- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dalyvavo Vilniaus knygų mugės atidaryme ir lietuviškos „Aušros“ išleidimui skirto projekto pristatyme.

Sveikindamas knygų bičiulius, susirinkusius į 2023 m. Vilniaus knygų mugės atidarymą, šalies vadovas pabrėžė, kad knyga yra galingas ginklas. „Piktose rankose knyga gali tapti manipuliacijos, šantažo, istorijos faktų perrašinėjimo ginklu, blogio ir griovimo įrankiu. Laisviems žmonėms knyga yra gėrio, šviesos, kritinio mąstymo simbolis, o visuomenė, kurios ginklai yra šviesa ir tiesos paieška, nenugalima“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pažymėjo, kad barbariškos Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje Vilniaus knygų mugė tampa Laisvės manifestu – laisvės skaityti, mąstyti, savarankiškai priimti sprendimus. Šalies vadovas įrašė pirmąją iš 700 mugės eilučių laisvei: „Tik laisvi kuriame istoriją, o ne tampame ja.”

Prezidentas mugėje pristatė modernaus „Aušros“ perleidimo ir pristatymo plačiam skaitytojų ratui, ypač jaunuomenei, projektą.

„Kaip išdidi ir savarankiška valstybė nusipelnėme turėti patogiai prieinamą visą „Aušros“ komplektą. Tam, kad šiuolaikinis jaunimas, o ir ateities kartos galėtų patirti, kokia besąlygiška ir altruistine Tėvynės meile degė mūsų protėviai XIX a. pabaigoje”, –sakė šalies vadovas.

Prezidentas padėkojo šiam projektui susibūrusiems istorikams, raštijos, kalbos, knygų kultūros tyrinėtojams bei leidėjams, kultūros mecenatui Pranui Kizniui.

Pirmojo lietuviško mėnraščio „Aušra“ (1883–1886) reprintinis leidimas, kaip garbinga dovana, bus suteikiamas šalies mokykloms, bibliotekoms, muziejams, lituanistinėms mokykloms, užsienio lietuvių bendruomenėms.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!