- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį inicijavo susitikimą su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, švietimo, mokslo ir sporto ministru Gintautu Jakštu ir policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla, kuriame aptarė nepilnamečių narkotikų vartojimo problemą ir jos užkardymą.

Šalies vadovas akcentavo, kad narkotikų paplitimas ir tendencijos rodo, kad nelegali jų apyvarta tampa nebekontroliuojama problema ir yra grėsmė nacionaliniam saugumui.

„Narkotikų vartojimas ir paplitimas tarp nepilnamečių yra ypač pavojingas reiškinys, kuris daro žalą jaunimo raidai, sveikatai, socialiniams santykiams, užprogramuoja priklausomybių plėtrą ateityje. Nespręsdami problemos dabar atveriame kelią dar didesnėms problemoms ateityje”, – sakė šalies vadovas.

Susitikime aptartos narkotikų platinimo ir vartojimo tendencijos. Nors detalių duomenų dėl paplitimo nėra, situacijos vertinimas iš turimų duomenų rodo bendro narkotikų vartojimo augimą, ypač tarp nepilnamečių.

Prezidento teigimu, turime nustoti dviprasmiškai kalbėti apie narkotikų problemą ir pradėti naudoti retoriką, formuojančią visuotinį nepakantumą. Pasak šalies vadovo, elgesys su narkotikų gabentojais, gamintojais ir platintojais turi būti kaip su grėsmių nacionaliniam saugumui šaltiniais.

Prezidentas susitikime akcentavo, kad ilguoju laikotarpiu narkotinių vartojimo užkardymui efektyviausios yra minkštosios prevencinės priemonės, tačiau artimiausiu laikotarpiu jos neduos greito efekto, tad turime imtis griežtesnių priemonių: narkotikų vartojimą lengvinančių priemonių draudimo, griežtesnių paauglių kontrolės priemonių, atsakomybės didinimo naktiniams klubams. Prezidentas taip pat pažymėjo, kad svarbu skatinti mokyklas nebijoti kalbėti apie narkotikų vartojimo problemas.

„Šiuo metu šalyje trūksta nacionalinės lyderystės sprendžiant šią problemą. Lietuvoje neturime nusikalstamumo prevencijos sistemos, kuri būtų nustatyta įstatymu. Neaiškios ir neapibrėžtos konkrečių institucijų atsakomybės, nėra aiškios atskaitomybės sistemos arba ji dažniausiai formali. Trūksta įgalintų institucijų, kurios orientuotųsi į rezultatą”, – sakė šalies vadovas.

Šalies vadovas artimiausiu metu organizuos tęstinius susitikimus ir su kitomis atsakingomis institucijomis, inicijuos teisės aktų pakeitimus. Prezidentas neatmeta galimybės šį klausimą kelti ir Valstybės gynimo tarybos posėdyje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!