- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitete skaitė paskaitą „Nacionalinio saugumo užtikrinimas karo Ukrainoje akivaizdoje“.

Savo paskaitoje šalies vadovas apžvelgė Rusijos karo Ukrainoje iš esmės pakeistą Lietuvos saugumo aplinką ir pabrėžė Vakarų bei visos tarptautinės bendruomenės misiją padėti Ukrainai pasiekti pergalę ir užtikrinti teisingumą priverčiant agresorių atsakyti už karo nusikaltimus.

„Egzistencinėje grėsmėje atsidūrėme visi ir visa, už ką kovojome ir ką gynėme ne tik pastangomis, bet ir krauju.

Esame priversti dar kartą įsisąmoninti, kad viską, ką susikūrėme kaip nepriklausoma valstybė, turime kasdien saugoti ir ginti. Tai – mūsų šalies nepriklausomybė, suverenitetas ir demokratija, neatsiejama nuo ilgametės mūsų valstybingumo tradicijos, tautos kultūrinės savasties, tapatybės ir unikalumo“, – senjorams sakė Prezidentas.

Įvertindamas visos euroatlantinės erdvės saugumo situaciją šalies vadovas pabrėžė NATO viršūnių susitikimo Madride priimtų sprendimų dėl esmingo Baltijos regiono saugumo ir gynybos stiprinimo svarbą, tvirto transatlantinio ryšio nepakeičiamumą.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad šiandieninės Europos saugumas išimtinai priklauso nuo transatlantinio ryšio tvirtumo. Be Jungtinių Amerikos Valstijų įsitraukimo Europa negali išlikti nei vieninga, nei saugi.

Lietuva buvo ir bus stiprių transatlantinių saitų ir jų nepakeičiamumo advokatė. Tai yra mūsų saugumo garantas. O žiūrint nūdienos karo Europoje kontekste – ir išlikimo sąlyga“, – Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto studentams sakė Prezidentas.

Šalies vadovas apžvelgė ir kitus svarbiausius uždavinius užtikrinant nacionalinį saugumą: paramą Ukrainos euroatlantinei integracijai, paramą Ukrainai ir Moldovai jų kelyje į Europos Sąjungą, pagalbą Sakartvelui ir Armėnijai tęsiant eurointegracijos kelią, visiškos energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos užsitikrinimą, kovą su dezinformacija ir istorijos perrašymu.

„Karas Ukrainoje užsienio ir saugumo politikos tiksluose sudėjo visus taškus ant „i“ – nuo šiol viskas yra ir bus matoma per šio karo ir jo baisių padarinių prizmę.

Naujoji NATO Strateginė koncepcija, priimta Madrido viršūnių susitikime, įvardija Rusiją kaip didžiausią ir tiesioginę grėsmę Aljanso saugumui. Tuo pasakyta viskas. Dabar turime padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso, kad nuo tos grėsmės apsigintume“,– sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pažymėjo, kad visi pilietiški Lietuvos žmonės šioje misijoje yra be galo svarbūs, būtent jie yra nepakeičiama atrama visoms valstybės valdžios šakoms ir institucijoms stiprinant, saugant ir ginant mūsų Tėvynę.

Prezidentas atsakė į Trečiojo amžiaus universiteto studentų klausimus apie tarptautinę darbotvarkę ir šalies vidaus politiką.

Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto rektorė dr. Zita Žebrauskienė papasakojo šalies vadovui, kad senjorai studentai artėjant žiemai mezga ir siunčia Ukrainos kariams šiltas kojines, o kai kurie baigia kursus tam, kad galėtų dėstyti lietuvių kalbą Lietuvoje atsidūrusiems ukrainiečių pabėgėliams nuo karo.

20 proc. visų gyventojų (beveik 561 tūkst.) Lietuvoje yra vyresni nei 65 metų amžiaus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!