- Reklama -

Prezidentas Rolandas Paksas. KK nuotr.

Partijos Tvarka ir teisingumas Prezidento R.Pakso pareiškimas

DĖL VALSTYBĖS DISKREDITACIJOS IR SPECIALIŲJŲ TYRIMŲ TARNYBOS VEIKSMŲ, NUKREIPTŲ PRIEŠ PARTIJĄ TVARKA IR TEISINGUMAS

Specialiųjų tyrimo tarnybos Vilniaus valdybos agentai įvykdė viešai nuskambėjusią operaciją, atlikdami beprecedentį išpuolį prieš parlamentinę partiją Tvarka ir teisingumas bei jos vadovybę, kuriam nėra ir negali būti objektyvaus paaiškinimo, inkriminuojant jos ryšį su Vidaus reikalų ministerijos organizuotais ir vykdytais viešųjų pirkimų konkursais bei paramos renginio „Pirk dramblį” organizavimu, finansavimu bei įgyvendinimu.

Nėra jokio teisinio ar kitokio pagrindo kelti abejones valdančiosios koalicijos partijos Tvarka ir teisingumas politinės veiklos skaidrumu bei kelti visuomenėje ažiotažą dėl jos finansų, susieti juridinį asmenį – politinę organizaciją su fiziniais asmenimis, kuriems gali būti primetami įtariamai neteisėta veikla ar įstatymų pažeidimais, tačiau ir jiems galioja nekaltumo prezumpcija. Būtina pabrėžti, kad jokie įtarimai ar kaltinimai viešajam juridiniam asmeniui – partijai Tvarka ir teisingumas nėra pareikšti.

Partija Tvarka ir teisingumas pareiškia, kad neturėjo įtakos ir negali būti siejama su Vidaus reikalų ministerijos administruojamos Europos Sąjungos 2007 – 2013 metų struktūrinės paramos priemonių viešinimo paslaugų pirkimu bei kitais konkursais, todėl politinėmis priemonėmis sieks išsamaus bei visapusiško šios veiklos ištyrimo.

Partijos deleguoto Vidaus reikalų ministro Alfonso Dailio Barakausko politinės atsakomybės klausimas negali būti tiesiogiai siejamas su šiais procesais. Kita vertus, reikėtų atkreipti dėmesį, kad pastaruoju metu nagrinėjamas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos funkcijų perdavimo Specialiųjų tyrimų tarnybai klausimas taip pat yra svarbus faktorius bendroje pastarojo meto įvykių grandinėje.

Partija Tvarka ir teisingumas jau pareiškė protestą bei apskundė Panevėžio apygardos teismui 2014 metų spalio 16 dienos Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartį, prašydama ją pripažinti neteisėta ir panaikinti bei Generalinei prokuratūrai STT Vilniaus valdybos pareigūnų veiksmus bei atliktas kratas 2014 metų spalio 21 dieną, prašydama pripažinti juos neteisėtais. Ši veikla, nukreipta prieš partiją jau padarė žalą mūsų organizacijai, sutrikdė pasiruošimą artėjantiems savivaldos rinkimams.

Šiandien sunku racionaliai atskleisti pastarųjų įvykių kontekstą, tačiau būtina pabrėžti, kad pareikštuose kaltinimuose minimo Baudžiamojo kodekso 226 straipsnio Prekyba poveikiu nepagrįstas taikymas diskredituoja pačią teisinę sistemą ir iškraipo kovos su korupcija esmę, paverčiant ją absurdiška ir niekine.

Jeigu paramos renginys „Pirk dramblį”, skirtas sutelkti piliečių lėšas Lietuvos zoologijos sodo labui gali būti priskiriamas nusikalstamai veikai, kyla natūralus klausimas, kaip tuomet reikėtų traktuoti tuos įvykusius viešuosius renginius bei paramos akcijas, kuriose globėjais buvo Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė (UAB „Delfi” projektas „Herojai tarp mūsų”), Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius (Lietuvos kino akademijos apdovanojimai „Sidabrinės gervės”), opozicijos lyderis Andrius Kubilius (2012 metais Panevėžyje vykusio Europos dviračių treko čempionatas), Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas (Klaipėdos džiazo festivalis) ir aibė kitų renginių, kurių globėjais yra ar buvo Seimo nariai bei politikai, priklausantys įvairioms parlamentinėms ir neparlamentinėms politinėms partijoms, visuomenės veikėjai, Europos Parlamento nariai?

Demokratinėje šalyje teisėsaugos institucijos negali būti naudojamos susidoroti su neįtikusiais asmenimis ar eliminuoti konkurentus iš politinės arenos. Pastaruoju metu augantis visuomenės pasitikėjimas mūsų partija gali būti kaip viena iš priežasčių, bandant tai neteisėtomis priemonėmis sustabdyti.

Kita vertus, šalyje įsibėgėjusi rinkimų į savivaldą politinė kampanija, partijos Tvarka ir teisingumas potencialūs kandidatai tiesioginiuose merų rinkimuose taip pat gali būti susieti su šiuo teisėsaugos struktūrų sukeltu ažiotažu.

Kova su korupcija negali turėti dvejopų standartų.Valstybės teisėsaugos institucijos – šiuo atveju Specialiųjų tyrimų tarnybos veiksmai vėl virto manipuliacijų viešąja nuomone katalizitoriumi bei politinio susidorojimo įrankiu su partija Tvarka ir teisingumas. Kas yra šios žalingos veiklos užsakovas?

Esu įsitikinęs, kad Lietuvos politinei sistemai sistemai suduotas dar vienas smūgis, kuris gali turėti ilgalaikių pasekmių demokratinei jos raidai.

„Dramblys porceliano parduotuvėj” mūsų neįbaugins: atmetu bet kokias insinuacijas ir reikalauju, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos veiksmai, įvykdyti prieš „tvarkiečių” bendruomenę būtų tiriami ir teisiškai įvertinti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!