- Reklama -
LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. KK nuotr.
LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. KK nuotr.

„Šiomis dienomis kalbama, kad LVŽS atstovai yra radikalai, siūlantys „drakoniškas“ priemones kovoje su besaikiu alkoholio vartojimu. Vakar vykusiame koncerte prie Seimo toks ponas Gabrielius Landsbergis jomis irgi baisėjosi ir postringavo, kad tokių pasiūlymų nepalaikys.
Tik priminsiu, kad tuo pačiu metu Seime Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas pristatė Lietuvos situacijos apžvalgą, kuri sako – lietuviai alkoholio suvartoja DAUGIAUSIAI pasaulyje! Akivaizdus indikatorius, jog jei nebus imtasi priemonių, ateityje bus dar blogiau.
Norisi viešai paklausti: ar Tėvynės Sąjunga yra principinga ir atsakinga opozicinė politinė jėga, ar visgi oportunizmas ima viršų ir partija viešai ima prieštarauti savo siūlymams?
Štai po Saviečių tragedijos – 2016 metų sausio 8 dieną – Gabrielius Landsbergis spaudos konferencijoje kalbėjo: „[..] TS-LKD siūlo nuoseklius žingsnius, kaip mažinti alkoholio vartojimą arba šalinti jo sukeltas skaudžias pasekmes. Siūloma visiškai uždrausti alkoholio reklamą taip kaip yra draudžiama tabako gaminių reklama; didinti alkoholio akcizus, sieti jų augimą su darbo užmokesčio augimu šalyje; griežtinti baudas už nelegalią prekybą alkoholiu ar prekybą draudžiamose vietose; nustatyti, kad alkoholiu būtų galima prekiauti tik specializuotose alkoholinių gėrimų parduotuvėse, kavinėse, restoranuose ir baruose [..]”.
Viena nedidelė, bet svarbi detalė: Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, praėjusios kadencijos Seime, rengdamiesi 2016 m. Seimo rinkimams, parengė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurias pateikė 25 TS-LKD atstovai.
Iš jų šiandien Seime galime sutikti: Andrius Kubilius, Dainius Kreivys, Antanas Matulas, Irena Degutienė, Stasys Šedbaras, Vytautas Juozapaitis, Algis Strelčiūnas, Audronius Ažubalis, Rimantas Jonas Dagys, Paulius Saudargas, Sergejus Jovaiša, Agnė Bilotaitė, Rokas Žilinskas, Arvydas Anušauskas, Kazys Starkevičius. Būtent Gabrieliaus Landsbergio šiandien vadovaujamos partijos atstovai pasiūlė:
– Absoliučiai uždrausti alkoholio reklamą žiniasklaidoje bei viešų renginių vietose;
– Neleisti alkoholinių gėrimų vartoti ar jų turėti jaunesniems nei 20 metų asmenims (be jokių pasiūlymų kaip spręsti restoranuose dirbančių studentų problemas);
– Užtikrinti, kad asmenys iki 20 metų nebūtų įleidžiami į alkoholinių gėrimų parduotuves;
– Neleisti prekybos įmonėse prekiauti alkoholiu nuo 20 valandos iki 10 valandos darbo dienomis ir šeštadieniais, o sekmadieniais nuo 15 valandos iki 10 valandos pirmadienį;
– Alkoholinių gėrimų parduotuves leisti ne mažesniu nei 100 m atstumu nuo sveikatos priežiūros, globos, slaugos, bei ugdymo įstaigų.
Be to, tie patys konservatoriai reikalavo, kad būtų pereinama prie specializuotų alkoholinių gėrimų parduotuvių, kuriose virš prekystalio būtų įrengta skaitmeninio vaizdo įrašymo sistema, stebinti pirkėjus, o įrašus parduotuvės saugotų 180 dienų.
Ar kažkuris iš gerbiamų paminėtų Seimo narių atsiėmė savo priešrinkiminius siūlymus? Ne. Užtat kai kurie iš jų nebenori prisiminti ir pripažinti, kad patys siūlė tai, dėl ko šiandien linksniuojama LVŽS. Suprantu, kad nepatogu, matant reakcijas viešojoje erdvėje – bet gal, ponai, turėkite drąsos ir padorumo pripažinti, kad taip, mes irgi siūlėme tokias priemones?
Juk kažkas už Gabrielių Landsbergį jo Facebook paskyroje 2016 metų kovo 24 dieną rašė: „[..] Tačiau laukti ilgiau taip pat nebegalima. Kolegos iš frakcijos pristatė, mūsų nuomone, svarbiausius įstatymus, kurie mažins Lietuvoje girtuoklystę ir bus pirmasis žingsnis kuriant saugesnę Lietuvą mums visiems. Noriu tikėti, kad mūsų pateiktus įstatymų pakeitimus palaikys ne tik kolegos opozicijoje, bet ir valdantieji. [..]“
Paties Gabrieliaus Landsbergio norisi paklausti, ar Tėvynės Sąjunga – LKD sprendimus siūlo tik tada, kai žiniasklaidoje plačiai kalbama apie Saviečių, Kėdainių bei kitas skaudžias tragedijas? Kai reikia ar norisi „pasirodyti“? Ar jūs gebate tik pakalbėti, bet ne realiai įgyvendinti reikalingus pokyčius?“ – klausia Ramūnas Karbauskis konservatorių lyderio savo paskyroje FB.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!