- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su darbo vizitu lankosi Nyderlanduose. Pirmadienį šalies vadovas susitiko su Nyderlandų Ministru Pirmininku Marku Rutte. Daugiausia dėmesio susitikime skirta saugumo klausimams ir pasirengimui NATO viršūnių susitikimui Vilniuje.

Prezidentas susitikime teigė vertinantis Nyderlandų indėlį į Lietuvos ir viso Baltijos regiono saugumą dalyvaujant NATO sustiprintos priešakinės kovinės grupės veikloje Lietuvoje, taip pat – oro policijos misijose Baltijos šalyse. Šalies vadovas taip pat sveikino Nyderlandų nuolatinę paramą nuo karo kenčiančiai Ukrainai. Prezidento teigimu, nenutrūkstama ir savalaikė karinė pagalba Ukrainai ypač svarbi šiuo momentu, nes būtent ji gali nulemti greitesnę Ukrainos pergalę prieš blogį.

„Šių metų liepą Vilniuje susitiks NATO sąjungininkai. Tai yra mūsų vienybės patvirtinimas ir stipri žinia agresoriui, kad ginsime ir saugosime vieni kitus – kiekvieną Aljanso centimetrą. Tai bus proga pademonstruoti ir mūsų ryžtą stiprinti Aljanso saugumą, nepaliekant gynyboje nei vienos pilkos zonos. Tikiu, kad visi suprantame NATO Rytų flango stiprinimo svarbą ir susitikime Vilniuje priimsime atitinkamus, tai patvirtinančius sprendimus“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad saugumo padėtis regione diktuoja būtinybę ženkliai stiprinti priešakinę gynybą. Pasak Prezidento, Vilniaus viršūnių susitikime taip pat svarbu sutarti dėl atnaujintų regioninių gynybos planų ir išlaidų gynybai didinimo. „Lietuva pasisako už tai, kad NATO narių išlaidos gynybai sudarytų ne mažiau kaip 2 proc. BVP“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas akcentavo, kad NATO vadovai šią vasarą Vilniuje turėtų pasiųsti aiškią žinią, jog Ukraina priklauso euroatlantinei saugumo architektūrai.

„Ukrainiečiams, savo gyvybėmis kovojantiems prieš Rusijos monstrą, būtina žinoti, kad jų šalis turi ateitį, dėl kurios spręs jie patys. Kad jokia agresyvi kaimynė nediktuos jų valstybei, kaip gyventi ir kokioms organizacijoms priklausyti. Labai tikiuosi, kad jau šiemet pradėsime derybas su Ukraina dėl narystės ES, taip pat žengsime žingsnį link dar glaudesnio Ukrainos ir NATO bendradarbiavimo“, – teigė Prezidentas.

Lietuvos ir Nyderlandų vadovai taip pat aptarė tolesnius ES veiksmus didinant spaudimą Rusijai. Lietuvos Prezidentas akcentavo, kad sankcijų politika turi būti nuosekli ir nuolat griežtinama tol, kol Rusija nenutrauks agresijos prieš Ukrainą. Lietuvos vadovas taip pat pabrėžė atsakomybės už Rusijos agresijos ir karo nusikaltimus svarbą ir padėkojo Nyderlandams už aktyvų įsitraukimą į šį procesą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!