- Reklama -
Prezidentė susitiko su Europos Sąjungos Teisingumo Teismo pirmininku. Nuotr. lrp.lt
Prezidentė susitiko su Europos Sąjungos Teisingumo Teismo pirmininku. Nuotr. lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) pirmininku Koenu Lenaertsu. Susitikime aptartas teisės viršenybės stiprinimas Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje, mūsų šalies teismų ir ESTT bendradarbiavimas, artėjančios derybos dėl „Brexit“, ES teismų reforma.

Prezidentės teigimu, visoje Europoje stiprėjant populistinėms jėgoms, ESTT išlieka tvirtu pagarbos teisės viršenybei garantu. Sprendžiant sudėtingus, visai Europai aktualius terorizmo, migracijos, „Brexit“ iššūkius, teismas padeda surasti pusiausvyrą tarp laisvės, saugumo, asmens privatumo vertybių, apginti teisingumą bei pamatinius ES principus.

Liuksemburge įsteigtas Europos Sąjungos Teisingumo Teismas padeda valstybėms narėms išaiškinti ES teisę, užtikrina, kad ji būtų taikoma vienodai visose šalyse ir kad valstybės narės bei ES institucijos jos nepažeistų. Daugybė svarbių ES teisės principų kilo būtent iš šio Teismo priimtų sprendimų, todėl ESTT taip pat yra svarbus ES integracijos variklis.

Lietuvos teismai itin aktyviai bendradarbiauja su ESTT, keldami visai Europai aktualius ES teisės taikymo klausimus. Tai, pasak šalies vadovės, taip pat padeda užtikrinti Lietuvos teismų nepriklausomumą ir aukštus darbo standartus. Per 13 Lietuvos narystės ES metų mūsų šalis ESTT yra pralaimėjusi tik 3 bylas, o šiuo metu Lietuvai nėra pateiktas nei vienas ieškinys dėl ES teisės pažeidimų ar įsipareigojimų nevykdymo. Tai – vienas geriausių rodiklių visoje ES. Lietuvos teismų skaidrinimas ir veiklos gerinimas visuomet buvo vienas svarbiausių Prezidentės prioritetų.

Artėjant deryboms dėl „Brexit“ susitikime taip pat buvo aptartas Teismo vaidmuo formuojant ES ir Jungtinės Karalystės ateities santykius. Kilus teisinių klausimų dėl „Brexit“, Jungtinė Karalystė ar bet kuri kita ES šalis galės kreiptis į ESTT. Todėl, Prezidentės teigimu, Teismui teks didelė atsakomybė užtikrinant, kad visi ES ir JK susitarimai atitiktų pamatinius ES sutarčių principus, o Europos žmonės būtų apsaugoti nuo diskriminacijos.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!