- Reklama -
Nuotr. iš lrp.lt/ aut. R.Dačkus
Nuotr. iš lrp.lt/ aut. R.Dačkus

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė gruodžio 15 d. išvyksta į Briuselį, kur dalyvaus Europos Vadovų Taryboje (EVT) ir susitiks dvišalio pokalbio su Jungtinės Karalystės Ministre Pirmininke Theresa May.

ES šalių vadovai aptars saugumo, gynybos, migracijos ir ekonomikos klausimus. EVT taip pat ieškos sprendimo dėl Nyderlandų referendumo į aklavietę patekusio ES ir Ukrainos asociacijos sutarties ratifikavimo proceso. Lietuva nuosekliai remia europietišką Ukrainos kelią ir tvirtai pasisako už kuo spartesnį Asociacijos sutarties ratifikavimą bei kaip galima greitesnį bevizio režimo su Ukraina ir Gruzija įvedimą.

Vienas esminių šios EVT darbotvarkės klausimų – ES gynybos stiprinimas. Šalies vadovės teigimu, augant geopolitinei įtampai Europa privalo imtis atsakomybės už savo saugumą ir didinti investicijas į gynybą. Diskusijoje, kurioje dalyvaus ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, bus aptartas ES ir NATO bendradarbiavimas. ES šalių vadovai taip pat svarstys Komisijos pasiūlymą įsteigti ES Gynybos fondą, kuris skirs lėšų bendradarbiavimui vystant ES šalių karinius pajėgumus ir modernizuojant karinę pramonę, moksliniams tyrimams ir pažangių gynybinių technologijų vystymui.

Dar viena svarbi EVT tema – investicijos ES ekonomikai skatinti. Siūloma pratęsti Europos strateginių investicijų fondo veiklą iki 2020 m. ir išplėsti jo apimtis iki 500 mlrd. eurų. Šio fondo lėšos Lietuvoje jau naudojamos Vilniaus kogeneracinės elektrinės statybai, Vilniaus oro uosto plėtrai, kelio Vilnius–Utena rekonstrukcijai, teikiama parama smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms. Pagal šio fondo investicijų sumą gyventojui Lietuva yra 2-oje vietoje.

Taip pat bus sprendžiama dėl Europos jaunimo solidarumo korpuso įsteigimo, kurio tikslas kuo daugiau jaunimo įtraukti į savanorystę ir darbą socialinėje srityje.

EVT posėdyje bus kalbama ir apie tolesnes priemones migracijos srautams suvaldyti. ES šalių vadovai aptars santykius su Turkija, bendradarbiavimą įgyvendinant ES sutartį su šia valstybe. Bus kalbama apie derybų eigą dėl analogiškų ES susitarimų su 5 Afrikos šalimis dėl nelegalios migracijos srautų stabdymo ir migrantų grąžinimo.

Prieš EVT posėdį įvyks Prezidentės dvišalis susitikimas su JK premjere Theresa May, kuriame bus kalbama apie pasirengimą „Brexit“ deryboms, kaip užtikrinti lygias teises šioje valstybėje dirbantiems ir gyvenantiems lietuviams.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!