- Reklama -

Įmonių grupės "Šiaurės vilkas" savininkas Vilius Kaikaris. Laidos stop kadras

Vilius Kaikaris, įmonių grupės „Šiaurės vilkas“ savininkas ir vadovas, LTV laidoje „Dėmesio centre“ sakė, kad įmonių grupei, prekiaujančiai Rusijoje jau 20 metų ir turinčiai ten 20 000 ha žemės, jau teks tapti „estais“ arba „kirgizais“, kad galėtų tęsti savo veiklą Rusijoje.

Paklaustas, ar situacija Ukrainoje, Lietuvos pozicija turi įtakos verskui, Vilius Kaikaris išdėstė savo, kaip stambaus verslininko, poziciją:

„Tokie politikų pasisakymai sveikam žmogui atrodo labai ribotai. Nes kada vaikšto dramblių kaimenės, o mes, kaip musės, bandome reguliuoti kaimenių maršrutus, tai atrodo taip kvailai, kad… Aš manau, ne vienas išgirdo šią savaitę realių dalykų: nebegaminkit sūrio, nebegaminkit dešros, nebekraukit grūdų, nebekraukit sojos…“

„Jums tai buvo atvirai pasakyta?“ – pertraukė laidos vedėjas E.Jakilaitis.

„Taip“, – atsakė verslininkas Vilius Kaikaris. – „Buvo atvirai pasakyta: dešros, kurią vešite po mėnesio, jau nebegaminkit“.

„Tai turime realiai tokį dalyką – turime prekybos tinkluose lentynas, kurias tikriausiai užims mūsų draugai, kurie šiandien tyli. Kurie neišreiškė aktyvios pozicijos. Gal neturėdami laiko, gal turėdami daugiau supratimo apie verslą, gal galvodami apie paprastus žmones, kurie iš to turi pragyventi. Nes ką reiškia, kad nebepirks Lietuvos sūrio, sviesto, varškės ar pieno produktų? Reiškia lygiai tą patį: kad paprasti kaimiečiai nebegaus pinigų. Nebegaus pinigų, negalės vystyti gamybos. Ir kam tada reikalingos tos mūsų investicijos į ateitį? Nes turėdami šalia pačią pelningiausią rinką mes turėsime parduoti trečiose šalyse, gal Naujojoje Zelandijoje, kur negausime jokios pridėtinės vertės, o gal tik pasidengsime dalį sąnaudų. Realiai visas verslas, susijęs su pienininkyste ar mėsininkyste, nuėjo į prarają. Per šias dvi savaites mėsos kaina smuko 30 proc., gaminių kainos nežinau, ar smuko, bet galimybė juos nuvežti į teisingas pridėtinės vertės šalis liko beveik lygi nuliui“, – apie tai, kaip Lietuvos politikų pozicija Ukrainos klausimu smogė Lietuvos verslui, LTV laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjo Vilius Kaikaris.

„Tai suprantu, kad jūsų, kaip verslininko, patarimas politikams, kurie užsiima užsienio politika, elgtis santūriau Rusijos atžvilgiu?“ – paklausė E.Jakilaitis.

„Ne, aš suprasčiau, kad tai liestų kažką tai labai artimo, liestų santykius. Vertinti tautų, nacijų, didelių žemynų geopolitinę padėtį reikėtų kiekvienam pagal savo galimybes. Pavyzdžiui, suskilo Jugoslavija. Kodėl mes nevertinome Jugoslavijos labai taip beatodairiškai? Ar Kosovo kažkokių tai įvykių? Mes kažkaip norim kažkieno tai balsą perduoti. Tai gal tie, kurie nori perduoti balsą, tegul perduoda jį patys ir nekiša mūsų? Užtai mes jau perkame brangiausiai Europoje dujas. Jeigu mes šiandien būdami kaimynais negalime turėti gerų kaimyniškų santykių, tai gal pagavokime apie ateitį? Jeigu už šildymą visi mokame dvigubai brangiau negu reiktų mokėti? Gamybininkai už dujas moka dvigubai brangiau negu vokiečiai ar belgai, kurie irgi galėtų kažką tai išsakyti. Jeigu mes norime remti Ukrainą ar dar ką nors, tai susidėkim asmeninius pinigus, kas kiek turim laisvų, ir neleiskim pensininkų pinigų, nešvaistykim biudžeto lėšų, kurių trūksta mums patiems. Pradėkim skaičiuoti. Jeigu neturime – tai ir neleiskime. Negalime – tai ir nešnekėkime. Turime vieną sukrypusį tanką, neturime degalų, tai galėsime su sviestu dabar pabūklus tepti“, – karčių kritikos žodžių mūsų politikams, užsiimantiems užsienio politika, negailėjo įmonių grupės „Šiaurės vilkas“ savininkas V.Kaikaris.

Jis neatmetė galimybės, kad įmonių grupei savo pajėgumus gali tekti perkelti į Rusiją.

Paprašytas paprognozuoti žalą, jeigu eksportas į Rusiją apskritai sustotų, V.Kaikaris atsakė: „Jeigu jis apskritai sustos, žaliavos kaina taps perteklinė ir žaliava bus diskontuota 30 proc. Jeigu Lietuvos pienininkai turi 5 milijardų apyvartą, tai 30 proc. atimkit – 1,5 milijardo neteksim vien tik iš vieno sektoriaus. O kiek tokių sektorių, kurie dirba į šitą sektorių? Kiek transporto kompanijų, kurios galės mašinas pastatyti į kampą ir laukti laimingo pirkėjo? Žmonės, kurie turėjo viltį, kad uždirbs pinigus tose įmonėse?“

„Aš galvoju, kad tai – totalinė situacija. Už kažkokius tai pasisakymus turės visa tauta atkentėti. Reikia pagalvoti: dabar, kai pasėsim laukus pavasarį… politikai tegul pagalvoja: mes rudenį, nusipjovę derlių ir negavę už jį pinigų, ir už pieną, atvažiuosim su traktoriais, nugriausim tą Seimą, nugriausim tą Prezidentūrą. Gal reikės naujo „maidano“ Lietuvoje? Nes atsibodo tų nesąmonių klausytis. Turime vieną tanką ir tam pačiam kažin ar turime už ką degalų nusipirkti nesiskolinę,“ – LTV laidoje „Dėmėsio centre“ kalbėjo V.Kaikaris.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!