- Reklama -

Zigmas Vaišvila

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorė Vita Gedvilienė tenkino antrąjį Zigmo Vaišvilos ir Valdo Tutkaus skundą ir panaikino dar vieną Vilniaus m. 3-iojo policijos komisariato vyriausiosios tyrėjos Tomos Gaigalaitės nutarimą atsisakyti pradėti tyrimą dėl Jono Ohmano Ukrainai renkamų aukų finansų tvarkymo.

Prokurorė nurodė policijai atlikti papildomus tyrimo veiksmus.

Iš UAB „Moore Mackonis“ būtina išsireikalauti audito duomenis apie VšĮ „Mėlyna ir geltona“ 2022 m. veiklą, apklausti auditą atlikusią auditorę, išsiaiškinti, kodėl audito ataskaitoje nurodyta, kad:

– „Reikšmingo iškraipymo dėl apgaulės nepatikimo rizika yra didesnė nei reikšmingo iškraipymo dėl klaidų neaptikimo rizika, nes apgaule gali būti sukčiavimas, klastojimas, tyčinis praleidimas, klaidingas aiškinimas arba vidaus kontrolių nepaisymas“;

– „…egzistuoja su įvykiais ar sąlygomis susijęs reikšmingas neapibrėžtumas, dėl kurio gali kiti reikšmingų abejonių dėl Viešosios įstaigos gebėjimo tęsti veiklą…“;

– „…būsimi įvykiai ar sąlygos gali lemti, kad Viešoji įstaiga negalės toliau tęsti veiklos…“;

– „…be visų kitų dalykų, privalome informuoti už valdymą atsakingus asmenis apie audito apimtį ir atlikimo laiką bei reikšmingus audito pastebėjimus, įskaitant svarbius vidaus kontrolės trūkumus, kuriuos nustatė audito metu.

Policija turės patikrinti 2022 m. metinės finansinės atskaitomybės ataskaitos duomenis, ar dingo 2 776 402 eurų paramos, išsiaiškinti, kodėl UAB „Moore Mackonis“ 2023 m. birželio mėnesio darbuotojų atlyginimai padidėjo 2-3 kartus, t. y. iškart po analogiško Všį „Mėlyna ir geltona“ darbuotojų atlyginimo padidėjimo 2023 m. gegužės mėn., ar tai nėra susiję su atliktu auditu.

Policija turi išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių Všį „Mėlyna ir geltona“ laiku nepateikė Juridinių asmenų registrui 2022 m. metinės finansinės atskaitomybės dokumentų, kokios atsirado pasekmės dėl mokestinių ataskaitų nepateikimo, ar VĮ „Registrų centras“ siuntė priminimą Všį „Mėlyna ir geltona“ dėl to, kad iki įstatymo numatyto termino nebuvo nepateikta ataskaita, išsiaiškinti, ar VĮ „Registrų centras“ sprendė klausimą dėl VŠį „Mėlyna ir geltona“ atsakingo asmens patraukimo administracinėn atsakomybėn.

Būtina išsiaiškinti konkrečias mokestines aplinkybes dėl Všį „Mėlyna ir geltona“ 2022 m. eksporto ir importo procedūrų.

Policijai pavesta išsiaiškinti, ar šios viešosios įstaigos direktorių Jono Ohman ir Lauros Paukštės-Kubilienės veiksmuose nėra nusikalstamos veikos dėl melagingų liudytojų parodymų policijai davimo dėl ataskaitų valstybei teikimo ir priimti atitinkamą procesinį sprendimą dėl to.

Prieš tai 2023-08-10 d. Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Šarūnas Šimonis tenkino Z. Vaišvilos skundą ir panaikino Vilniaus m. 2-ojo Policijos komisariato vyriausiosios tyrėjos Agnės Vavilovės nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl J. Ohmano pasisakymo 2023-06-25 d. LRT 19.30 val. televizijos laidoje „Savaitė“ (15.30 – 17.00 min.), kurioje šis veikėjas Lietuvos žmonių, keliančius Lietuvos vėliavą, apkaltino veikimu Rusijos naudai.

Prokuroras Š. Šimonis policijai nurodė apklausti Joną Ohmaną, atlikti kitus procesinius veiksmus.

Pareigą per valstybės šventes kelti Lietuvos valstybės vėliavą mažina ir Lietuvos Seimas (www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/2088995/gali-nelikti-prievoles-per-sventes-kelti-valstybes-veliava-prie-namu-jei-ten-nuolat-negyveni).

Prokuroras Š. Šimonis pradėjo ir ikiteisminį tyrimą dėl grąsinimo „TV eteris“ redaktoriui Donatui Pikeliui susidoroti su juo dėl kvietimo žmonėms kelti Lietuvos vėliavą.

Z. Vaišvilos ir V. Tutkaus kreipimasis į prokuratūrą dėl Jono Ohmano pristatytas 2023-08-07 spaudos konferencijoje Seime (www.youtube.com/watch?v=8KTM_ckOZ4c).

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!