- Reklama -

Lietuva iki šiol išlieka šalimi, turinčia vieną didžiausių įkalintų asmenų skaičių Europos Sąjungoje. KK nuotr.

Tarptautinių organizacijų duomenimis, pagal įkalintų asmenų skaičių 100 000 gyventojų Lietuva Europoje prilygo Baltarusijai ir nusileido tik Rusijai bei Azerbaidžanui.

2012 m. pradžioje laisvės atėmimo vietų įstaigose buvo apie 10 tūkst. asmenų.

Ir nors kalinių skaičius buvo sumažintas vienu tūkstančiu, tačiau Lietuva iki šiol išlieka šalimi, turinčia vieną didžiausių įkalintų asmenų skaičių Europos Sąjungoje.

Dėl šios priežasties Vyriausybės posėdyje buvo pritarta Teisingumo ministerijos pasiūlytoms Baudžiamojo kodekso (BK) pataisoms, kuriomis būtų tikslinamos tam tikros bausmių skyrimo taisyklės ir įvedamos alternatyvios bausmės už kai kurias nusikalstamas veikas, siekiant subalansuoti laisvės atėmimo bausmės taikymo praktiką ir sumažinti laisvės atėmimo bausme nuteistų asmenų skaičių Lietuvoje.

Dėl laisvės atėmimo vietų perpildymo asmenys, esantys laisvės atėmimo vietų įstaigose, kreipiasi į teismus dėl netinkamų sąlygų konstatavimo ir atitinkamai dėl neturtinės žalos priteisimo. Pavyzdžiui, 2010 m. su prašymu įvykdyti teismo sprendimą, kuriuo pareiškėjui priteista neturtinės žalos už netinkamas kalinimo sąlygas, į Teisingumo ministeriją kreipėsi 1 asmuo, kuriam buvo išmokėta 1000 Lt neturtinės žalos. 2011 m. dėl neturtinės žalos išmokėjimo kreipėsi 10 asmenų (išmokėta 9800 Lt), 2012 m. – 25 asmenys (išmokėta 83 028,15 Lt), o 2013 m. – 142 asmenys (išmokėta 187 031,03 Lt).

Lietuvoje atliktų mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad 50 proc. visų nuteistų asmenų galiausiai yra įkalinami laisvės atėmimo vietų įstaigose. Toks didelis nuteistų asmenų skaičius liudija santykinai griežtą ir vis dar į laisvės atėmimo bausmę orientuotą baudimo politiką.

BK pataisose siūloma įvesti alternatyvias bausmes – baudą, laisvės apribojimą ar areštą – už kai kuriuos nusikaltimus, už kuriuos šiuo metu teismai gali skirti tik laisvės atėmimo bausmę.

Baudos, siekiančios iki 195 000 Lt, galėtų būti skiriamos, pavyzdžiui, už tokius nusikaltimus kaip didelės vertės svetimo turto vagystė ar didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčių vertybių vagystė (šiuo metu numatyta tik laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų); už sukčiavimą, kuomet įgytas didelės vertės svetimas turtas (gresia laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų); turto pasisavinimas, kuomet pasisavinamas didelės vertės svetimas turtas (laisvės atėmimas iki 10 metų), turto iššvaistymas, kuomet iššvaistytas didelės vertės svetimas turtas (laisvės atėmimas iki 7 metų) ir kt.

Šios BK pataisos dar bus svarstomos Seime.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!