceliarijoje einantys G. Nausėdos komandos nariai šią informaciją nuslėpė. Dėl to parlamentinė komisija ketina kreiptis į prokuratūrą.

Tyrimo komisija įvertino ir pažeidimus dėl pranešėjo T. Gailiaus atskleistos tapatybės – konstatuojama, jog už tai yra tiesiogiai atsakingas VSD direktorius D. Jauniškis.

 

Gytis Pankūnas
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!