- Reklama -

Seimo narė Rima Baškienė. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos Seime parlamentarės Rimos Baškienės surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatyta labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ veikla ir paskelbti nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatai.

Lietuvos kultūros mecenato Ramūno Karbauskio ir dainų autoriaus, atlikėjo Andriaus Mamontovo įsteigtas labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ parengė projektą, kurio tikslas – reikšmingiausiais lietuvių vaikų literatūros kūriniais atnaujinti visų tipų vaikų bibliotekų fondus; remti vaikų literatūros bibliotekėlių atsiradimą darželiuose, vaikų ligoninėse, bendruomenėse; aktyvinti ir skatinti jaunesniojo amžiaus vaikų domėjimąsi literatūra, norą skaityti; skatinti rašytojus, poetus, dailininkus kurti knygas vaikams.

Dainų autorius ir atlikėjas, aktorius A. Mamontovas spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį į tai, kad vaikų kultūra ir švietimas prasideda nuo pirmosios knygos. Svarbu, kad knyga taptų vaikų draugu. Svarbu, kad pirmoji knyga atsirastų dar prieš prisėdant prie kompiuterio ar susipažįstant su kitomis pagundomis, kurios neleidžia vaikams domėtis knygomis.

Lietuvos kultūros mecenatas R. Karbauskis spaudos konferencijoje kalbėjo: „Vaikų literatūra turi būti kiekvieno vaiko gyvenimo pamatas, ant kurio statoma jo ateitis. Kuo tvirtesnis šis pamatas, tuo geresnę kartą užauginsime. Todėl turime siekti, kad daugiau knygų vaikams būtų darželiuose, mokyklose.“ Planuojama išleisti visų nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatų knygas 10 tūkst. egzempliorių tiražu ir jas dovanoti mokykloms, darželiams, vaikų ligoninėms ir kt. Kultūros mecenatas informavo ir apie kitą idėją, kurios pagrindu bus skatinama skaityti vaikų rašytojo Prano Mašioto knygas ir pagal jas statyti spektaklius. Visi vaikai, kurie dalyvaus šių spektaklių kūrimo procese, gaus po penkias naujai išleistas Prano Mašioto knygeles. 40 tūkst. egzempliorių šių knygelių dienos šviesą išvys jau rytoj.

Nacionalinio vaikų literatūros konkurso komisijos pirmininkas, literatūros kritikas Kęstutis Urba spaudos konferencijoje pabrėžė, kad labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ įsteigimas ir veikla įneš teigiamų pokyčių vaikų literatūroje. Komisiją maloniai nustebino didelis konkurso dalyvių aktyvumas. Iš viso konkursui pateikti 147 kūriniai. Nominuoti 6 knygų autoriai, kuriems solidžios piniginės premijos bus įteiktos kovo 15 dieną, 14 val., Naisių teatro ir bendruomenės rūmuose.

Seimo narė R. Baškienė pasidžiaugė, kad Lietuvoje yra žmonių, kurie savo iniciatyvomis prisideda prie skatinimo skaityti knygas ir padeda toms knygoms gimti. „Investicija į vaikus yra svarbiausias mūsų tautos ir valstybės išlikimo garantas“, – akcentavo R. Baškienė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!